ULTIMA ORĂ „Pe această ofertă, mâine va fi grevă generală” – Marius Nistor, FSE, după negocierile de la Guvern / Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele? Simion Hăncescu, FSLI: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi

10.810 vizualizări
Marius Nistor, Anton Hadăr / Foto: Gov.ro
Oferta Guvernului îi nemulțumește pe liderii sindicali care au fost prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că, pe această ofertă, mâine în școli „va fi grevă generală”.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.

Declarațiile făcute la ieșirea de la negocieri:

Marius Nistor: Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membrii noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că, pe această ofertă, mâine va fi grevă generală!

Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de nemulțumiri, iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri.

Veți vedea răspunsul din partea colegilor din teritoriu.

Ce se întâmplă cu salariile greviștilor în perioada grevei?

Exact ceea ce prevede legea, conform legislației în vigoare pe perioada grevei se suspendă contractul individual de muncă, nu vor fi plătiți, cu atât mai mult cu cât trebuie să înțelegeți că și-au asumat acest lucru, ne-am asumat cu toții acest lucru pentru a înțelege foarte clar care este starea de nemulțumire în sistem.

Peste 150.000 de cadre didactice la care puteți adăuga în jur de 50-60.000 de colegi din personalul auxiliar și nedidactic.

Ce se mai întâmplă în calendarul de negocieri?

Când vor hotărî domniile lor, dar trebuie să vină cu oferte care trebuie să fie foarte tranșant e ca și clare ca termine și ca sume. În momentul de față chiar dacă sunt intenții bune, noi discutăm doar despre intenții, vorbim despre viitoare legea salarizării, legea salarizării care va începe să fie negociată abia din 15 iulie, iar ca aprobare, poate să ajungă undeva la sfârșitul lui octombrie sau la sfârșitul lui 2023, cu aplicabilitate – de la 1 ianuarie 2024, eventual, și nu se știe, pentru că nu s-a dat un răspuns tranșant, dacă o grilă care va fi discutată și va fi negociată, va fi aplicată într-o singură tranșă sau în mai multe. Deci noi discutăm într-o momentul de față doar despre posibilități..

Legat de bonusul de 1000 RON pentru debutanți, oferit la negocieri?

Nu s-a spus concret de 1.000 RON, e doar o propunere, nu este nimic clar.

Ce vi s-a spus exact?

S-a vorbit de bonusuri. De bonusuri s-a vorbit, că sunt dispuși să acorde bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru personalul didactic care lucrează în zone defavorizate. Și atât. Nu s-a discutat despre sume.

Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele?

Simion Hăncescu: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi.

Ce le spuneți părinților, ce fac ei de mâine dimineață?

Ceea ce am mai spus mereu, sunt școli care sunt 100% în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este să îi țină pe copii acasă, dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală.

Se încheie situația copiilor la sfârșit de an?

Rămâne de văzut.

Vor mai exista negocieri?

Marius Nistor: Suntem deschiși negocierilor, nu le-am respins niciodată, și așteptăm implicarea tuturor facturilor decidenți în rezolvarea problemelor care sunt bine cunoscute.

Simion Hăncescu: Am cerut astăzi foarte clar să urgenteze discuțiile pe legea salarizării. Vina este a guvernului, știți foarte bine că în prima fază această lege trebuia să fie gata la 30 iunie, era suficient timp. Au început discuțiile în septembrie 2022, nu știm din ce rațiuni au trenat. Poate nu se ajungea aici dacă aveam o grilă clară, fidelă a ceea ce se intenționează cu salarizarea în învățământ. Deocamdată sunt doar promisiuni și necunoscute.

Marius Nistor: Mergem pe ideea că întotdeauna există loc pentru dialog social și pentru negociere. Trebuie să existe mai mult decât disponibilitate, trebuie identificate toate soluțiile din punct de vedere financiar și nu numai, pentru a rezolva problemele pe care le-am prezentat noi. Atrag atenția, să știți că nu numai componenta salarială este importantă, ne interesează foarte mult și cum va arăta pachetul legislativ, sunt propunerile înaintate de federațiile sindicale care încă nu au fost luate în calcul, există posibilitatea ca în plenul Parlamentului ceea ce am propus noi să fie luate în considerare.

Anton Hadăr: Învățământul superior românesc de stat intră și el în grevă de mâine, de la ora 11:00 până la ora 13:00 va fi organizată grevă de avertisment sau de solidaritate. Depinde de fiecare universitate în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariați în grevă. Noi declanșăm conflict împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului – așa prevede legea dialogului social. Nu este aceeași cauză ca la colegii noștri, ei intrând pe contract cu condițiile de muncă. Așa că noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele. Le-am prezentat în cifre ceea ce dorim noi: practic, de la 2.400 lei, un debutant în viitoarea lege, ne-am dori să se apropie de 4.000 lei, așa cum s-a discutat de atâtea ori, că va fi salariu mediu brut pe economie 6.789 luat în calcul, ceea ce înseamnă nici 4.000 lei valoare netă, iar pentru profesori de final de carieră, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astăzi. Sunt salarii astăzi care există foarte multe instituții de stat, dar în educație, din păcate, nu prea.

