Ministrul Educației: Banii primiți la rectificare vor ajunge la școli, nu în universități

Foto: gov.ro

Banii primiți la rectificare vor ajunge la școli, nu în universități, dă asigurări ministrul Educației Monica Anisie într-o declarație pentru Edupedu.ro. Reacția ministrului vine după ce Consiliul Național al Elevilor a criticat modul de alocare al fondurilor suplimentare primite la bugetul Ministerului Educației după prima rectificare bugetară din acest an.

„Banii pe care univertitățile îi căștigă nu puteau fi folosiți, dacă nu exista aceasta rectificare. Le dăm dreptul instituțiilor de învățământ superior să își folosească aceste fonduri proprii, nemaifiind nevoie de bani de la minister, iar astfel, învățământul preuniversitar capătă o gură de oxigen, dacă pot spune așa. Asta pentru că banii respectivi îi vom direcționa către necesitățile pe care le au școlile,” a declarat ministrul Monica Anisie pentru Edupedu.ro.

Anisie a explicat că prin faptul că rectificarea le permite universităților să își foloseasca banii, rămân mai multe fonduri pentru învățământul preuniversitar.

Consiliul Național al Elevilor a anunțat azi într-un comunicat că reprezentanții elevilor „condamnă modul în care Ministerul Educației și Cercetării a prioritizat destinația fondurilor obținute suplimentar la rectificarea bugetară”. Aceștia susțin că aceste fonduri, în cuantum de 576 milioane de lei, vor fi direcționate către învățământul superior, în condițiile în care ar fi putut fi folosite pentru „a acoperi necesarul echipamentelor și a dispozitivelor elevilor și cadrelor didactice care nu au acces la mediul de învățare digital”, dar până acum „administrația centrală nu a prezentat niciun plan concret” pentru asta.

Reamintim că Ministerul a anunțat într-un comunicat că „la rectificarea bugetară aprobată în ședința de guvern, bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost suplimentat cu suma de 576 milioane lei astfel:

Acești bani pot fi cheltuiți astfel: 350 milioane de lei pentru cheltuieli de capital (cheltuieli de natura investiților) și 226 milioane de lei pentru susținerea proiectelor (fonduri europene și buget național).”

Edupedu.ro a publicat datele rectificării bugetare care arată că se adaugă bugetului inițial de 30.537.250.000 lei suma de 576.000.000 lei, bugetul total după prima rectificare fiind de 31.113.250.000 lei.

Potrivit acestor calcule, bugetul ministerului Educației devine astfel mai mare față de cel de anul trecut.

Raportat la noul PIB rectificat, estimat de Comisia Națională de Prognoză la 1082,1 miliarde lei, bugetul Educației ajunge la 2,87%, față de 2,7% din PIB (PIB inițial estimat în Legea Bugetului la începutul anului – 1129,2 mld lei).

FOTO: gov.ro

Exit mobile version