Ministrul Educației: Este imperios necesară menținerea școlilor deschise, cu învățământ în format fizic, cât de mult posibil

Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Agerpres că noul an şcolar va începe de la premisa că este ”imperios necesară” menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic cât de mult posibil. Noul an școlar începe luni, iar 12 localități din România au rata de incidență peste 6 la mia de locuitori și orele vor fi organizate în sistem online, potrivit regulilor oficiale de funcționare a școlilor.

Sorin Cîmpeanu a spus că atât timp cât ocupă funcția de ministru al Educației, va susține școlile deschise pentru ca elevii să vină fizic la ore.

“Cât sunt eu ministru, voi face tot ce depinde de mine ca elevii să facă şcoală fizic în cele mai bune condiţii posibile. Începem noul an şcolar de la premisa că este imperios necesară menţinerea şcolilor deschise, cu învăţământ în format fizic cât de mult posibil. Trebuie să ne îndreptăm spre o normalitate în care elevii să beneficieze de activităţi didactice echitabile, în care diferenţele de acces să fie reduse la minimum”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai afirmat că elevii vor învăța online în situația în care sănătatea lor este pusă în pericol: „Elevii vor fi prezenţi în şcoli, aşa cum sunt obişnuiţi să facă şcoală şi aşa cum ştim că este benefic atât din punct de vedere al dezvoltării coerente a competenţelor, cât şi al sănătăţii psiho-emoţionale a acestora şi doar în situaţii excepţionale, când sănătatea lor sau a celor din jur este în pericol, vor rămâne acasă, pentru învăţare online”.

Ministrul a folosit în această declarație și un pleonasm: „imperios necesară”.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, pleonasmul este o „eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii sau propoziții cu același înțeles”.

Explicația dată de Dicționarul Explicativ al Limbii Române a cuvântului „imperios” este următoarea: „Care este neapărat necesar, care cere o rezolvare imediată”. De aici reiese faptul că structura „imperios necesar” este una pleonastică.

Structura pleonastică „imperios necesar” s-a regăsit la admiterea la Facultatea de Drept a Universității București în 2015, grila 3, punctul 27. Răspunsul corect al cerinței a fost punctul „a”: toate sunt pleonasme.

Foto: captură examen de admitere, 22 iulie 2015, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Mai sunt 3 zile până la începutul cursurilor din anul școlar 2021-2022. Calendarul și structura aici.

Reamintim regulile oficiale pentru prima zi de școală:

Pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

Citește pe larg articolele relevante, proceduri din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății pentru începutul de an școlar 2021-2022, precizările și recomandările din ultima lună.
Exit mobile version