Fuga de răspunsuri despre salariile profesorilor a Ligiei Deca. Ministrul Educației a evitat aproape toate întrebările, mai puțin cea cu impactul bugetar

7.779 de vizualizări
Foto: Captură Youtube – Guvernul României
Ligia Deca a refuzat să facă orice fel de estimare cu privire la salariile viitoare ale profesorilor, întrebată fiind repetat, joi, pe această temă, în cadrul unei conferințe de presă după ședința de guvern. Ea a făcut trimitere permanentă la Legea salarizării și la rolul Ministerului Muncii în elaborarea acesteia, iar singura cifră pe care a dat-o a fost că impactul bugetar suplimentar pe care l-ar avea creșterea salariului pentru profesorii debutanți ar fi “în jur de 10 miliarde” pe an.

“Nu mi se pare normal să avansez sume înainte ca acest grup (interministerial care discută Legea salarizării) să-și definitiveze activitatea”, a fost răspunsul ministrului când a fost întrebată ce propuneri a făcut ea, ca răspuns la apelul ministrului Muncii ca miniștrii de resort să vină cu soluții în privința salariilor din domeniile fiecăruia.

Întrebată care ar fi impactul bugetar pentru majorarea profesorilor debutanți, ea a spus că “în jur de 10 miliarde” pe an, “recalculat în funcție de cum arată grilele în contextul noii legi a salarizării”.

În rest, ea a evitat orice fel de estimări, invocând discuțiile le Legea salarizării, de care este responsabil în principal Ministerul Muncii: 

  • a refuzat să spună ce se va întâmpla cu salariile debutanților
  • a refuzat să comenteze pe tema salariului la care s-ar putea aștepta un profesor cu 10 ani vechime
  • a refuzat să spună ce se va întâmpla cu sporurile
  • a refuzat să comenteze care ar putea fi cel mai mare salariu în învățământ 

Context:

Amintim că, în februarie, ministrul Deca spunea că “tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială”, adică legea salarizării unitare. La sfârșitul aceleiași luni, în conferința în care anunța ultima rundă de consultări pe tema proiectelor de lege, ea spunea că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și că va fi inclusă în legile educației.

În decembrie, Ligia Deca arăta în decembrie 2022 că salarizarea profesorilor va fi legată de legile Educației.

  • Pe 13 iulie 2022, în ziua aprobării în Guvern a noilor proiecte de legi, în primă lectură, ex-ministrul Sorin Cîmpeanu anunța creșteri salariale de 43%. Impactul bugetar ar fi fost de 25% din cele 36 de miliarde de lei cât erau estimate cheltuielile cu noile prevederi din proiectele de legi, adică 9 miliarde de lei (comparativ cu 10 miliarde menționate acum de Ligia Deca). Au existat și exemple concrete – de la circa 2.600 de lei, salariul profesorului stagiar/debutant ar fi ajuns la circa 3.900 de lei. Prin urmare, toate salariile cadrelor didactice ar fi fost stabilite de la acest nivel în sus.

Comentariile de joi ale ministrului Ligia Deca au fost făcute în conferința de presă în care aceasta a discutat proiectele de Legi ale educației în contextul intrării lor în procedura de avizare ministerială.

Dialogul reporter-ministru în conferința de joi, integral:

Cătălina Mănoiu, Antena 3: Ce se întâmplă cu salariile debutanților? Vor fi ele la nivelul salariului mediu și de când?

Ligia Deca: Legea învățământului preuniversitar include această prevedere conform căreia grila salarială, care va fi inclusă în legea salarizării și este în elaborare la Ministerul Muncii, va pleca de la nivelul salariului mediu pe economie. Cu această măsură ne dorim să creștem atractivitatea profesiei didactice și să dăm profesorilor recunoașterea pe care o merită pentru munca lor, care este esențială pentru societate. Vizavi de etapele de implementare ulterioare, aceasta este o discuție pe care o vom avea în contextul avizării interministeriale, împreună cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii șamd.

Cătălina Mănoiu: Dați-ne câteva detalii, vă rog: dacă salariul unui debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie, de exemplu un profesor cu 10 ani vechime ce salariu ar putea să aibă?

Ligia Deca: Am discutat împreună cu federațiile sindicale cum ar putea arăta grilele de salarizare S-a făcut o propunere în acest sens, pe care am trimis-o la Ministerul Muncii și la Cabinetul domnului prim-ministru, însă decizia finală vizavi de cum arată grila de salarizare este, sigur, în contextul elaborării Legii salarizării. Este la Ministerul Muncii. Deci nu are rost să avansez sume în contextul în care grila de salarizare se discută.

