Știința nu contează, forma să fie atractivă – un mesaj fără precedent transmis de ministrul Educației. Maladia din Minister care își atacă anticorpii, chiar în mijlocul infecției

Raluca Pantazi / Foto: Arhiva personală

Zilele acestea a trecut aproape neobservat un mesaj fără precedent, transmis de ministrul Educației: Știința contează prea puțin, forma să fie atractivă și vorbele meșteșugite. S-a întâmplat după ce 3 oameni de știință au făcut un gest de rară solidarizare cu profesorii de la clase și cu elevii și au indicat greșeli fundamentale într-un program pe care Ministerul Educației tocmai l-a introdus în școală. Reacția semnată oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu, rector de 3 mandate al unei universități tehnice? „Ministerul Educației sprijină și inițiativa proiectului „Neuroștiința la Clasă” (…). Materialele folosite au fost verificate și avizate de specialiști ai ministerului din perspectiva înscrierii lor în principiile legii educației naționale și nu din perspectiva acurateței sau actualității informației științifice prezentate”.

Mărturia de mai sus (care spune, în esență, că Ministerul Educației a avizat un program pentru copii doar juridic, și nici asta bine, fără să știe dacă este adevărată informația științifică prezentată elevilor de organizatorii unui podcast) vine de la Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației, după ce 3 oameni de știință i-au scris public, într-o scrisoare deschisă, care sunt câteva din greșelile fundamentale pe care programul căruia i-a deschis ușa școlilor le poate sădi în mințile copiilor:

Cutremurător mesajul pe care ministrul Educației îl transmite zilele acestea copiilor, profesorilor buni, cercetătorilor onești, tinerilor care vor să devină profesori și părinților, care văd cum își aruncă copiii în junglă, nu într-un loc ferit de minciună și de impostură.

Ce anume îl poate determina pe un ministru să-și abandoneze cercetătorii și profesorii universitari, cărora tocmai le-a cerut altminteri, în mod corect, să evalueze toate tezele de doctorat de după ’90 încoace și să scoată la iveală plagiatele? Ce corectitudine apără, dacă exact în același mandat se supără pe adevărul scos la lumină de 3 colegi universitari și apără greșeala cu prețul copiilor pe care anunță negru pe alb că va continua să îi expună informațiilor greșite?

La ce corectitudine îi îndeamnă pe universitari, dacă tocmai i-a abandonat pe 3 dintre ei în malaxorul imposturii?

Incredibilă maladia care a cuprins Ministerul Educației, dacă își atacă cu toate forțele anticorpii, chiar în mijlocul infecției.

Cu atât mai prețioasă, însă, intervenția celor 3 oameni de știință, care au ales să își pună acțiunile acolo unde le stau vorbele, care au ieșit și au avertizat public că elevii de la clasa a III-a în sus, precum și învățătorii și profesorii lor sunt învățați lucruri greșite, teorii expirate din domeniul foarte la modă, dar cu extrem de puțini specialiști, al neuroștiinței.

Oameni de știință, cei 3, probabil s-au bazat pe linia majoritar corectă adoptată până acum de ministrul educației, rector de 3 mandate, care a câștigat pentru România onoarea de-a fi pentru a doua oară președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și om al cifrelor exacte, cum adesea se portretizează.

În criza politică ce schimonosește România într-o manieră de negândit, vedem cum profilul universitarului de la șefia educației se schimbă și el. Nu contează adevărul științific, ne spune acum, iar profesorii de la clasă ar face bine să-și dea singuri seama care sunt greșelile pe care le fac ONG-urile pe care le susținem în școli.

Este al patrulea pas greșit fundamental, în mandatul său. Prima greșeală a fost patronarea funcționării școlilor FĂRĂ teste noninvazive, aplicate de școlile occidentale încă din primele zile de școală din acest an. Licitația pentru testarea noninvazivă în școli a debutat cu o întârziere egală cu cea a vaccinării, deși o cere nu se știe exact cui de 8 luni. Europa funcționează într-o realitate, la care paradoxal s-au aliniat numeroase școli private din România și pe care o așteaptă de prea mult timp părinții copiilor: testarea de mai multe ori pe săptămână a elevilor, la școală, pentru protejarea lor și a profesorilor. În România, deși anunțată de acum 8 luni, practica nu este generalizată nici măcar astăzi, când avem recorduri de morți, motiv pentru care școala a fost închisă cu totul pentru 2 săptămâni. Să fie oare investiția într-un alt tip de viitor?

A doua greșeală majoră este retragerea burselor guvernamentale pentru studenții care sunt anul 2 la Masteratul Didactic. Adică sabotarea singurei rute alternative de educare a studenților care vor să devină profesori; rămân cu sprijin total DPPD-urile, rutele al căror rezultat l-am văzut zilele acestea inclusiv la concursurile pentru directori, în fața subiectelor de tipul PISA.

A treia greșeală fundamentală este sabotarea educației online, a școlii digitale; cu o ușurință fără precedent, ministrul aruncă toată investiția făcută de profesori în propria cunoaștere, investiția făcută de minister și primării în tehnologie și de către copii în modul de lucru. Suntem astăzi în al treilea an școlar afectat de pandemie aruncați în 2 săptămâni de vacanță forțată, vacanță totală, când parte din copii puteau continua cu mai mare eficiență decât anul trecut școala online. Fără o bibliotecă școlar virtuală, egalizarea șanselor se face și anul acesta în jos. De văzut cum se vor proteja copiii în cele 2 săptămâni în care nu vor mai avea teme, ore, cursuri și un program care nu le dădea prea mare libertate de mișcare.

Rămâne întrebarea: și totuși de ce atât de mult efort în continuarea sprijinirii acestui program dovedit cu greșeli, la clasă? În viitorul cui investim aici?

Reiau ceea ce am semnalat în urmă cu 5 zile, când analiza făcută de cei 3 oameni de știință producea reacții de nebănuit:

DOCUMENT Răspunsul integral semnat de ministrul Educației, după greșelile semnalate de cercetători:

Foto: Ministerul Educației

___

Citește și:
“Erori științifice fundamentale din podcastul Mind Architect și programul Neuroștiința la Clasă” ajung la elevi, cu susținerea Ministerului Educației – avertizează într-o scrisoare deschisă cercetătorii Andrei Miu, Raul Mureșan și Dragoș Iliescu
Reacția organizatorilor “Neuroștiința la clasă” cu privire la erorile științifice aduse în fața elevilor prin podcastul Mind Architect, greșeli semnalate de 3 oameni de știință: “Împreună putem contribui la educația unei generații care va fi, poate, mai senină, mai blândă cu sine și cu greșelile celor din jur”
Răspunsul ministrului Educației: Materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau actualității informației științifice prezentate”, susține Sorin Cîmpeanu, care anunță că instituția sprijină programul în cazul căruia cercetătorii au semnalat erori științifice
EXCLUSIV Mircea Miclea, reacție dură la menținerea în școli, fără verificare științifică, a programului cu erori „Neuroștiința la clasă”: Poziția Ministerului este total greșită, aduce a poziție de Ev Mediu Timpuriu. Ignorarea acurateței și actualității informației științifice este o ilegalitate

Exit mobile version