Fuga de răspunsuri despre salariile profesorilor a Ligiei Deca. Ministrul Educației a evitat aproape toate întrebările, mai puțin cea cu impactul bugetar

Foto: Captură Youtube - Guvernul României

Ligia Deca a refuzat să facă orice fel de estimare cu privire la salariile viitoare ale profesorilor, întrebată fiind repetat, joi, pe această temă, în cadrul unei conferințe de presă după ședința de guvern. Ea a făcut trimitere permanentă la Legea salarizării și la rolul Ministerului Muncii în elaborarea acesteia, iar singura cifră pe care a dat-o a fost că impactul bugetar suplimentar pe care l-ar avea creșterea salariului pentru profesorii debutanți ar fi “în jur de 10 miliarde” pe an.

“Nu mi se pare normal să avansez sume înainte ca acest grup (interministerial care discută Legea salarizării) să-și definitiveze activitatea”, a fost răspunsul ministrului când a fost întrebată ce propuneri a făcut ea, ca răspuns la apelul ministrului Muncii ca miniștrii de resort să vină cu soluții în privința salariilor din domeniile fiecăruia.

Întrebată care ar fi impactul bugetar pentru majorarea profesorilor debutanți, ea a spus că “în jur de 10 miliarde” pe an, “recalculat în funcție de cum arată grilele în contextul noii legi a salarizării”.

În rest, ea a evitat orice fel de estimări, invocând discuțiile le Legea salarizării, de care este responsabil în principal Ministerul Muncii: 

Context:

Amintim că, în februarie, ministrul Deca spunea că “tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială”, adică legea salarizării unitare. La sfârșitul aceleiași luni, în conferința în care anunța ultima rundă de consultări pe tema proiectelor de lege, ea spunea că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și că va fi inclusă în legile educației.

În decembrie, Ligia Deca arăta în decembrie 2022 că salarizarea profesorilor va fi legată de legile Educației.

Comentariile de joi ale ministrului Ligia Deca au fost făcute în conferința de presă în care aceasta a discutat proiectele de Legi ale educației în contextul intrării lor în procedura de avizare ministerială.

Dialogul reporter-ministru în conferința de joi, integral:

Cătălina Mănoiu, Antena 3: Ce se întâmplă cu salariile debutanților? Vor fi ele la nivelul salariului mediu și de când?

Ligia Deca: Legea învățământului preuniversitar include această prevedere conform căreia grila salarială, care va fi inclusă în legea salarizării și este în elaborare la Ministerul Muncii, va pleca de la nivelul salariului mediu pe economie. Cu această măsură ne dorim să creștem atractivitatea profesiei didactice și să dăm profesorilor recunoașterea pe care o merită pentru munca lor, care este esențială pentru societate. Vizavi de etapele de implementare ulterioare, aceasta este o discuție pe care o vom avea în contextul avizării interministeriale, împreună cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii șamd.

Cătălina Mănoiu: Dați-ne câteva detalii, vă rog: dacă salariul unui debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economie, de exemplu un profesor cu 10 ani vechime ce salariu ar putea să aibă?

Ligia Deca: Am discutat împreună cu federațiile sindicale cum ar putea arăta grilele de salarizare S-a făcut o propunere în acest sens, pe care am trimis-o la Ministerul Muncii și la Cabinetul domnului prim-ministru, însă decizia finală vizavi de cum arată grila de salarizare este, sigur, în contextul elaborării Legii salarizării. Este la Ministerul Muncii. Deci nu are rost să avansez sume în contextul în care grila de salarizare se discută.

Cătălina Mănoiu: Ce se întâmplă cu sporurile din învățământ, pentru că ele vor trebui plafonate toate la 20%, dar sporurile cumulate din învățământ depășesc acest prag. Cu ce variantă ați mers la Ministerul Muncii?

Ligia Deca: Din punct de vedere al etapelor de elaborare a Legii salarizării, o să îl las pe domnul ministru al Muncii să vă dea detalii, mi se pare absolut firesc, este în dreptul Ministerului Muncii. 

Cătălina Mănoiu: Care este propunerea dumneavoastră, pentru că ministrul a precizat în repetate rânduri că miniștrii de resort trebuie să vină cu soluții. Ce soluții ați găsit dumneavoastră?

Ligia Deca: Există un grup interministerial care discută, sigur, pe fiecare sector, care sunt variantele de lucru. Nu mi se pare normal să avansez sume înainte ca acest grup să-și definitiveze activitatea.

Cătălina Mănoiu: Dar pentru această variantă, majorarea salariilor profesorilor debutanți, cam care ar fi impactul bugetar?

Ligia Deca: Vizavi de impactul suplimentar al salarizării, impactul bugetar este undeva în jur de 10 miliarde.

Cătălina Mănoiu: 10 miliarde pe an?

Ligia Deca: Da. Sigur el va fi recalculat în funcție de cum arată grilele în contextul noii legi a salarizării. 

Cătălina Mănoiu: Ați putea spune totuși cam care ar putea să fie cel mai mare salariu pe care l-ar putea obține un profesor pe noua grilă?

Ligia Deca: Cred că am răspuns deja la întrebare. Când vor fi grilele gata în Legea salarizării, veți putea avea toate detaliile.” 

Secvența poate fi urmărită în înregistrarea conferinței, de la min. 13.30:

Citește și:
LIVE VIDEO Ligia Deca: Mă aștept ca sprijinul Coaliției pentru legile educației să fie evident și în dezbaterea parlamentară. Dacă legile sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, ele intră în vigoare începând din toamnă / Despre modificarea admiterii la liceu: În parlament se pot aduce îmbunătățiri
Ligia Deca: Salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și va fi inclusă în legile educației
BREAKING Ligia Deca anunță eliminarea salarizării profesorilor din proiectul legii învățământului preuniversitar
VIDEO Impactul bugetar al aplicării noilor proiecte de legi ale Educației – peste 36 miliarde de lei, din care doar 25% este generat de creșterea salariilor cu 43%, spune Sorin Cîmpeanu: Încă 25% este impactul diversificării de curriculum
Exit mobile version