Dan Barna, despre schimbarea unor directori de școli: Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului/ Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, pentru inspectori și directorii de școli

9.806 vizualizări
Sursă foto: gov.ro
Vicepremierul Dan Barna afirmă într-un mesaj publicat pe Facebook că în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de școli și că „se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte”, considerând că acest lucru este „un demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist”. Dan Barna anunță că vor fi organizate examene naționale, „pe bune”, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli.

“Pe bune, despre directorii de școli

Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților” scrie Barna pe contul său de Facebook.

“Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație.Legea Educatiei Naționale, Art 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali care fac, cu marginale excepții, ce-au vazut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectam ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei.

Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență.

Unul dintre obiectivele acestui guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor școlare. De prea mulți ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi.

Am discutat azi cu premierul și ministrul educației. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalți vor avea ocazia să confirme”

Reamintim că directorii ale căror mandate expiră în această perioadă sunt cei care au dat consursul în 2016. Dar și pentru concursurile care au avut loc în 2015 pentru funcțiile de directori de școli a fost aceeași situație – nu au fost organizate examene pe motiv că Legea 55/2020 nu permite alte concursuri de angajare în Educație decât pentru personal didactic de predare.


14 comments
 1. Nu inteleg lamentarile si nemultumirile romanilor. Cei care au ajuns la guvernare au fost votati de chinezi? Marea majoritate a profesorilor au fost fani ai liberalilor. Acum n-au dect sa sa bucure de conducerea liberala.

 2. Sunt cadru didactic, nu am fost niciodata director, nu-mi doresc, nu am simpatii pentru un director sau partid anume. Sunt de parere ca de cand lumea si pamantul s-a potrivit la fiecare runda de alegeri proverbul: VIN AI NOSTRI, PLEAC-AI NOSTRI. Ceea ce este o porcarie, mai ales ca am vazut dati jos intr-o singura noapte oameni cu licenta in management scolar si concurs luat cu 10. Si totul politic. Insa nici ceea ce vad ca faceti nu mi se pare corect si anume sa veniti pe Edupedu si sa faceti TURNATORIE crasa. Edupedu nu e Haga, nu e for juridic, pentru acest lucru exista institutii adecvate. Multumesc. Atat am avut de spus.

 3. buna ziua,
  in judetul arges, la expirarea mandatelor obtinute prin concurs, de catre oameni competenti, s-au facut schimbari abuzive fara nicio justificare.
  au fost numite politic persoane, fara competente.
  multumim dna murgulet, ptr distrugerea invatamantului argesean

 4. buna ziua,
  in judetul arges, la expirarea mandatelor obtinute prin concurs, de catre oameni competenti, s-au facut schimbari abuzize fara nicio justificare.
  au fost numite politic persoane, fara competente.
  multumim dna murgulet, ptr distrugerea invatamantului argesean

 5. Si la Buzău la fel….școli unde au fost numiți directori persoane care nu îndeplinesc condițiile minime de a fi directori….exemplu cea mai mare scoala de rromi din oraș…a fost adus director un individ care nu are nici o experiență nu are pregătirea necesară……dar este membru PNL…..cea mai mare calitate

 6. Înseamnă că trebuie să vă scriu și eu acest mesaj. Fac parte dintre cei maziliți mișelește în Bihor. Fără explicații, fără să mi se aducă vreun reproș profesional și înlocuită cu o învățătoare cu studii făcute la școli postliceale fără frecvență și facultate particulară la Marghita(nu-i așa că n-ati auzit de orașul acesta? De aici rezulta calitatea studiilor universitare), tot la fără frecvență, cu rezultate profesionale îndoielnice și cu reclamații către minister din partea părinților in 2018. Despre ce vorbim aici? Cred că directorii numiti acum au fost aleși pe criterii de incompetență. Felicitări PNL – USR! Ati reusit să mențineți numirile exclusiv politice. Nu s-a gândit nimeni cât de mult este deja bulversată activitatea didactică prin munca on-line, darămite să te apuci acum să schimbi profesori la clasă, să lași pe drumuri profesori suplinitori, să refaci orare pe timp de pandemie si muncă on line, de parcă învățământul este doar despre funcții, nicidecum despre copii. RUȘINEEEEEE!