Ni s-a spus că atunci când vom discuta este foarte posibil să fie luate în seamă, dar n-am început să discutăm despre aceste salarii. Aceste propuneri sunt astăzi la Ministerul Muncii, care evident spune că nu poate să înceapă negocierile cu educația, pentru că n-a primit din alte părți grile care să fie și ele analizate.

Se invocă faptul că Banca Mondială trebuie să analizeze și în cazul nostru, al educației, creșteri lor de salarii.

Trebuie să își asume, ați văzut și veți vedea și în comunicat că educația va fi sector prioritar. Până una-alta, trebuie să găsim acel element de încredere și în noi și membrii de sindicat, în așa fel încât să și putem să vedem, cu documente, cu cifre, cu declarații, cu eu știu, analize, chiar cu legi scoase, că așa va și fi. Problema e ce facem până este această lege care s-ar putea să fie aplicată, după părerea mea, de la 1 ianuarie 2024 vor fi șase luni în care colegii noștri vor trăi tot cu 2.400 lei, debutanții. Cei de lângă ei, apropiați de ei, să nu credeți că sunt prea departe, tot așa, sub 3.000 lei.

Marius Nistor: Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest. Nu este o perioadă – ei sunt cei care hotărăsc.

Simion Hăncescu: Vă amintesc, au fost două greve mari în învățământ în ultimii 30 de ani, de 5 săptămâni în anul 2000 și una de 3 săptămâni anul 2005, așa că sunt necunoscute. Totul depinde de Guvernul României. Mingea la Guvernul României este, așa cum am mai spus-o.

Nu a mai fost o grevă de 18 ani, ne cerem scuze de la părinți, ar trebui să înțeleagă că altă armă nu avem. Dacă Guvernul era receptibil… Noi de cinci luni protestăm. Am stat în stradă, știți foarte bine și în decembrie și în ianuarie, să știți.

Noi negocieri?

(…) S-a spus că ne vom vedea cât de curând. Nu s-a stabilit ziua, ora. Noi am cerut să mergem la Ministerul Muncii mâine, să vorbim de salarizare. Am avut toată deschiderea, așa cum în continuare vrem concret să vedem – asta e grila. O să fie parte componentă a legii salarizării, dar sunt niște necunoscute și avem niște îndoieli.

Articol în curs de actualizare


8 comments
  1. Nu cedati, si-acum cand vorbesc de crize suprapuse, acesti escroci anunta periodic cresteri de salarii la clientela lor!
    Si noi categorii de pensii speciale!
    De fiecare data sunt BANI, nu l-am auzit pe Ciuca sau pe Ciolacu sau pe Caciu ca NU sunt bani sau ca “bugetul nu e sac fara fund de unde sa creasca mereu salariile unei categorii”, cum spun ea Budai zilele trecute!
    Iar prezidentul Iohannis e total ABSENT total, disparut din viata publica, doarme linistit la Cotroceni din 2014 incoace, desi povestea numita Romania educata e “opera” lui mincinoasa!!!!
    ZERO lasa in urma lui!!!

  2. Decat sa faci bruturi imense pe la 8000 lei la debutanti si 16000 lei la aia la maturitate mai bine scuteau de impozit si asigurari sociale si de sanatate aceasta categorie ca si pe cei din IT software si informatica.

    Bruturi imense inseamna inflatie galopanta. Banca mondiala si fmi sper ca nu va aproba asa ceva si nici de la UE ca arunc ain aer economia zonei euro prin cresterea inflatiei si asa nenorocita de razboi ajutatul ucrainei scumpirea energiei si embargouri.

    Aia cu zonele defavorizate e discutabila, acolo se chiuleste la greu, nu se fac ore. Culmea ar fi sa le mai si mareasca alora salariile dupa ce ca au 2-3 norme de ore cu materii necalificate o parte.

    1. Ce aberezi acolo?! Banca mondială și FMI?! Ce treabă au ăștia? ECONOMIA ZONEI EURO? Nu ești nici în Schengen măcar, nu ai euro ca monedă națională, ce legătură au astea?

      Știi tu că se chiulește la greu în zone defavorizate… Poate în zonele cu unele etnii, și alea pot fi și în București, nu doar în zonele izolate. 2-3 norme?!!

      Mergi de te culcă.

