Serbările din prima zi de școală, transmise online, potrivit ministrului Educației: Directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online, pentru a diminua aceste aglomerări de persoane

58.700 de vizualizări
Foto: © Iuliia Petrovskaia | Dreamstime.com
Serbările din prima zi de școală vor fi transmise online de școli, „directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online, pentru a diminua aceste aglomerări de persoane”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la o dezbatere organizată de Salvați Copiii România. Oficialul a spus că sunt trei condiții impuse de ordinul comun cu noile reguli de deschidere a școlilor, pentru festivitățile din prima zi de școală.

„Ceremoniile de deschidere sunt momente foarte importante în școală, sunt importante mai ales pentru cei din clasele de început de ciclu. Se vor crea, fără discuție, aglomerări de persoane în școală – elevi, părinți, profesori. După o lungă dezbatere, ordinul de ministru precizează foarte clar că sunt deschise aceste ceremonii de început de an școlar cu următoarele condiții: să se desfășoare numai în exterior, să fie obligatorie masca de protecție și să aibă o durată limitată la oră și jumătate, declară Sorin Cîmpeanu.

Medicul Mihai Craiu a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la dezbaterea online dacă există un pericol de infectare mare la aceste ceremonii din prima zi de școală.

 • Medicul pediatru a răspuns că „da, îngrijorarea și preocuparea sunt legitime”.

„Diferența o face circulația comunitară a tulpinii Delta. Știm că tulpina Delta are un alt indice de reproducție, adică, pe românește, este mult mai contagioasă decât tulpinile circulante ale anului trecut, aproape de două ori mai contagioasă și al doilea lucru, perioada de incubație s-a scurtat, în medie, cu două zile. Ce impact are asta asupra serbărilor: păi, are, pentru că în ultimele două zile în care nu avem niciun simptom de boală putem să transmitem afecțiunea.

Cu alte cuvinte, dacă nu vom respecta regulile anunțate de domnul ministru, cu toate bunele intenții, putem să infectăm un bunic vulnerabil, un profesor vulnerabil, un copil cu comorbidități. Deci cred că e necesar să existe niște precauții speciale din cauza circulației tulpinii Delta. Dar eu sunt sigur că părinții care au îngrijorări legate de familia lor vor decide să urmărească ședința de deschidere în format online”, a mai spus Mihai Craiu, medic pediatru la compartimentul de primiri urgențe de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” (INSMC). 

 • Ministrul Sorin Cîmpeanu a cerut să intervină după răspunsul medicului Craiu, spunând că a „directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online pentru a diminua aceste aglomerări de persoane”.  
Reamintim regulile oficiale pentru prima zi de școală

Pentru pregătirea unităților de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

 • Organizarea și întreținerea spațiilor, astfel încât să asigure distanța de minim 1 m. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximum posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
 • Stabilirea circuitelor funcționale;
 • Evaluare a necesarului de resurse umane;
 • Asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;
 • Asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi studenți și personal.

Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni. Vezi calendarul anului școlar și care sunt vacanțele.

Foto: © Iuliia Petrovskaia | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
 1. Eu consider ca cei care ar trebui sa fie privilegiați de a participa la Festivitate online ar fi elevii la inceput de ciclu (clasa I, clasa a V a, respectiv clasa a IX a) datorita necesitatii acestora in a se integra nu numai cu colectivul, ci si cu cadrele didactice.

 2. Zău, “Sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore”, dar la bâlciurile, zilele orașelor și mai știu eu ce petreceri mizerabile din țară nu s-a mai ținut cont de nimic!!!! Nu vă faceți că nu știți despre ele. Vreți sa îndobitociți generația nouă de oameni ca să va halească mizeriile și minciunile. Suntem în comunismul ăla oribil unde nu aveai voie sa fi intelectual.
  Vorba Danei Budeanu : “JOS LABELE DE PE COPIII NOȘTRI!!!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc bursă de merit și e cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi / Dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în așa fel încât tot bugetul de burse să fie cheltuit pentru bursele elevilor

Întrebat de jurnaliști cum va proceda dacă vor rămâne bani de burse după ce va fi calculat numărul total de elevi beneficiari ai burselor, ministrul Educației a declarat că „vom…
Vezi articolul

Mormântul lui Lică Sămădău, descoperit în Arad / Etnografii de la Complexul Muzeal Arad au identificat locul unde e îngropat Antonie Ciul, cel care l-a inspirat pe Slavici în scrierea nuvelei „Moara cu noroc”

Bărbatul după care Slavici a creat personajul este îngropat la Ineu, în cimitirul de lângă „Hodobană”, anunță Special Arad, potrivit G4Media.ro. La sesizarea unor localnici, o mică echipă de etnografi, formată…
Vezi articolul