Ministerul Educației aduce laolaltă indicatorii folosiți pentru a vedea situația de fapt din universități și felul cum ele pregătesc studenți pentru piața muncii – proiect / Nu se știe ce se întâmplă cu datele raportate către instituții precum Statistica, lipsesc indicatori pentru activități-cheie   

Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com

Un nou proiect de ordin pus în transparență de Ministerul Educației urmărește să adune într-un singur loc indicatorii folosiți pentru a monitoriza situația de fapt din universități și cum pot acestea să-și îmbunătățească ele activitatea, în funcție de nevoile pieței muncii. Proiectul realizează, însă, doar parțial obiectivul de a aduce laolaltă acești indicatori, într-un singur act normativ: în pofida cererilor repetate ale celor care lucrează cu astfel de cifre de a fi eliminată birocrația și redundanța raportărilor și de a exista o coordonare între instituțiile statului, documentul nu face deloc trimitere la instituțiile care lucrează separat de Minister cu astfel de date, precum Institutul Național de Statistică sau ARACIS.

În plus, lipsesc indicatori relevanți mai ales în contextul relevanței pentru piața muncii, precum cei legați de conversie profesională sau formare pentru adulți.

Instituții precum Consiliul Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS) sau UEFISCDI au atras atenția, în trecut, că există o problemă reală a multiplei raportări și a lipsei de unitate în lucrul cu datele despre activitatea universităților – detalii mai jos. Noul proiect, prin concentrarea multor indicatori într-un singur loc, rezolvă doar o parte din problemă, în absența unor prevederi despre datele pe care, până acum, le solicitau unele instituții separat de Ministerul Educației.

Proiectul de „Ordin privind aprobarea setului de indicatori de monitorizare a învățământului superior și prognoza evoluției acestuia în raport cu dinamica pieței muncii” stabilește indicatorii pentru învățământul superior, încadrați într-o serie de clase: absolvenți, acces și echitate, activitatea de cercetare, angajabilitatea, absolvenților, eficiența economică, internaționalizare, studenți – Proiectul de ordin și lista de indicatori principali, mai jos.

Astfel de indicatori au fost folosiți și până acum, în baza vechii Legi a educației naționale, însă pe baza unor normative separate. Noul Ordin aduce mare parte dintre indicatori într-un singur loc și atribuie Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS, fostul Consiliu cu același nume) atribuțiile de elaborare și actualizare a acestora și de prognoză a evoluției în domeniu.

Pe de altă parte, documentul nu elimină o problemă semnalată de instituțiile relevante de ani de zile: cea a multiplei raportări și a lucrului cu date din surse multiple. Aceste instituții au cerut în mod repetat măsuri din partea ministerului, rămase fără răspuns până acum. Între altele:

Toate aceste apeluri au rămas, până acum, fără răspuns.

Acum, proiectul de ordin pus în transparență de Ministerul Educației nu face niciun fel de referire la două dintre cele trei instituții implicate în colectarea de asemenea date: Institutul Național de Statistică și Agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior (ARACIS), agenție care lucrează autonom față de minister. Nu reiese în niciun fel ce se întâmplă cu datele cerute de acestea, unele diferite de cele cerute de minister, altele care se suprapun cu cele necesare în domeniul educației, dar care folosesc alte definiții sau parametri (de exemplu, dacă în educație se lucrează cu un anume segment de populație pentru a defini populația adultă implicată în învățarea continuă, INS folosește în cel mai recent studiu alt segment de populație).

În plus, documentul nu include niciun fel de prevederi detaliate cu privire la modalitățile de raportare a datelor – când, cum și unde sunt acestea colectate. Există doar prevederi legate de obligativitatea CNSPIS de a lucra cu aceste date și de a le publica în rapoarte anuale, precum și de a stabili o procedură internă referitoare la preluarea datelor.

Ordinul listează, totodată, o serie de surse de date pentru calcularea indicatorilor statistici, inclusiv o platformă națională de raportare unică în învățământul superior – dar nu se specifică modul cum și momentul în care datele instituționale sau individuale trebuie raportatea aici, nici dacă nu va exista în continuare obligativitatea de raportare și la instituții separate, precum INS, dacă acelea vor continua să solicite separat date de la universități.

Sursele de date listate de proiectul de ordinul privind indicatorii de monitorizare a universităților:
Ce fel de indicatori statistici sunt listați în ordin

Cele șapte clase de indicatori cuprind între 5 și 12 indicatori statistici principali, astfel:

Ordinul prevede că „instituțiile de învățământ superior de stat și particulare din România, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, precum și Academia Română au obligația de a raporta datele corespunzătoare indicatorilor de monitorizare a învățământului superior și prognoza evoluției acestuia în raport cu dinamica pieței muncii”.

Clasele de indicatori și indicatorii statistici principali sunt incluși într-o anexă a proiectului de ordin (vezi mai jos documentul). Niciunul dintre acești indicatori nu face referire la domenii importante, în contextul actual al eforturilor universităților de a se adapta unei piețe a muncii în schimbare rapidă, precum: participarea adulților la educație și formare (pentru care există și o țintă europeană), studiile postuniversitare, programele de conversie profesională.

Proiectul de ordin privind indicatorii de monitorizare a instituțiilor de învățământ superior:
Anexă – Clase de indicatori și indicatorii statistici principali:

Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Universitățile vor face “raportări anuale unice” pe o nouă platformă administrată de Ministerul Educației, în locul “efortului supradimensionat” al raportărilor multiple de până acum – schimbare legislativă
Exit mobile version