 7. In Olt nu se cunosc public care au fost citeriile de selectie pentru ”oamenii noi”, acestea nu au fost publicate. Daca sunt cum se aude, apartenenta politica, prietenia, activitatea din campanie , nu prea au legatura cu activitatea manageriala.

 8. Organizati concursuri serioase pentru functiile de inspectori si directori,au ajuns in astfel de functii persoane nepregatite,care odata detinind puterea de decizie nu au tinut cont de legi,decenta,profesionalism .Cind au fost intrebati,public au raspuns “pentru ca pot”.Daca pot da un asfel de raspuns public va dati seama cum gindesc si aplica planurile ce le au de aplicat . Ex. Ida Vlad ,ISJ Bacau. ISJ Bacau are 2 juristi ,cum finanteaza inspectoratul 2 locuri de munca,cum le justifica.Una este venita din rural,alta de la consiliu judetean unde a avut anumite neplaceri inainte de 1989.Resursele umane,cu unele persoane de acolo se comporta cu oamenii ca niste palmasi,ca si cum nu ar fi cadre didactice cu oarece pregatire.Daca ripostezi,ai probleme la repartizare,la depunere acte etc.
  Directorii pusi la bunul plac al inspectorului si acolitilor lor. Directorii,vor raspunde la orice cerinta a ISJ atunci cind un profesor trebuie sa fie “pedepsit”.

 9. Bună ziua! Va informez ca în județul Dolj, referitor la selecția directorilor din perioada 5-7 ianuarie 2021, a fost făcută prin birourile inspectorilor, pe ascuns, fără nici o informare pe site-ul ISJ. Au aflat despre acest aspect doar cei care erau în grația inspectorilor generali și acceptați de doamna inspector școlar general prof Monica Suna. Vă rog să verificați criteriile de selecție sau anunțurile postate care au lipsit, nu au existat! În ce țară trăim? Performanta nu mai este de foarte mult timp un criteriu de selectie în județul Dolj. Gradatiile de merit la fel, se obțin doar de preferați. Posturile în scoli se țin pentru preferați. Unde ajungem cu atâtea nereguli făcute de unii si aruncate în cârca altora?

 10. Bună ziua! Va informez ca în județul Dolj, referitor la selecția directorilor din perioada 5-7 ianuarie 2021, a fost făcută prin birourile inspectorilor, pe ascuns, fără nici o informare pe saitul ISJ. Au aflat despre acest aspect doar cei care erau în gratia inspectorilor generali si acceptati de doamna inspector școlar general prof Monica Suna. Vă rog să verificați criteriile de selecție sau anunțurile postate care au lipsit, nu au existat! În ce țară trăim? Performanta nu mai este de foarte mult timp un criteriu de selectie în județul Dolj. Gradatiile de merit la fel, se obțin doar de preferați. Posturile în scoli se țin pentru preferați. Unde ajungem cu atâtea nereguli făcute de unii si aruncate în cârca altora?

 11. ”Dar și pentru concursurile care au avut loc în 2015 pentru funcțiile de directori de școli a fost aceeași situație”….
  În 2015 nu a avut loc niciun concurs de directori, doar de inspectori generali și generali adjuncți. Argumentul Legea 55/2020 a fost invocat de dna ministru Anisie pentru inlocuirea celor carora le expirau mandatele cu persoane ”competente” si colorate corespunzator. Iar acestia, evident, fac acelasi lucru acum, cu directorii.
  Al doilea concurs de directori a avut loc în 2017, iar mandatele vor expira la 31 august 2021. Mai e putin …

  1. Cred ca ar trebui sa dea examen. Nu de elevi si parinti. Ca iar incepem cu pile si relatii. Care se incadreaza in criterii si stiu legislatie scolara. Precum si pedagogie si psihologie sunt ok. Dar daca stau bine si ma gandesc un director e Manager. Deci trebuie sa stie sa straga fonduri pentru scoala sa . Exista directori adj care sa se ocupe de probleme de educatie si de programe scolare. Un director trebuie sa fie un om care este si manager bun si un psiholog bun. Sa stie sa lucreze cu profesorii elevii si parintii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like