Monica Anisie: Și noi, profesorii, trebuie să ne implicăm când vedem un elev care împinge o colegă sau îi vorbește urât

Sursa: Facebook Monica Anisie

Monica Anisie, fost ministru al Educației și profesoară de limba română, a spus că și profesorii trebuie să se implice dacă văd cazuri de elevi care se împing sau se jignesc. În cadrul dezbaterii Siguranța în mediul educațional și responsabilitatea juridică organizată marți, 26 martie, în comisia de învățământ a Senatului, Monica Anisie, președinta comisiei, a subliniat că este necesar ca profesorii să nu rămână indiferenți la astfel de cazuri. Amintim, procedura privind gestionarea cazurilor de violență din școli trebuie să fie afișată în toate școlile din țară, la avizier, a transmis Ministerul Educației. Până pe 31 martie, toți directorii de școli trebuie să ia cursuri ca să învețe să și aplice procedura de violență în școli.

Monica Anisie, fost ministru al Educației, președinte al comisiei de învățământ din Senat și profesoară de limba română spune că profesorii ar trebui să se implice atunci când văd cazuri de elevi care se împing, sau își vorbesc urât, chiar dacă profesorul tinde să creadă că e doar o joacă.

“Din perspectiva cadrelor didactice trebuie și noi, profesorii, să ne implicăm un pic mai mult. Atunci când îi vedem pe culoar că își împing o colegă sau vorbesc urât, se adresează urât unui coleg sau aruncă în curtea școlii cu mingea în capul unui alt copil, trebuie să intervenim pentru că dacă zicem: niște copilării se joacă și ei, astăzi poate este o copilărie, dar mâine s-ar putea să se întâmple cine știe ce. Nu trebuie să lăsăm lucrurile așa”.

Monica Anisie a povestit și despre un experiment pe care l-a făcut la clasa la care este dirigintă. Le-a cerut elevilor să lase telefoane pe catedră timp de 3 ore pentru a nu fi distrași de la predare. După 2 zile în care a făcut acest lucru, elevii au lăsat de bunăvoie telefoanele pe catedră, fără ca profesoara să le mai ceară acest lucru.

“Vă spun un lucru pe care l-am experimentat săptămâna trecută. Eu sunt profesoară și merg la școală, sunt diriginte la clasa a VIII-a și am intrat în sala de curs joia trecută și aproape că nu m-a observat nimeni. Toată lumea era acolo conectată. Când și-au ridicat ochii că i-am salutat, parcă erau priviri din altă lume și am spus: Dragii mei, astăzi facem un experiment. A da, ce facem? Credeau că avem cine știe ce ne jucăm, nu ne jucăm deloc. Eu îmi pun telefonul pe catedră, același lucru vă rog să faceți cu toții, să le aduceți cu toții și să le puneți lângă al meu. 

Aveam trei ore de curs și nici în pauză nici eu nu l-am folosit, dar nici ei. După cele trei ore erau agitați, nu știau ce să mai facă. A doua zi aveam două ore. Ei la fel, le-am luat telefoanele. Ce credeți? S-au gândit ei că o să fac același lucru. Aveau ceasuri, deja pregătiți să mă păcălească. Numai că unul dintre ei nu și-a dat seama și a zis: bine că avem ceasuri. Păi, zic: să le punem și pe acestea. La ce vă folosesc în timpul orei decât să vă distragă atenția facem acest exercițiu împreună. Luni, 2 ore cu ei. Când am intrat în clasă am găsit telefoanele puse pe catedră, ceea ce pe mine m-a bucurat foarte mult pentru că n-au mai așteptat să le spun eu. Au făcut-o din proprie inițiativă și am zis că sunt foarte mândră de ei și că abia aștept joi să vedem când o să avem trei ore, dacă rezistă, că două au rezistat. Deci, dacă dorim, putem să intervenim”, a spus Anisie.  

Informații de context

În cadrul aceleiași conferințe, ministra Educației, Ligia Deca a spus că unele școli au “diferențe foarte mari de înțelegere în ceea ce privește ce trebuie raportat și ce nu“. La rândul său, ministra justiției, Alina Gorghiu a spus că “de foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală”.

Ministerul Educației a decis după apariția unui caz de agresiune între elevi la Școala Nicolae Titulescu din București, că este nevoie ca toți directorii să ia cursuri în plus ca să învețe să și aplice procedura de violență în școli, deși aceasta este făcută publică de câteva luni. Astfel toți directorii de școli trebuie să participe la sesiuni de formare privind managementul cazurilor de violență. Potrivit adresei:

Edupedu.ro a scris că școlile au început să pună afișele cerute Ministerul Educației cu procedura privind managementul cazurilor de violență.

Citește și:
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: De foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală. Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență. Nu vă temeți de reacția părinților și a societății
Ligia Deca, despre modul de gestionare a cazurilor de violență în unele școli: Nu putem să ascundem lucrurile. Eu cred că avem diferențe foarte mari de înțelegere în ceea ce privește ce trebuie raportat și ce nu
FOTO Școlile au început să pună afișele cerute Ministerul Educației cu procedura privind managementul cazurilor de violență
Exit mobile version