Ministerul Educației și-a dat seama că tabletele ar putea fi folosite și pentru orele față în față, nu doar pentru învățământul online – proiect de ordonanță de urgență

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Tabletele și laptopurile pentru activitatea didactică ar putea fi folosite și pentru activitatea față în față, nu doar pentru școala online, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de către Ministerul Educației.

Conform notei de fundamentare, în anul școlar 2020-2021 au fost depuse proiecte pentru achiziționarea de tablete/laptopuri pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul online.

Starea de alertă pe teritoriul României nu a mai fost prelungită, iar activitățile didactice se desfășoară cu prezență fizică. Din 9 martie, „proiectele aflate în implementare nu mai corespund scopului stabilit prin O.U.G. nr. 144/2020, fapt care conduce la necesitatea modificării cadrului legislativ și implicit a contractelor de finanțare aflate în derulare astfel încât aceste echipamente să poată fi justificate și pentru activitățile didactice ce se desfășoară cu prezență fizică la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/ instituțiilor de învătământ superior de stat.”

Nota de fundamentare poate fi consultată mai jos:

„Sunt necesare modificările legislative propuse prin prezenta, pentru a se putea utiliza echipamente IT mobile de tip tabletă/laptop pentru uz şcolar achiziționate prin programul anterior menționat și în desfășurarea activităților didactice cu prezență fizică la nivelul unităților de învatământ preuniversitar respectiv la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat.”, prevede nota de fundamentare.

În justificare apare că neadoptarea acestor măsuri în regim de urgență ar conduce blocarea unor fonduri și la o execuție bugetară deficitară la nivelul Programului Operațional Competitivitate și la pierderea unor sume considerabile din fondurile europene alocate României.

Proiectul de ordonanță de urgență stabilește că pot fi folosite la nivelul școlilor și facultăților inclusiv pentru desfășurarea activităților didactice cu prezență fizică.

„Art. 1. (1) Tabletele și laptopurile cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice achiziţionate de către beneficiarii contractelor de finanțare încheiate în cadrul Programului Operațional Competitivitate, Acțiunea 2.3.3, Apelul 2, se utilizează la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de stat, respectiv instituțiilor de învățământ superior de stat, inclusiv pentru desfășurarea activităților didactice cu prezență fizică.

(2) Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, pe baza creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate potrivit legii, respectiv instituțiile de învățământ superior de stat pot încheia, cu respectarea prevederilor legale, contracte de achiziţie publică pentru procurarea de echipamente IT mobile de tip tabletă/laptop pentru uz şcolar şi alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice cu prezență fizică, şi pot efectua plăţi eligibile din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, Acțiunea 2.3.3, Apelul 2.”

Proiectul de ordonanță de urgență:

„Dispozitivele rămase nedistribuite la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de stat respectiv instituțiilor de învățământ superior de stat sunt utilizate pentru desfășurarea activităților didactice cu elevii/studenții în timpul orelor de curs.”, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

Art. 2 al proiectului precizează că școlile și facultățile „au obligația de a elabora, pe o perioadă de 5 ani de la realizarea plății finale în cadrul contractelor, rapoarte de durabilitate prin care să prezinte modul și locul de utilizare a echipamentelor mobile, respectiv tablete/laptopuri cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice achiziționate prin intermediul proiectelor”.

Citește și:
DOCUMENT Noul coronavirus SARS-Cov-2 nu a fost eradicat – așa justifică Ministerul Educației un proiect de ordonanță de urgență pentru decontarea de tablete și laptopuri pentru elevi, studenți și profesori din fonduri europene, în condițiile din starea de alertă / „Neadoptarea de urgență ar duce la nerambursarea cheltuielilor”

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version