Ligia Deca, despre propunerea sindicatelor ca evaluarea națională să fie susținută la 5 materii: „În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională”

Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională, pentru profilurile unde există concurență”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, despre propunerea sindicatelor ca evaluarea națională să fie susținută la 5 discipline.

Reporter: Ați avut discuții cu sindicatele legate de propunerea lor de ieri, aceea ca examenul de admitere la liceu să fie compus din cinci examene cu noțiuni de la mai multe materii?

Ligia Deca: „Așa este, propunerea a venit în cursul zilei de ieri, în scris. Propunerea nu a fost ridicată în cadrul discuțiilor din comisia de dialog social, organizată luni, deci nu a putut fi discutată cu toți actorii în acel context. Și am primit astăzi o reacție din partea Consiliului Național al elevilor și a Federației părinților, care spun că nu ar susține o astfel de variantă. În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea națională, pentru profilurile unde există concurență. (…)

Este un moment destul de avansat al elaborării legii și vedem că nu există consens între actorii din sistem, de aceea am păstrat propunerea pe care am prezentat-o deja public.”

Amintim că sindicatele profesorilor solicită ca elevii să susțină 5 probe la Evaluarea Națională, iar liceele să stabilească, cu un an înainte, pentru fiecare filieră, coeficienții pentru fiecare probă, în locul admiterii separate la liceu.

Sindicatele din educație propun ca evaluarea națională să aibă următoarele probe, pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2024-2025:

Potrivit sindicatelor, fiecare liceu ar trebui să stabilească, cu un an înainte, coeficienții pentru fiecare probă de examen: „Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0”.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că este nevoie de o evaluarea națională „acoperitoare”: „A limita admiterea la liceu sau Evaluarea Națională doar la două examene, la matematică și limba și literatura română, nu este normal. (…) Considerăm, în momentul de față, că noi avem nevoie de o Evaluare Națională care să fie mult mai amplă și mult mai acoperitoare”.

Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților au anunțat că ”se opun cu fermitate” propunerii sindicatelor, deoarece “primul lucru care ne vine în minte când abordăm acest subiect sunt meditațiile”.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version