Ligia Deca: Grilele cu salariile profesorilor, pe care le-am transmis Ministerului Muncii, prevăd o creștere medie cu 60% / Salariul directorului este pe o cu totul altă treaptă

24.944 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: gov.ro
Ministerul Educației a trimis propuneri pentru grilele de salarizare ale personalului din învățământ Ministerului Muncii, pentru a fi incluse în viitoarea lege a salarizării unice din sistemul bugetar, iar grilele de salarizare pentru profesori prevăd o creștere medie de 60%, a declarat la TVR Info ministra Educației, Ligia Deca. Aceasta a spus că majorate vor fi salariile directorilor, despre care a lăsat de înțeles că vor fi mai mari decât ale tuturor profesorilo din școală, lucru care nu se întâmplă în prezent.

„Important este să avem acea creștere pe care noi am și calculat-o pentru fiecare poziție didactică, împreună cu sindicatele. Avem niște grile pe care le-am elaborat în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și pe care le-am transmis către Ministerul Muncii și către cabinetul Primului-ministru, pentru că este esențial să avem o creștere salarială consistentă, pe măsura rolului tascălilor. Grilele pe care le-am transmis prevăd o creștere în medie de șaizeci la sută a salariilor. Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanți”, a declarat Ligia Deca. Aceasta nu a spus dacă pe respectivele grile salariile ar trebui să crească într-un singură etapă sau în rate, cum era prevăzut în actuala lege, dar pentru care calendarul de creștere s-a decalat cu 4 ani.

Oficialul a spus că a păstrat în proiectul de lege prevederea privind creșterile salariale pentru debutanți până în ziua când legile au fost aprobate în Guvern și că abia atunci a existat o discuție politică, la nivelul liderilor coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMP), în care s-ar fi ridicat probleme de constituționalitate, dacă salariile profesorilor debutanți erau prevăzute și în legea Educației, lege sectorială, și nu doar în legea salarizării unitare.

„Pentru mine, această garanție de salarizare decentă, pe măsura contribuției profesorilor la tot ce înseamnă dezvoltarea societală, a fost o prioritate. De aceea a și rămas acea prevedere până la discuția din Guvern, până la aprobarea legilor în Guvern. Atunci a existat o discuție între liderii coaliției și federațiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru ca grila să plece de la salariul unui debutant, care să fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic rămâne. Coaliția s-a angajat ca acesta să fie punctul de plecare pentru salariile dascălilor. Însă s-au ridicat îngrijorări de ordin tehnic, de tehnică legislativă, spunându-se că în elaborare se află legea salarizării unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice și nu putem avea prevederi paralele în legi speciale, existând un risc de neconstituționalitate. În opinia mea, e mai puțin important în ce lege trecem această garanție”, a mai spus Deca.

Ministra a mai precizat că studenții care vor să devină profesori și aleg masteratul didactic, vor avea, potrivit propunerii din proiectul de lege, o bursă de circa 4.000 de lei pe lună.

„Noi am introdus chiar o bursă la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmează mastratul didactic, de exemplu, ca să îi motivăm pe cei mai buni absolvenți să meargă în această profesie”, a declarat Ligia Deca.

Salariile directorilor ar urma să fie mai mari decât ale celorlalți profesori din școală, conform declarațiilor ministrei Deca.

„De asemenea, am rezolvat niște nedreptăți care spunem noi că s-au întâmplat datorită schimbărilor punctuale în grilele de salarizare. De exemplu, salariile directorilor, care acum în unele cazuri sunt mai mici decât salariile profesorilor în școală, care au, să zicem, un spor de dirigenție sau fac niște ore suplimentare. În noile grile salariul directorului este pe o cu totul altă treaptă, tocmai pentru a avea cei mai buni manageri școlari, lideri în școli”, a mai declarat aceasta.

Este prima dată când Ligia Deca anunță public ceva despre grilele de salarizare propuese, precedenta dată când a fost întrebată de acest subiect, într-un briefing de presă la Guvern, Deca a evitat să răspundă la toate întrebările, venite de la jurnaliști, pe această temă.

Edupedu.ro a scris, în ziua în care Guvernul a decis eliminarea articolului care ca prevedea salarizarea cadrelor didactice debutante să fie la nivelul salariului mediu pe economie, că aceste salarii ar fi crescut cu 62% daca prevederea ar fi rămas în lege. Impactul bugetar calculat de Ministerul Educației era de peste 8 miliarde de lei pe an.

Ce prevedea articolul eliminat din proiectul legii: ”Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

În context, printr-un document semnat de oficiali din Ministerul Educației, instituția a anunțat recent că profesorii au ajuns cu salarizareal a maximul grilelor prevăsut de Legea 153/2017.


36 comments
  1. Invatatorii directori trebuie sa fie degrevati de ore, doamna ministru!
    Nu este posibil ca un educator director cu 6 grupe sa fie degrevat iar invatatorul director sa nu fie!!!

