Admiterea separată la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 – Ligia Deca

4.070 de vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
Admiterea la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Prima generație care ar urma să dea acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar următor, adică 2023-2024, dacă legea este adoptată până când începe anul școlar, a anunțat Ligia Deca.

Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice permite organizarea, după evaluarea națională, a două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale – pentru maximum 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate.

Ligia Deca: „Evaluarea Națională va avea probe, așa cum spuneam, la limba română, matematică și, după caz, limba maternă. Nu se schimbă formatul actual. Elementul de noutate este reprezentat de potențialul concurs de admitere la liceu. Din nou, dacă liceul vrea și există concurență demonstrată în anii anteriori, pentru acele profiluri unde există această concurență demonstrată, 60% din locuri pot fi ocupate prin concurs. Practic, liceul anunță cu un an înainte că va organiza concurs, anunță ce probe își alege din opțiunile pe care Ministerul Educației le pune la dispoziție. Așa cum spuneam, pentru o clasă de chimie – biologie, spre exemplu, alege chimia și biologia și va putea organiza în același timp, cu toate celelalte licee, deci nu vor fi admiteri succesive, în același timp, se va organiza acest concurs de admitere pe profiluri, cu subiecte pe care le realizează Centrul Național pentru Evaluare. Ei vor primi subiectele, se va asigura securizarea acestora și, de asemenea, se va asigura integritatea corecturii. Concursul de admitere pentru acele profiluri unde există competiție se va realiza în aceeași zi. (…)

Acest concurs de admitere nu afectează elevii care sunt acum în gimnaziu. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar următor, adică 2023-2024, dacă legea este adoptată până când începe anul școlar. Nu vorbim despre un concurs de admitere eminent. Nu este cazul ca elevii, părinții să fie liniștiți. Avem o stabilitate de finalizare a ciclului gimnazial, pentru toți cei care se află acum în gimnaziu. Mai precis, nu schimbăm regulile în timpul jocului”, a declarat oficialul, în conferința de prezentare a proiectelor consolidate de legi ale Educației.

Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează. Astfel 2/3 din elevii din cadrul liceelor teoretice/vocaționale vor fi din filiera teoretică/vocațională.

Locurile neocupate prin examen de admitere se vor ocupa prin repartizare computerizată, organizată după admitere la liceu. Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elevi cu CES sau de etnie romă.

Când nu poate organiza liceul examen de admitere

Liceul nu poate organiza examen de admitere anul următor pentru specializările unde nu s-au ocupat toate locurile prin examen.

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. Nu schimbati regulile in timpul jocului? Dar cu media la clasele 5-8 cum ati facut? Copii care tocmai treceau clasa a 8-a s-au trezit ca munca lor de ultimii 3 ani nu mai conteaza 20%, ci nimic.

    In realitate, schimbati regulile exact asa cum va convine. In timpul jocului sau nu.

  2. bagati cat mai multe examene si evaluari si cereti tot mai mult de la elevi, dar cand o sa faceti si ceva pentru ei? sa umblati la calitatea actului educational programe, manuale, laboratoare…

    1. * Buna, nu stiu daca un alt examen de admitere este o idee foarte buna. Poate fi, dar sa zic numai o proba. Multe licee au proba separata de profil de 30 de ani deja! Eu am dat examen de profil si la intrare in gimnaziu si m-a responsabilizat mult! Dar unii comentatori, au mereu aceleasi comentarii: manuale( s-au refacut de vreo 10 ani, chiar au fost discutii publice pe aceasta tema atunci. Nu s-a retinut? Si la programe s-a lucrat, dar sunt multi profesori si comentatori care prefera programa veche cu mai multa materie. La ce fel de laboratoare va referiti, la cele de biologie/ chimie? Aici nu stiu exact cum sta treaba, dar de exemplu in judetul Cluj, majoritatea scolilor sunt dotate cu calculatoare in fiecare sala de clasa, cu videoproiector in fiecare sala de clasa. In Cluj profesorii si elevii au primit de fiecare data, la inceput de an, manuale noi si moderne.

  3. Daca mafiotzii voteaza legea asa cum vrea Deca se poate face contestatie la CNCD cel putin. Sau pana sa intre in vigoare poate se gasesc niste oameni normali la cap sa schimbe mizeria asta.
    Pana atunci puneti un ban deoparte si stresati copiii cu meditatii. Cine stie, incompetenta asta este un candidat perfect pentru presedinte :)).

  4. Astia nu de potolesc deloc! Tot o tin cu admiterea asta! E incredibil sa propui admitere in speranta de a face o educatie de secol XXI!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

8 din 10 mame și gravide sub 18 ani, care au participant la un sondaj Salvați Copiii România, nu merg la școală / Ministrul Sănătății: Avem un nou ministru la Educaţie şi sunt convins că o să putem să găsim o soluţie astfel încât educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă, adaptată oricărei vârste, care să facă parte din curriculă

Mai mult de opt din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani care au participat la un sondaj realizat de Salvați Copiii România nu mai merg la școală,…
Vezi articolul

Solicitările profesorilor dau peste cap calculele pentru buget. Sorin Banciu: Nu producem atât de mulți bani. Florin Manole: Ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. Cristian Seidler: Au rămas 7 miliarde, dar tot profesorul să fie solidar, nu-i așa?

Toată lumea pare să fie de acord că Educaţia este o prioritate, însă matematica le dă bătăi de cap politicienilor, potrivit TVR. Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului,…
Vezi articolul