Cătălina Mănoiu: Ce se întâmplă cu sporurile din învățământ, pentru că ele vor trebui plafonate toate la 20%, dar sporurile cumulate din învățământ depășesc acest prag. Cu ce variantă ați mers la Ministerul Muncii?

Ligia Deca: Din punct de vedere al etapelor de elaborare a Legii salarizării, o să îl las pe domnul ministru al Muncii să vă dea detalii, mi se pare absolut firesc, este în dreptul Ministerului Muncii. 

Cătălina Mănoiu: Care este propunerea dumneavoastră, pentru că ministrul a precizat în repetate rânduri că miniștrii de resort trebuie să vină cu soluții. Ce soluții ați găsit dumneavoastră?

Ligia Deca: Există un grup interministerial care discută, sigur, pe fiecare sector, care sunt variantele de lucru. Nu mi se pare normal să avansez sume înainte ca acest grup să-și definitiveze activitatea.

Cătălina Mănoiu: Dar pentru această variantă, majorarea salariilor profesorilor debutanți, cam care ar fi impactul bugetar?

Ligia Deca: Vizavi de impactul suplimentar al salarizării, impactul bugetar este undeva în jur de 10 miliarde.

Cătălina Mănoiu: 10 miliarde pe an?

Ligia Deca: Da. Sigur el va fi recalculat în funcție de cum arată grilele în contextul noii legi a salarizării. 

Cătălina Mănoiu: Ați putea spune totuși cam care ar putea să fie cel mai mare salariu pe care l-ar putea obține un profesor pe noua grilă?

Ligia Deca: Cred că am răspuns deja la întrebare. Când vor fi grilele gata în Legea salarizării, veți putea avea toate detaliile.” 

Secvența poate fi urmărită în înregistrarea conferinței, de la min. 13.30:

Citește și:
LIVE VIDEO Ligia Deca: Mă aștept ca sprijinul Coaliției pentru legile educației să fie evident și în dezbaterea parlamentară. Dacă legile sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, ele intră în vigoare începând din toamnă / Despre modificarea admiterii la liceu: În parlament se pot aduce îmbunătățiri
Ligia Deca: Salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației
BREAKING Ligia Deca anunță eliminarea salarizării profesorilor din proiectul legii învățământului preuniversitar
VIDEO Impactul bugetar al aplicării noilor proiecte de legi ale Educației – peste 36 miliarde de lei, din care doar 25% este generat de creșterea salariilor cu 43%, spune Sorin Cîmpeanu: Încă 25% este impactul diversificării de curriculum

12 comments
  1. Așa numita Românie educata” are nevoie de facultăți ( bani la buget). Auzi sa se înființeze secții de educație timpurie, ba la licee pedagogice, ba la facultăți. Dna” ministru” știe ce s- a studiat la pedagogie și psihologie în faimoasele licee? Auzi frate, poți preda la grădiniță, la sc primara dar nu poți fi educator puericultor? De- a “râsu- plânsu”! Nu, te plătește ca institutor. Jalnic

  2. E vina profesorilor ca salariile sunt asa de mici. Nu mai acceptați sa lucrati pe bani putini! Munciți în funcție de leafa!

    1. Este vina sindicatelor care ne mint ca fac proteste si greve, sindicatele incaseaza cotizatii pentru a apara drepturile celor din educatie.

  3. Eu cred că ideea de a plăti profesorul este complet străină celor de la MINISTER! Având în vedere că acum, la 2 luni de la mărirea minune a salariilor cu 4% unii dintre noi, mai ales cei cu funcție de conducere au fost “premiați în minus” cu până la 1000 de lei unii, dacă nu și mai mult! Deci când se vorbește de salarii mărite sau de incurajarea unor tineri să vină la catedra, eu una întreb: Dacă ai terminat facultatea de informatică, de ce ai veni să predai pentru aproximativ 2800 de lei pe luna în mână, când că programator ai putea câștiga de la 2800 de euro pe luna. Eu pot afirma ca de când cresc în carieră * examen gradul II, gradul I, cursuri etc,*soțului meu, care lucrează în multinațională i s-a mărit salariul de vreo 4 ori( ultimii doi ani) plus bonusuri de performanță….noi în învățământ primim tăieri de salariu în urma maririlor, deci, ne rugăm să nu ne pună taxă la întrarea în școală!!! În concluzie adio învățământ!

  4. Răspunsuri evazive și prin care își declină orice răspundere! ca de obicei, M-me Deca, ține “la secret” tot ce ține de Învățământ! Vi se pare ceva nou!? Iohannis exultă…

  5. Așa cum nu tine partea profesorilor nici cazul pensionarii.Pt că sunt foarte multi profesori care după 55 ani nu mai fac față sistemului atât de digital care se dorește.In plus,parte dintre ei sunt epuizați după această vârstă și așa cum șoferii de autobuz au obținut prin lege dreptul de a ieși la pensie cu 9 ani mai devreme față de BC arata standard de pensionare,așa și cadrele didactice ar trebui să obțină un astfel de de drept prin lege,iar cine poate mai mult,nu are decât să ceară prelungirea.

