ULTIMA ORĂ Salariile profesorilor, legate de adoptarea noilor legi ale Educației. Ligia Deca: Aplicarea creșterilor salariale este în funcție de adoptarea Legilor Educației

26.446 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat astăzi după ultima ședință de Guvern din acest an că aplicarea creșterilor salariale pentru profesori este “în funcție de adoptarea Legilor Educației”. Întrebată când va discuta Guvernul noile legi ale Educației, Ligia Deca a evitat să anunțe o dată exactă: “Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”, a explicat aceasta.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat miercuri, 28 decembrie, după ultima ședință de guvern, că aplicarea creșterii salariilor în Educație ține de adoptarea Legilor educației.

Amintim că, în data de 13 decembrie, a fost la Guvern o întâlnire între sindicate și premier în urma căreia s-a discutat ca despre o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Redăm integral dialogul între ministerul Educației, Ligia Deca, și un reporter de la Guvern:

Ligia Deca: Legile educației, așa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță, și cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele. 

Reporter: Asta ce înseamnă? Că părinții vor aștepta până în septembrie pentru a afla care sunt noile reguli pentru începutul anului școlar?

Ligia Deca: Perioada de după vacanța de iarnă nu reprezintă luna septembrie, vorbim despre începutul anului viitor.

Reporter: Ați avut negocieri recent aici la Guvern cu sindicatele din învățământ și cereau ca salariul pentru debutanți să crească la nivelul salariului mediu pe economie. Care este poziția dumneavoastră și dacă ați găsit resurse bugetare?

Ligia Deca: Această solicitare a fost lansată și în cadrul discuției cu premierul Nicolae Ciucă. Domnul prim-ministru a afirmat că sprijină creșterea salariilor cu precădere pentru debutanții învățământ. De asemenea, am asumat că odată cu adoptarea noii legi vor fi alocate și resursele bugetare necesare inclusiv pentru salarizarea debutanților. În întâlnirea cu domnul prim-ministru a fost asumată și înființarea unui grup de lucru care să se aplece asupra grilei de salarizare pentru sectorul învățământ care să vizeze și ceea ce spuneți, creșterea salariilor debutanților și refacerea grilei care vizează tot sectorul. 

Reporter: Asta înseamnă că ele se aplică din septembrie anul viitor, concret? 

Ligia Deca: Aplicarea creșterilor salariale este în funcție de adoptarea legilor Educației. 

Reporter: Când se va întâmpla acest lucru? Am văzut deja că au fost consultări în mandatul trecut al domnului Cimpeanu, ați reluat iar consultările, dar concret când le vom putea vedea în Guvern, de exemplu? 

Ligia Deca: Așa cum am spus o dată ce ele sunt făcute publice intră și în primă lectură și în ședința de Guvern. Urmează procedura de avizare interministerială și după aceea adoptarea în Guvern cât mai devreme. La începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea și în procedură de dezbatere parlamentară. 

Reporter: La 1 februarie, atunci începe sesiunea parlamentară.

Ligia Deca: La începutul sesiunii parlamentare. Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”.

Informații de context

La audierile din Parlament pentru proiectul de buget pe 2023, luni, 12 decembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre salarii majorate pentru personalul din Învățământ: „În ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86 %, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%”.

Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. –detalii aici

Într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat luna trecută de Ministerul Finanțelor, era precizat că salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în anul 2023.

În urmă cu exact o lună, ministrul Educației, Ligia Deca declara că se discută creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, dar că procentul de majorare este încă în discuție.

Vezi aic lista salariilor de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, prevăzută de Legea 153/2017 pentru anul 2022.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Marius Nistor, FSE Spiru Haret, după întâlnirea cu premierul Ciucă: Am cerut creșterea decentă, de exemplu, toate salariile să crească cu cel puțin 15% pentru personalul din Educație
Premierul Ciucă se întâlnește marți cu sindicatele din învățământ. Tema discuției este majorarea salariilor pentru profesori
O formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”, analizată de Guvern. După întâlnirea cu sindicatele, premierul Ciucă anunță „cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani pentru anul următor”, în fiecare an fiind cea mai mare sumă din ultimii 30

20 comments
  1. Rog pe toți cei care sunt adepții altui tip de învățământ să nu comenteze aici, la “încuiați” și să-și vadă de treabă, conducându-și, voioși, copiii la școlile “înalte” !!!

  2. Oano, ești director la prostii, poate…
    Dacă susții învățământul privat, atunci ce comentezi aici?

  3. Ce-aveți, fraților, cu Oana!? Oana nu este decât un simbol al societății sufocate de ură și bullying, ce să fie altceva!?
    Salarii decente pentru profesori!? Au fost vreodată!? Eu nu-mi amintesc… “Profesorul este de vină!”, spune orice șmecher de la colț de stradă, o spune o societate întreagă… O spun și eu: da, profesorul este de vină! De ce!? Profesorul contemporan nu protestează cu adevărat, tace și înghite toate gogoșile “reprezentanților neamului” și mizeriile societății… Adevărul, dragii mei, este că vă este teamă de asumarea consecințelor unei greve de amploare! Acum câțiva ani, cam multicei, ce-i drept, stăteam la poarta școlii și “beam tutun” alături de mai mulți fârtați de-ai mei, care acum nu mai sunt, Dumnezeu să-i odihnească în pace! Beam tutun și suportam injuriile “celorlalți”: “Ce, bă, după ce că nu faceți nimic la ore, mai vreți și salarii!?…”
    “Și am (au!?) învins!…” Nu știu, cert e că, după aproape două luni de grevă, politicienii au cedat și a fost binișor destul de multă vreme…

  4. draga Oana, un profesor universitar nu muncește 4 – 5 ore cum zici…știi ce înseamnă cercetare plătită din buzunar cu cel puțin 1000 euro când salariu după 11 ani nu atinge 4000 lei? vorbești de meditații…cine face meditații? fac toți profesorii? sa fim serioși…eu sincer sa fiu am ajuns la concluzia ca atâta timp cât suntem conduși de analfabeți, un profesor nu are cum sa fie apreciat!

