Ligia Deca, fără nicio reacție când lângă ea secretarul Guvernului a invocat în mod mincinos PNRR-ul că ar bloca creșterile de salarii în Educație / Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării

Foto: Captură ȘtirilePROTV

Ministra Educației, prezentă la negocierile de la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a spus că “salariile personalului didactic, nedidactic si personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar”. Cu toate acestea, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori, fără ca Ligia Deca să aibă vreo reacție.

În imaginile difuzate de StirileProTV de la declarațiile oficialilor, făcute la sediul FSLI, se vede cum Ligia Deca stă lângă Marian Neacșu și are un comportament aprobator, fără să avertizeze faptul că sunt informații mincinoase cele susținute de secretarul general al Guvernului sau să avertizeze când a luat cuvântul în legătură cu aceste informații false proferate de Neacșu.

Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scrie G4Media.ro.

La începutul lunii mai, ministrul Educației declara că va lupta pentru salarizarea cadrelor didactice: „În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului.”

Discuțiile de la sediul FSLI au început la ora 17 și au durat 4 ore. Întrebată ce părere are despre salariile din învățământ, Ligia Deca a spus: “Cred că salariile personalului didactic, nedidactic si personalului auxiliar trebuie să crească, asta în mod clar. În acest sens, așa cum știți, Ministerul Educației a și lucrat, împreună cu federațiile sindicale, cu propuneri pe care Ministerul Muncii o să le discute atunci când se intră în faza discuției pe legea salarizării”.

Ligia Deca: Credem că toți elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă.

Reporter: Aveți o centralizare a școlilor unde se învață și unde nu?

Ligia Deca: Sigur că noi procesăm datele primite de la inspectoratele școlare și facem în așa fel încât la întâlnirile pe care le avem aproape zilnic cu inspectorii să transmitem mesajele necesare și să le corelăm în așa fel încât procesele să nu fie afectate.

Reporter: Există date oficiale făcute publice?

Ligia Deca: Fiecare școală are o conducere care are responsabilitatea să comunice cu părinții vizavi de ce ore se fac și ce ore nu se fac. Nu se poate face acest lucru la nivel centralizat pentru mii de școli. Cel mai eficient este ca fiecare școală să-și folosească mijloacele de comunicare cu părinții în așa fel încât toată lumea să știe care este orarul adecvat situației în care ne aflăm.

Reporter: Părinții își trimit mâine copiii la școală?

Ligia Deca: Cred că trebuie să așteptăm răspunsul din partea sindicatelor și să vedem care va fi situația. În acest moment, ei sunt cei care trebuie să vină cu un răspuns.

Amintim, la discuțiile de la sediul FSLI nu au participat premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Marcel Ciolacu, președintele PSD. Potrivit surselor G4Media.ro, cei doi lideri de partid discută la această oră despre rotativa guvernamentală, la Guvern. La întâlnirea cu sindicatele au mers patru miniștri și secretarul general al Guvernului, niciunul cu putere de decizie politică pentru măsurile cerute de sindicate în revendicările lor.

La ședința sindicatelor participă, conform imaginilor de la sindicate, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii Marius Budăi, ministrul Finanțelor Adrian Câciu și ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului Marian Neacșu. 

Exit mobile version