Mai multe universități românești se mândresc că au intrat în valul doi, pe locurile 1000+, în clasamentul global QS, care a anunțat încă de acum opt luni elita universităților globale

Masteratul la distanță

Foto: Pexels.com

“Ediția 2021 a QS World University Rankings confirmă performanțele academice și de cercetare ale universităților membre ale Consorțiului Universitaria”, începe un comunicat dat publicității marți dimineață de acest Consorțiu, ce reunește o parte dintre cele mai mari universități românești. Dar acel clasament internațional de prestigiu a fost anunțat inițial în iunie 2020, într-o formulă ce includea doar două universități românești într-un top 1000 global. Acum, Consorțiul și câteva universități în parte se mândresc prin comunicate că intră într-o variantă extinsă a ranking-ului, undeva pe locurile 1000+, ceea ce le permite să afirme că au “recunoaștere internațională”.

Clasamentul global pe 2021 al companiei britanice QS (Quacquarelli Symonds) a fost publicat în iunie 2020, varianta inițială incluzând doar 1.002 instituții de învățământ superior. Dintre acestea, numai două erau românești – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (UBB) și Universitatea din București, ambele în segmentul 801-1000. Situația confirma tendința de degradare a prezenței universităților românești în elita instituțiilor de profil din lume, tendință simțită de câțiva ani.

Luni, mai multe universități românești au anunțat, aproape simultan, că apar la rândul lor în clasament. În timp ce QS nu a promovat nicio actualizare a datelor pentru Ranking-ul global, iar extinderea listei a fost ca și inexistentă în presa internațională atentă la astfel de evoluții, universitățile românești au anunțat intrarea lor, pe locurile 1000+, fără a preciza contextul: că este vorba despre un top vechi de mai bine de jumătate de an, extins între timp cu un val al doilea de instituții care nu au găsit loc în elita anunțată vara trecută.

Care este, acum, lista universităților românești incluse în QS World University Rankings, conform Consorțiului Universitaria:

Prezente inițial:

Nou intrate, pe locurile 1000+:

Promovarea cea mai intensă a apariției în clasamentul internațional vine din partea lui Marilen Pirtea, atât în calitate de președinte al Consorțiului, cât și de rector UVT – ultima dintre universitățile românești incluse în top.

Cum prezintă Consorțiul și unele dintre universități, prin comunicate de presă, această izbândă:

Exit mobile version