  5. Oana, mai bine fă-te profesor, dacă vrei să știi câte ore muncește un profesor pe zi și în vacanță!
    De ce vorbești fără să știi că munca noastră continuă și după cele 5-6 ore de la școală?
    La noi nu se rezumă totul doar la predatul din clasă!

  6. Draga turbata Oana! Cum sa ne mai facem iluzii ca am putea ajunge sa avem, din nou, un sistem de educatie decent, atunci cand specimene ca tine au impresia ca munca unui profesor se rezuma la timpul petrecut la catedra… Esti o habarnista ordinara, care are ciuda pe oamenii educati, singurii care pot schimba tara asta in bine. Asa cum s-a mai precizat aici, atunci cand salariul unui necalificat il depaseste pe cel al unui cadru didactic, nu avem cum sa progresam. Din pacate, suntem condusi de prea multi asemenea tie! Sa iti fie rusine!

  7. Madame Oana, am sentimentul că gândiți in stereotipuri. Demonizați profesorii, habar nu aveți ce presupune aceasta profesie. Iar onor părinții devin specialiști în management educațional, in tara aceasta unde toată lumea se pricepe la toate. Omul Nou al lui Tovarasu’ nu a murit, s-a rebranduit că sa folosesc un barbarism la moda.

  8. Nu cumva este un mod de a “linisti apele”, de a “santaja” si a “mitui” cadrele didactice pentru a se asigura ca proiectul va trece prin dezbatere publica in drumul spre aprobare in parlament fara multe critici…???
    Si mai prelungeste si perioada fara marire salariala (in loc sa se faca marirea de la 1 ianuarie!), facand astfel economii la un buget si asa catastrofal de mic!!!

  9. De la 1 ianuarie un necalificat inconstructii primeste 3100 lei net si un profesor cu definitivat cu 4 – 5 ani vechime o sa fie remunerat cu 2600 lei. Ce educatie mai vreti….

  10. “Un venit universal de bază este o garanție guvernamentală că fiecare cetățean primește un venit minim. Se mai numește venitul cetățeanului, venitul minim garantat sau venitul de bază. Plata este suficientă pentru a acoperi costul vieții . Scopul este de a oferi securitate financiară. ”
    In Romania acest venit se situeaza in prezent la peste 2000 lei (net), peste salariul minim pe economie si foarte aproape de venitul unui profesor debutant, absolvent de licenta si master!
    Daca aceasta doamna ministru vrea sa implementeza o educatie de calitate in Romania cu profesori platiti in bataie de joc, este o vrajeala. o gargara cum spunea primarul in episodul recent dim “Las Fierbinti”.
    Educatia este o bataie de joc, nu o prioritate! Gargara si atat!

  11. Minte asta de îngheață apele. La deschiderea sesiunii parlamentare, va spune că nu este momentul pentru creșterea salariilor. Pentru 4 ore pe zi, cu libere legale prea multe, salariile sunt suficiente, căci nu se strofoacă prea mult unii profesori să predea așa cum trebuie (și nu sunt trol de partid). Am văzut destui părinți nemulțumiți de profesori și de modul prost de a preda la clasă. Oricum profesorii fac bani frumoși din meditații sau din vânzarea de cadouri pe net.

        1. Habar nu ai! Știi ce înseamnă să ai copii și să nu le poți oferi ce au și ceilalți colegi de vârsta lor? Dacă ești și părinte singur!
          De ce alții au dreptul la aplicarea corectă a legilor și cadrele didactice …nu?

        1. Va bateti capul degeaba cu frustrata nr 1 oana asta, sincer. Ea intervine mereu cu frustrări la postările cu creșteri de salarii sau alte benficii. La ea la cablaje auto nu prea se oferă bonusuri, creșteri și de aici probabil vine frustrarea ei.
          Probabil are si copil pe undeva la o școală unde dna. învățătoare primește ceva atenții și iarăși o afectează. Ea este tipul de om care umbla cu reclamații, frustrări și supărări. Internetul asta nu e bun pentru toată lumea.
          Un an nou sănătos va doresc tuturor !

          1. Am studii superioare, neanderthalianule și sunt director de resurse umane la o multinațională și susțin învățământul privat și homeschooling, pentru că la stat nu se predau decât materii inutile de către profesori încuiați la minte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„De ce vă mai zbateți atâta să faceți metodologie-cadru când ei oricum mor”, mi-a spus un consilier acum câțiva ani – Myriam, profesoara copiilor din spitale / Povestea oamenilor care se zbat de multe ori cu propriile resurse să țină școala în viață pe secțiile de oncologie pediatrică

Pe 14 septembrie 2020, Alexandra a luat parte la deschiderea primului an școlar din viața ei. Intra în clasa pregătitoare, un moment pe care-l aștepta cu entuziasm și de care…
Vezi articolul
Postlicealele Ministerului de Interne

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației vrea să piloteze o nouă “arhitectură curriculară”, începând chiar din septembrie, fără să fi pus vreun document în dezbatere. Consiliul Elevilor: Noile planuri-cadru nu au legătură cu tăierea numărului de ore

Ministerul Educației vrea să piloteze “o nouă arhitectură curriculară” începând chiar din septembrie, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor, după o consultare cu reprezentanții Ministerului Educației. Noi…
Vezi articolul