Ministrul Muncii nu a aflat că sindicatele din Educație au refuzat încă de ieri oferta Guvernului. Marius Budăi: Urmează răspunsul dumnealor

Ministrul muncii, Marius Budăi, a fost întrebat de jurnaliștii de la Palatul Victoria, în ce stadiu au rămas negocierile cu sindicatele din învățământ. Marius Budăi a precizat că așteaptă un răspuns al sindicatelor în urma discuțiilor de ieri de la Guvern, și că “dialogul este deschis”. Amintim, liderii sindicali care au participat duminică la discuțiile cu Guvernul au spus clar la ieșire: “Pe această ofertă, va fi grevă generală luni“. În plus, George Purcaru, de la FSLI, a spus luni la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat ieri, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns.

Ministrul muncii, Marius Budăi, spune în briefingul de presă de la Palatul Victoria că așteaptă un răspuns din partea sindicatelor după întâlnirea pe care au avut-o ieri la Guvern cu reprezentanții sindicatelor, deși încă de duminică seara liderii au spus că nu acceptă propunerile Guvernului și că azi va fi grevă generală. Mai mult, George Purcaru, de la FSLI, a spus astăzi că și marți va fi grevă. Legat de negocieri, potrivit lui Purcaru, Guvernul nu a mai invitat luni la discuții sindicatele.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a fost întrebat dacă premierul Ciucă i-a sunat pe sindicaliști. “Dialogul dintre Guvern și sindicate continuă. Se poate derula la nivelul ministerelor de linie”, a spus Cărbunaru.

Ministerul Muncii, condus de Budăi (PSD) a fost vizat de Klaus Iohannis săptămâna trecută, precum și de Ligia Deca, ambii făcând referire directă către acesta pe tema salarizării profesorilor.

Dialogul de la Palatul Victoria dintre jurnaliști, ministrul muncii și purtătorul de cuvânt al Guvernului pe tema negocierilor

Marius Budăi: Deschiderea coaliției este oricând și răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum și imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând.

Reporter: Nu este în atribuția dumneavoastră și a premierului să îi chemați la întâlnire?

Marius Budăi: Și asta am făcut ieri. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire.

Reporter: Și acum așteptați de la ei …

Marius Budăi: Așteptăm, le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat și scurtarea calendarului, am avut anumite concluzii și s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern, nu mai reiau eu acuma ce s-a prevăzut acolo. Urmează răspunsul dumnealor (n. red sindicatelor), după care discuțiile continuă.

Reporter: Răspunsul lor este că nu i-ați chemat astăzi la negocieri.

Marius Budăi: Credeți-mă că nu am avut timp să mă uit în presă, dar eu vă spun că deschiderea la dialog, și asta le-a spus și premierul și președintele Camerei Deputaților, este permanentă. Și așa trebuie să fie.

(…)

Reporter: Domnule Cărbunaru, dar premierul i-a sunat pe sindicaliști astăzi? Premierul i-a sunat astăzi pe sindicaliști să-i cheme la negocieri, așa cum au stabilit în weekend? Se așteptau să fie chemați luni.

Dan Cărbunaru: Dialogul dintre Guvern și sindicate continuă. Se poate derula la nivelul ministerelor de linie. La nivelul Guvernului, important este ca soluțiile pe care Guvernul le prezintă, așteptările sindicatelor să se regăsească într-o formă de dialog și nu într-o formă de protest, cum e cazul acestei greve.

Informații de context

Amintim, la discuțiile de duminică de la Guvern, sindicatele au spus încă de la ieșirea de la negocieri că “pe această ofertă, va fi grevă generală luni“.

Guvernul a anunțat ce le-a oferit sindicatelor: stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Într-un comunicat de presă se precizează: “Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu”. Șeful liberal al executivului a mai anunțat că „problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie”.

În ședința de duminică, premierul Ciucă le-a reproșat liderilor de sindicat că “și-au ales prost momentul” să facă grevă, când se schimbă Guvernul.

Amintim, George Purcaru, reprezentant al FSLI a spus luni la Radio România Actualități că va continua și marți greva generală din școli. Guvernul nu a mai invitat luni sindicatele la discuții, după ce reprezentanții profesorilor au cerut o nouă întâlnire. “Noi am ieșit în spațiu public și am spus foarte clar că ne dorim aceste întâlniri, dar vrem și soluții, nu doar întâlniri pentru a ne vedea și pentru a discuta”, a spus Purcaru.

Între timp, patru ministere au început să lucreze la proiecte de acte normative, anunță Ministerul Educației, dar nu pentru a pune în practică cerințele sindicatelor, ci pentru propunerile eșuate ale premierului Ciucă.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
Citește și:
Ciucă le transmite profesorilor un mesaj de empatie, după ce în ședința de la Guvern le-a reproșat sindicatelor din învățământ că fac grevă chiar când se schimbă guvernul

Greva generală din școli continuă marți. Guvernul nu a mai invitat luni sindicatele la discuții, după ce reprezentanții profesorilor au cerut o nouă întâlnire / George Purcaru, FSLI: Sunt nepăsători

Patru ministere au început să lucreze la proiecte de acte normative, anunță Ministerul Educației, dar nu pentru a pune în practică cerințele sindicatelor, ci pentru propunerile eșuate ale premierului Ciucă / Comunicatul ignoră total faptul că în școli e grevă generală
Exit mobile version