Ligia Deca: Grilele cu salariile profesorilor, pe care le-am transmis Ministerului Muncii, prevăd o creștere medie cu 60% / Salariul directorului este pe o cu totul altă treaptă

Ligia Deca / Foto: gov.ro

Ministerul Educației a trimis propuneri pentru grilele de salarizare ale personalului din învățământ Ministerului Muncii, pentru a fi incluse în viitoarea lege a salarizării unice din sistemul bugetar, iar grilele de salarizare pentru profesori prevăd o creștere medie de 60%, a declarat la TVR Info ministra Educației, Ligia Deca. Aceasta a spus că majorate vor fi salariile directorilor, despre care a lăsat de înțeles că vor fi mai mari decât ale tuturor profesorilo din școală, lucru care nu se întâmplă în prezent.

„Important este să avem acea creștere pe care noi am și calculat-o pentru fiecare poziție didactică, împreună cu sindicatele. Avem niște grile pe care le-am elaborat în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și pe care le-am transmis către Ministerul Muncii și către cabinetul Primului-ministru, pentru că este esențial să avem o creștere salarială consistentă, pe măsura rolului tascălilor. Grilele pe care le-am transmis prevăd o creștere în medie de șaizeci la sută a salariilor. Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanți”, a declarat Ligia Deca. Aceasta nu a spus dacă pe respectivele grile salariile ar trebui să crească într-un singură etapă sau în rate, cum era prevăzut în actuala lege, dar pentru care calendarul de creștere s-a decalat cu 4 ani.

Oficialul a spus că a păstrat în proiectul de lege prevederea privind creșterile salariale pentru debutanți până în ziua când legile au fost aprobate în Guvern și că abia atunci a existat o discuție politică, la nivelul liderilor coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMP), în care s-ar fi ridicat probleme de constituționalitate, dacă salariile profesorilor debutanți erau prevăzute și în legea Educației, lege sectorială, și nu doar în legea salarizării unitare.

„Pentru mine, această garanție de salarizare decentă, pe măsura contribuției profesorilor la tot ce înseamnă dezvoltarea societală, a fost o prioritate. De aceea a și rămas acea prevedere până la discuția din Guvern, până la aprobarea legilor în Guvern. Atunci a existat o discuție între liderii coaliției și federațiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru ca grila să plece de la salariul unui debutant, care să fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic rămâne. Coaliția s-a angajat ca acesta să fie punctul de plecare pentru salariile dascălilor. Însă s-au ridicat îngrijorări de ordin tehnic, de tehnică legislativă, spunându-se că în elaborare se află legea salarizării unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice și nu putem avea prevederi paralele în legi speciale, existând un risc de neconstituționalitate. În opinia mea, e mai puțin important în ce lege trecem această garanție”, a mai spus Deca.

Ministra a mai precizat că studenții care vor să devină profesori și aleg masteratul didactic, vor avea, potrivit propunerii din proiectul de lege, o bursă de circa 4.000 de lei pe lună.

„Noi am introdus chiar o bursă la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmează mastratul didactic, de exemplu, ca să îi motivăm pe cei mai buni absolvenți să meargă în această profesie”, a declarat Ligia Deca.

Salariile directorilor ar urma să fie mai mari decât ale celorlalți profesori din școală, conform declarațiilor ministrei Deca.

„De asemenea, am rezolvat niște nedreptăți care spunem noi că s-au întâmplat datorită schimbărilor punctuale în grilele de salarizare. De exemplu, salariile directorilor, care acum în unele cazuri sunt mai mici decât salariile profesorilor în școală, care au, să zicem, un spor de dirigenție sau fac niște ore suplimentare. În noile grile salariul directorului este pe o cu totul altă treaptă, tocmai pentru a avea cei mai buni manageri școlari, lideri în școli”, a mai declarat aceasta.

Este prima dată când Ligia Deca anunță public ceva despre grilele de salarizare propuese, precedenta dată când a fost întrebată de acest subiect, într-un briefing de presă la Guvern, Deca a evitat să răspundă la toate întrebările, venite de la jurnaliști, pe această temă.

Edupedu.ro a scris, în ziua în care Guvernul a decis eliminarea articolului care ca prevedea salarizarea cadrelor didactice debutante să fie la nivelul salariului mediu pe economie, că aceste salarii ar fi crescut cu 62% daca prevederea ar fi rămas în lege. Impactul bugetar calculat de Ministerul Educației era de peste 8 miliarde de lei pe an.

Ce prevedea articolul eliminat din proiectul legii: ”Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

În context, printr-un document semnat de oficiali din Ministerul Educației, instituția a anunțat recent că profesorii au ajuns cu salarizareal a maximul grilelor prevăsut de Legea 153/2017.

Exit mobile version