  2. Erori logice de gandire- generalizarea!
    Ar fi interesant sa știm dacă sunteți părinte! Daca astfel educați copiii, daca aceste valori le inoculați copiilor!
    Presupunem că în meseria dvstra excelați și dvstra și cei din jur și nu cerșiți! Ca respectați și personalul care face curățenie este un lucru frumos! Atât din ceea ce ați declarat.
    Viitorul țării este la căpșuni! Dar nu din cauza profesorilor! Din cauza unor oameni care gândesc astfel despre meseria cea mai nobilă!

  3. Dna Ministru da de nedidactici nu ziceți nimica parcă ați promis că băgați în grilă pt un salariu mai mare da chiar nu va gândiți oare acești oameni cum se descurcă o lună de zile cu 2100 lei cu navetă plătită tot din salariu cu nici un spor și plus că norma de hrană e bagata tot în salariu??????Peste tot se vb doar de profesori dar în școli cine face curat cine ajunge primul și pleacă ultimii?????

    1. Atat timp cat salariul unui profesor nu creste atunci nu va creste nici pentru personalul nedidactic, salariul are la baza o grila. Daca vrem cresteri trebuie sa mergem la protest cand va fi organizat de sindicate.

  4. Măriri de salarii sa primească profesorii care fac ceva la clasa, care au rezultate. Din păcate doar 5% merita, restul dorm.
    TREZiREA !!! Pensia nu o mai primiți dacă dormiți în continuare la scoala. Vreți bani? La.munca , la sapa cu voi….la.cules de căpșuni. Nu mai cersiti. Doar atat faceți. Sa va fie rușine!!! Sa pună camere , sa se filmeze tot. De ce nu vreți? Va e frica ca nu o sa mai luați nimic? Și femeia de serviciu muncește și merita mai mult.
    Colegii mei de facultate cu multe restante și cei care nu veneau la.cursuri au ajuns profesori. Asta spune tot. Vai de voi!!!

    1. Circ,circ și iar circ parca am fi în Patagonia!Mai ușor cu mahalaua,tanti!
      Lasă fustele alea jos ca te vede lumea și lesina de râs!
      Ție nu pot sa îți spun ca poți da și tu examen de titularizare din păcate cu asa comportament și vocabular(cerșetori,săracii etc) nici la intrare nu ai avea voie.
      PS Aici era cu salarizarea in partea cealaltă e cu filmarea.
      Peace!✌

    2. I-mi pare rău Elena de frustrările pe care le ai la adresa profesorilor. Sper ca ai avut performante bune la școală și nu ai rămas corigenta sau repetenta. Ai pomenit de sapa…

    3. Daca ne este atit de bine si “dormim” la ore de ce este criza de profesori? Cine va impiedica pe voi care munciti de va spetiti la privat sa candidati in vara la catedrele disponibile (mai ales mate, fizica, chimie) si sa prindeti posturile noastre “caldute”?
      Ce? nu sinteti multumiti ca doar cei “cu multe restante si care nu veneau la cursuri” au ajuns profesori? In curind nici aia nu mai vin in invatamint. Astfel puteti veni sa ne inlocuiti si sa faceti treaba asa cum trebe nu ca noi care dormim.

      1. Dacă ar vedea-o cu asa mahala după ea s-ar bloca și sistemul și nu ar mai merge calculatorul.Imi și imaginez ce fețe ar face personalul de la Inspectorat sa vadă așa creatura ca le intra pe ușă sa se înscrie la examen.S-ar dărâma sigla de la intrare în urma ei.🤣Ea le-ar zice “bă săracilor!” Iar ei i-ar pune inspecția la scorpia inspectoare sa o învețe minte !!

    4. Elena ca un profesor sa dea tot ce poate, ar trebui ca salariile sa pornească de la 4500 lei. În acest moment profesorii dau mai mult decât primesc. Dacă te duci la pâine cu 50 bani, vânzătorul iti va zice ca pâinea e 2 lei. Dacă te duci la frizer cu 25 de lei în loc 50 în timp ce te tunde, vei pleca cu 1/2 din cap tuns acasa.

    5. Din felul în care pui problema constat ca rezultatele tale sunt nesatisfăcătoare și nu ești mulțumită de tine. Dacă pui problema asa, copii tai nu vor avea profesori care sa-i învețe și probabil vor ajunge la sapa.

    6. Cu mii de scuze..
      Ești depresiva?
      Ești o veșnică deprimata?
      Ai făcut și școală?(cu cine?)
      După cum te vad de ambițioasă te așteptăm la catedra ca să schimbi și tu ceva!!

    7. Nu este cazul să judecați și să defăimați fără nicio probă în acest sens. În toate sectoarele de activitate există absolvenți cu studii superioare care au avut sau nu restanțe…pe care însă nu le-ați putut contabiliza dvs. Probabil ați fost dezamăgită de profesorii pe care i-ați avut cândva sau aveți alte frustrări, care însă nu justifică jignirile și defăimările pe care le aduceți profesorilor!Există și legi în țara asta care se pot aplica împotriva unor persoane ca dvs. Un profesor ajunge la catedră și poaate preda la clasă după mai multe examene și inspecții la clasă de care dvs. nici nu aveți habar, se pare!Cum ați calculat că doar 5% sunt profesori dedicați …Nici la statitistică dacă ați fi lucrat nu ați fi putut obține un rezultat de acest gen!