  3. “Nu vor fi plătiți, cu atât mai mult cu cat trebuie să înțelegeți că și-au asumat acest lucru.” Una din coditiile renuntarii la greva ar fi trebuit sa fie tocmai accea de plata inclusiv a perioadei de greva. Sa nu incheie profesorii mediile pana nu platesc . Va pedepsiti pe voi insiva, fiindca greva e tocmai din vina nerespectarii legii, deci vina e a guvernantilor, nu a profesorilor. Dupa ce respecta Legea Educatiei cu 6% din PIB, atunci pot veni cu pretenii de calitate si altele. Pana atunci, sa pretinda calitate si altele de la neamurile lor angajate pe bani multi in tot felul de instituii ale statului. Noi trebui sa pretindem calitate de la ei, “calitate speciala”, daca tot au pensii si salarii speciale. Invatamantul este singura institutie bugetara din tara cu salarii mici, pana si o femeie de serviciu de la o primarie de comuna are salariul mai mare decat un profesor debutant. Un sofer sau un hingher necalificat de la ASPA pleaca acasa cu un salriu de peste 4000 de lei, un profesor debutant 2000 – 2500 cu sporuri. Halal tara, fraier cine mai face ani de facultate si masterat pentru atat.

    1. Profesor 15-20 ani. Femeia de serviciu de la primaria comunei are cu 400 lei mai mare salariul decat mine.

  4. Din 2014 de cand Iohannis a castigat prezidentialele cu proiectul Romania educata ne tot aburesc PNLeii cum ca “Educatia e prioritate nationala”!
    In toti acesti ani, atat de “prioritate nationala” a fost Educatia, ca in nici un an, de 13 ani incoace de cand in 2011 a fost adoptata, Legea Educatiei Nationale care obliga guvernul sa aloce 6% din PIB pentru Educatie, NU s-a respectat!
    In nici un an alocarea NU a ajuns macar la jumate!!!
    Acum in 2023 guvernul Ciuca a alocat 2,23% din PIB pentru Educatie!
    Halal “prioritate nationala”!
    Cum sa-i crezi pe acesti politruci mincinosi care doar de interesele lor se preocupa!?
    Daca vor ceda, profesorii nu vor vedea niciodata acel 6% alocat Educatiei, de-acolo trebuie plecat, numai ca profesorii trebuiau sa faca GREVA de fiecare data cand alocarea pentru Educatie NU a respectat Legea Educatiei nationale… nu au facut iar politrucii ii tot aburesc de zeci de ani si intre timp, linistiti isi vad de interesele lor!
    NU v-ati saturat de minciuni, de promisiuni goale de 32 dfe ani, cum sa-i mai credeti cand primit verzi si uscate?!!
    Ei nu respecta nici Legile adoptate de ei, de Parlament si promulgate de presedintele tarii, sunt zeci de astfel de LEGI care NU sunt respectat si aplicate de guvernantii nostri!!

  5. Promisiuni tot primim de vreo 30 de ani încoace, că învățământul este prioritar, că se vor avea în vedere dotările unităților de învățământ, că profesorii vor avea putere de decizie, bla, bla, bla.
    Ce s-a întâmplat între timp? Salariile profesorilor au crescut dar nu datorită ofertelor guvernamentale ci datorita muncii asidue a acestora. Mulți cred că profesorul vine la școală, sta 4 – 5 ore și gata.Nimeni nu știe cât muncește un profesor pentru a nu se duce in fața copiilor ca un muncitor pregătit numai sa lucreze fizic.Cine nu înțelege asta ii sugerez sa vina 1 luna in locul unui profesor, înainte de a-l judeca.
    Pe de altă parte, tot ceea ce ar fi reprezentat puterea de decizie în școală a căzut, în clipa în care atotștiutorii părinți au sărit în sus.
    Vom reveni la catedra când respectul față de noi va fi cum a fost odată.In Japonia, singurul care are dreptul de a nu se pleca în fața împăratului este profesorul.La noi, a ajuns de râs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, FSE “Spiru Haret”, după ce Guvernul a făcut oferta de 1.000 de lei creștere salarială brută pentru profesori și 400 pentru personalul nedidactic: Consultăm oamenii, diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca să intre în vigoare creșterile de la 1 iunie

Liderul de sindicat, Marius Nistor a spus la ieșirea de la negocierile de la Guvern că urmează să consulte liderii de sindicat din teritoriu cu noua ofertă făcută de Guvern:…
Vezi articolul

„Nu avem o selecție foarte sănătoasă a persoanelor care ajung să predea în învățământ”, spune profesorul de filosofie Lucian Maier. Inspecțiile care se fac la clasă sunt, în bună măsură, o formalitate, potrivit acestuia

„Învățământul de calitate este legat de posibilitatea de a-i avea pe cei mai buni studenți în școli, însă pentru un absolvent bun de facultate e mult mai ușor să găsească…
Vezi articolul

Școli mai bune: Elevii au rezultate superioare când profesorii petrec mai mult timp predând efectiv la clasă și sunt mulțumiți de locul de muncă și când există un echilibru academic și socio-economic între colegi – analiză pe baza PISA-TALIS

Ministerul Educației își propune, pe termen scurt, să definească standarde clare pentru ceea ce înseamnă o “școală bună”. Printre celelalte priorități menționate în fișa de buget pentru 2021 se numără…
Vezi articolul