    1. La o prima analiza ,s- ar crede ca da,acesta este adevarul: nu suntem in stare sa ne cerem drepturile! Si stiti de ce? Pentru ca ,da! Suntem niste sclavi,sclavi pe plantatie! Si ei stiu asta! In primul rand toti mari lideri de sindicat au fost dintotdeauna mana in mana cu guvernantii,asigurandu- i de faptul ca ” scavii” sunt prea saraci incat sa – si permita o greva! S- a stiut si se stie sigur ca profesorii nu – si pot permite zile,sau saptamani fara salariu, in conditiile in care abia isi duc zilele. Si doamna ministru tot pe asta mizeaza! Si sigur, cu asta isi linisteste si colegii de partid.Caci ” partidul e- n toate….”.Si pana la urma ,de ce i- ar pasa de profesori!? Totul este doar o mascarada! Ce Romanie educata!? Cui ii serveste!? Tara ne vrea prosti! Altfel cum sa mai adune ei voturi!? Si cum sa – si mai voteze ei salarii majorate cu zeci de procente? Doamna ministru cunoaste bine strategia de partid! Si joaca tare! Promite debutantilor salarii fantoma.De tineri le mai este inca frica! Insa de noi,ce slujim de 40 de ani invatamantul,nici vorba! Ne cunosc! Sclavi pe plantatie! Va mai aduceti aminte cum se uita Anisie( fostul ministru),la incaltarile bietei invatatoare dintr- un sat uitat de lume!? Si de fapt cum altfel ar fi putut sa se uite,cand diferentele dintre incaltari erau evidente! Cadre didactice erau amandoua ,insa doar una era in politica!

      1. 1999; după 4 săptămâni de grevă “generală” în învățământul preuniversitar s-a câștigat o mărire semnificativă a salariilor. Zicea atunci fostul ministru al finanțelor, Decebal Traian Remeș, “n-am crezut că vor rezista atât, acum merg să văd de unde fac rost de bani”.
        Deci se poate dacă se vrea!

  6. Normal! Probabil speră ca va face schimbare fara bani…Asta nu se va întâmpla niciodată, din fericire… pentru ca profesorii s au trezit si nu mai accepta sa fie sclavi pe plantație…Daca salariile nu se vor dubla, totul e degeaba…👎👎👎👎👎👎

  7. Pe bune? De unde sa stie habarnista asta von Luxembourg de salarizare, de legea Funeriu si de alte detalii?
    Sluga trebuie sa livreze legile. Nu conteaza daca sunt copiate, bune, proaste. Sa fie bune pentru rectori si sa se poata fura in voie. Altceva nu conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației: Nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ / În data de 1 noiembrie va pune la dispoziția inspectoratelor sumele pentru plățile pe Ordonanța 48

Inspectoratele școlare din țară vor primi la 1 noiembrie banii pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor prevăzute de ordonanța 48/2022, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Ministerul recunoaște că…
Vezi articolul

Căminele construite de Politehnica București: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern. Universitatea: căminul mai mic are mai puține dotări și investiția nu include finisările

Universitatea Politehnica București (UPB) a anunțat, săptămâna aceasta, începerea lucrărilor la un nou cămin din Regie, prezentat drept o primă investiție a guvernului în infrastructura dedicată studenților, după multă vreme.…
Vezi articolul

Adolescenții și maturizarea emoțională. Andrei Miu: De ce ți-e teamă de efectele pe care le-ar avea emoțiile, anxietatea sau tristețea? Poate că nu e chiar așa cum crezi. Poate că emoțiile acestea sunt acolo ca să semnalizeze ceva ce deja știi

„De ce ți-e teamă de efectele pe care le-ar avea emoțiile? Anxietatea, de exemplu, sau tristețea. Poate că nu e chiar așa cum crezi”, spune Andrei Miu, profesor universitar de…
Vezi articolul

Organizarea examenului de titularizare la nivelul școlii, prin concurs pe post, măsură blocată la implementare, acuză un raport USR-PLUS / Renunțarea la norma didactică și implementarea normei de muncă de 40 ore, cu sarcini date de director, propunere pentru pachetul “România Educată”

Organizarea examenului de titularizare la nivelul școlii, prin concurs pe post, a fost o măsură acceptată în programul de guvernare, dar este blocată la implementare, potrivit unui raport numit „8…
Vezi articolul