Ministrul Educației dă vina pe inspectorii școlari pentru raportările eronate “pe semnătură” despre elevii fără tablete: “Vor fi schimbați anul acesta printr-un concurs” / 85% dintre actualii inspectori au fost puși în funcție de fostul ministru, tot PNL, anul trecut

Inspectorii școlari sunt de vină pentru că au raportat “sub semnătură” cifre eronate despre elevii care au nevoie de tablete și dispozitive pentru școala online, potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu. Acesta a explicat la Digi24 că inspectorii vor fi schimbați printr-un concurs anul acesta.

Sorin Cîmpeanu: „În luna aprilie acestui an s-a lansat o interogare către toți cei care nu au echipamente. Rezultatul a fost 233.000 de copii, de elevi, au declarat că nu au echipamente. Guvernul, Ministerul Educației, a achiziționat 250.000 de tablete, mai mult decât 233.000 cât a asumat fiecare inspector general că ar fi necesarul la el în județ, prin semnătură și ștampilă, s-au distribuit aceste echipamente, s-au distribuit toate aceste echipamente la ora la care vorbim.

La finalul săptămânii trecute erau puțin peste 6.000 de tablete ajunse la inspectorate, dar neridicate de elevi și părinți, la începutul săptămânii viitoare garantat toate cele 250.000 de tablete vor ajunge la elevi.

Și totuși raportările de săptămâna trecută, în data de 6 ianuarie, în sistemul informatic, sunt următoarele: 237.000 de elevi fără internet și 287.000 de elevi fără tablete. Deci erau 233.000, s-au achiziționat 250.000 de tablete și au rămas 287.000 de elevi fără tablete.

Moderator: Și cum vă explicați diferența aceasta, nu s-au făcut centralizările la timp?

Sorin Cîmpeanu: Revenim la începutul discuției: profesionalizarea managementului în educație.

Moderator: Sunt de acord cu dumneavoastră, dar până una-alta trebuie să lucrăm cu managerii pe care avem pentru că nu văd că vreți să-i schimbați, văd că și la Inspectoratul de la Galați durează un pic…

Sorin Cîmpeanu: Vor fi schimbați printr-un concurs organizat într-o manieră extrem de relevantă. Anul acesta”.

Edupedu.ro a scris pe 8 ianuarie despre faptul că potrivit datelor ministerului acum, în ianuarie 2021, sunt mai mulți elevi fără acces la educație online decât arăta recensământul oficial primăvara trecută, în aprilie 2020.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că “primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, pentru inspectori și directorii de școli“.

Anul trecut cei mai mulți dintre inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți au fost înlocuiți cu inspectori susținuți de Partidul Național Liberal, iar 60% dintre inspectorii școlari chiar au candidat la alegerile parlamentare din toamnă, potrivit unei analize Dela0.ro.

“În mai puțin de un an de guvernare liberală, ministrul Educației Monica Anisie a schimbat 85% din conducerile inspectoratelor școlare județene, înlocuind 36 de inspectori generali. Între noii numiți 31 sunt membri PNL. Iar 25 dintre aceștia candidează la alegerile de săptămâna viitoare pentru poziții de consilieri locali sau județeni”, potrivit publicației citate.

Foto: gov.ro

Exit mobile version