    8. Sunt de acord cu punerea de camere video in salile de clasă. Atat profesorii cat si elevii poate devin mai responsabili. Da, din pacate sunt profesori care…stau pe telefoane la ore caci elevilor le convine asta. INDAMISIBILĂ o asa atitudine!

    9. Cum puteți vorbi așa?! Cum puteți generaliza așa? Ați predat la clasă?
      Ați lucrat cu copii care provin din medii defavorizate? Cu copii lăsați în grija bunicilor care nu îi pot ajuta la teme?
      Știți cât se străduiesc colegii dumneavoastră (aceia despre care spuneați că aveau restanțe în facultate) să îi ajute pe acești copii? Pe unii să-i mențină în școală, să-i determine să finalizeze învățământul obligatoriu, iar pe cei mai mulți să-i pregătească pentru examene, pentru continuarea parcursului școlar, pentru integrarea în societate.
      Sunt cadru didactic, lucrez de 32 de ani în aceeași școală și am numai cuvinte de laudă pentru toți colegii mei foști și actuali (și nu sunt puțini, numai în prezent am 50 de colegi)
      Cuvintele pe care le-ați adresat cadrelor didactice nu vă fac cinste deloc, mai ales că sunteți o persoană licențiată!

  5. fiți calmi. o să rămâneți și fără profesorii pensionari, plătiți cu ora. nu vor mai cumula salariul cu pensia. chiar nu vedeți că la modulul pedagogic nu mai aveți clienți.
    școală va rămâne fără profesori.

    1. Sa vedeti cum veti pleca voi in fuga de la guvernare cand va fi greva generala , atunci o sa gasiti bani facem pariu ? Abia astept sa vad cum dati din colt in colt si nu aveti ce face ca vin parintii peste voi hahaha

      1. Numai pentru asta si tot mi-as dori sa o vad pe Deca cu””furindu-se pe ea cand vede pornita greva generala fix la examene. Ar merita spectacolul. I-as cumpara pampersi din banii mei numai sa o vad cum se duce la tata Iohannis: Tati, tati, da-mi si mie 3 lei sa le dau copiilor la scoala ca ma bat daca nu le dau. Iohannis, ca un tata responsabil, nu-i va da nimic si va incerca sa inabuse taxa de protectie personal. Dar n-o sa reuseasca, pentru ca ceilalti copii de vor s-o bata pe eleva Deca stiu ei bine motivul pentru care vor s-o cafteasca. Ne vedem la greva generala.

  6. A uitat să spună anul.
    2050 probabil dacă nu se prorogă ca de obicei pentru vreo 10 ani.

    Mitomana nu se poate abține nici in Săptămâna Pătimirilor!

  7. Cine va opreste sa nu respectați legea salarizării? Se aplica coeficienții la 2500 de lei, nu la 3000 cat e acum.

  8. Salariile directorilor sunt mai mici, nu pentru ca alți profesori au ore la plata cu ora (e dreptul lor), ci pentru ca a fost plafonata grila de salarizare pentru directori, la decembrie 2022. Nu ați avut masuri concrete de la 1 ianuarie 2023. Va rugam sa aveți în vedere recuperarea sumelor cuvenite începând cu 1 ianuarie 2023.
    Directorii nu pot trece la transa de vechime, peste 25 ani ( exemplul meu), cum e normal sa se întâmple.
    Încadrarea directorilor este sub incadrarea unui profesor ( nu pentru ca nu au dirigintie) ci pentru ca nu exista o grila de salarizare în acest moment.
    În situația actuala directorii și-au cerut drepturile care li se cuvin, în primul rand o încadrare ierarhica pentru personalul de conducere, conform Legii 153/2017 .

  9. Poate și responsabilitățile pentru management ale directorului vor fi date explicit, la pachet cu salariul, în așa fel încât să nu poată face ce vrea el pe ,,moșie”!
    Să poată să răspundă, inclusiv pecuniar, pentru acțiuni părtinitoare, lipsite de etică, care duc la declinul de orice fel al instituției, al sistemului, al societății! Prin lege, nu doar dacă e dat in judecată!!!

  10. Iar minti? Iar induci poporului ideea ca ne-ai umplut de bani? 50 de lei impozitabili? Aia e marire de 60 la suta?

  11. Atunci sindicatele trebuie sa aiba grija sa se aplice aceasta grila, dar sper ca nu ne trebuie 6 ani pana se ajunge acolo. La actuala lege a salarizarii salariul trebuia indexat cu inflatia in anul 2023.

    1. Sau…greva. Sa-i vezi ce repede gasesc atunci banii. Sa se intre la ora cand mi-oi vedea eu salariul marit si indexat cu inflatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației

Universitățile capătă, prin noua Lege 199/2023, rolul central în verificarea suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat pe care ele le acordă, o schimbare substanțială comparativ cu situația de până…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul