Ligia Deca își îndeplinește un vis: va vorbi la un eveniment de tip TED. Ministra Educației, membră PNL, este anunțată la o conferință independentă TEDx organizată de o persoană cu care a lucrat, unde accesul e contra cost și unde trebuie evitat conținutul politic

Foto: gov.ro

“De mult mi-am dorit să fiu și eu în poziția să fac un filmuleț TED”, spunea la sfârșitul lui 2022, la o conferință filmată pe teme de educație, ministrul Ligia Deca. După niciun an, dorința ei este pe cale să se împlinească: prezența ei este confirmată la o conferință de tip TEDx – eveniment independent, mult mai mic decât cele din seria TED, dar care se desfășoară sub umbrela brandului-mamă, unul dintre cele mai mari branduri de conferințe din lume. În ce manieră reușește Deca să-și transforme dorința în realitate?

Ministrul liberal, ale cărui declarații trec automat prin filtrul participării sale la guvernare și la viața politică, participă la un eveniment unde accesul este limitat, contra cost, iar mesajele politice trebuie evitate. Conferința anunțată pentru luna aceasta este organizată de reprezentanți ai Coaliției pentru Educație, inclusiv vicepreședinta acestei organizații, care lucrează de mai mulți ani în contact cu Ligia Deca. 

Este vorba despre conferința TEDxPiațaUniriiED, organizată și în trecut. La ediția de acum, programată pentru 11 noiembrie, Ligia Deca apare ca prim vorbitor, cu un discurs pe tema “Misiunea noastră comună, educația”. 

Evenimentul, ce reunește vorbitori din mediul educațional public și privat, dar și din mediul ONG, este unul cu acces contra cost, prețul biletului fiind de 50 de lei. Acești bani trebuie folosiți, conform standardelor de licență TEDx, doar pentru organizare, nu și pentru plata vorbitorilor. Însă existența prețului poate limita considerabil accesul public la mesajele ministrului în funcție, totul depinzând de deciziile organizatorilor și limitările stabilite de licență în ceea ce privește popularizarea conținutului din conferință.

TEDx este o serie de conferințe independente, organizate la nivel local în condiții mult mai puțin restrictive decât conferințele TED. Anual, se estimează că au loc aproximativ 3.000 de conferințe TEDx la nivel internațional. Ele trebuie să respecte o serie de standarde și condiții impuse de TED.

Aceste reguli spun, între altele:

Prezența unor miniștri la evenimente TEDx este rară. Sebastian Burduja, pe când era ministru al Cercetării, a mai avut o astfel de participare în urmă cu un an, la Constanța. S-a întâmplat, mai des, ca foști miniștri să vorbească la evenimente TEDx, dar după încheierea mandatelor.

Organizatorii conferinței TEDx

Evenimentul TEDxPiataUniriiED, cu mulți vorbitori din mediul învățământului particular, dar și cu reprezentanți ai învățământului public, îi prezintă pe propriul site, ca project manageri, pe Fabiola Hosu și Alex Vesa. Pre și post-event manager este Simona Crisbășanu. Alex Vesa a fost organizator și la un eveniment cu același nume desfășurat acum aproape 5 ani, perioadă în care semna și articole pe mai multe siteuri, în calitate de “alumn Teach for Romania” (până în 2020).

Simona Crisbășanu este președintele Federației Coaliției pentru Educație, iar Fabiola Hosu – vicepreședinte al acestei organizații și fondatoare Questfield, o școală particulară din Voluntari.

Fabiola Hosu lucrează, la rândul ei, de mulți ani în contact cu ministrul Ligia Deca. Potrivit profilului ei LinkedIn, a fost, a fost din 2017 membru al Grupului de lucru pentru educație timpurie în cadrul programului prezidențial România Educată, coordonat pe atunci de Ligia Deca, în calitate de consilier prezidențial. Același profil arată că din 2022 este lider al grupului de lucru pentru Curriculum al alianței “O Voce pentru Educație”.

De notat că, pe 26 octombrie, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului Educației prin care se aproba o listă a “unităților de învățământ preuniversitar care pilotează descentralizarea curriculară la nivelul învățământului primar, gimnazial și liceal teoretic”. Printre acestea se numără și școala fondată de Fabiola Hosu: Școala Gimnazială Questfield din Voluntari, pentru clasa pregătitoare-clasa a VIII-a

Fabiola Hosu este prezentată și ca vorbitor în cadrul conferinței TEDxPiațaUniriiED, conform agendei acesteia. Or, potrivit regulillor TEDx, organizatorii și sponsorii nu pot fi vorbitori. Coaliția pentru Educație și Questfield figurează, de asemenea, ca parteneri de dezvoltare ai evenimentului, alături de alți sponsori prezentați ca “Main Partner” sau “Partners”.

Coaliția pentru Educație promovează, de câteva zile, evenimentul TEDx în care este așteptată Ligia Deca, iar o zi după aceea organizează un alt eveniment, o “neConferință” ce poartă numele discursului pregătit de Ligia Deca pentru TEDx, “Misiunea noastră comună – Educația”.

O dorință mai veche

Amintim că Ligia Deca și-a exprimat public dorința să aibă un discurs care să rezulte într-un “filmuleț TED”. În decembrie anul trecut, la Conferința “EducOm Împreună” (fără legătură cu TED), ea spunea de la bun început: 

“Bună seara tuturor! Pentru mine este o mare onoare și bucurie să fiu în seara aceasta cu dumneavoastră. De mult mi-am dorit să fiu și eu în poziția să fac un filmuleț TED. Nu mi-a ieșit niciodată (…).” 

Conferința în care Ligia Deca își exprima dorința de a ajunge la TED (vezi min. 6.50 în înregistrare):
Exit mobile version