Niciun proiect nou finanțat din fonduri europene nu e propus de Ministerul Educației pentru 2023, potrivit bugetului pe care Ligia Deca îl consideră “acoperitor” / Politicile și prioritățile instituției – copiate în mare parte din fișa de buget propusă acum un an, sub predecesorul Sorin Cîmpeanu

Foto: Ilona Andrei - G4Media.ro

Fișa de buget aferentă Ministerului Educației, pentru 2023, nu menționează niciun proiect nou finanțat din fonduri europene, pe care această instituție să îl deruleze de anul viitor. Documentul menționează doar câteva proiecte derulate în 2023, la nivel local, de unele inspectorate județene, precum Dâmbovița, Mureș sau Argeș. Și aceasta, în condițiile în care ministrul Ligia Deca a apreciat bugetul pe 2023 drept unul “acoperitor”.

Finanțările internaționale prezentate în fișa de buget menționează investițiile urmărite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar documentul listează fișele proiectelor de finanțare atrase în ultimii ani – însă niciunul care să înceapă din 2023, cu excepția celor câteva acțiuni la nivel local.

Iar în materialul introductiv, ce prezintă prioritățile și obiectivele Ministerului pentru anul viitor, sunt detaliate finanțările prin PNRR și “continuarea implementării și finalizarea” proiectelor prin programele operaționale. Prin aceste proiecte, lansate deja, în larga majoritate, de 2-5 ani, ministerul desfășoară investiții substanțiale multianuale, precum SIMS (176 milioane lei), Wireless campus (209 milioane lei), Biblioteca Virtuală (230 milioane lei), programe pentru dezvoltarea învățământului timpuriu CRED (210 milioane lei) etc. 

Amintim că Ministerul Educației primește, în 2023, 2,1% din produsul intern brut, cel mai mic buget raportat la PIB din istoria recentă. În aceste condiții, ministrul Ligia Deca susținea, la începutul lunii, că acest buget este unul “acoperitor” pentru sistemul de învățământ, “pe actuala lege”:

Copy-paste masiv din obiectivele și prioritățile formulate sub Sorin Cîmpeanu

În preambulul informațiilor financiare din fișa de buget, documentul include o serie de informații privind viziunea, strategia, prioritățile și obiectivele Ministerului Educației (documentul integral, la final. Acestea nu s-au schimbat aproape deloc, în mandatul Ligiei Deca, în comparație cu precedenta fișă de buget, valabilă pentru 2022 și publicată în mandatul lui Sorin Cîmpeanu.

Astfel, schimbările de text, în documentul de anul acesta comparativ cu cel de acum un an, sunt foarte restrânse și, de cele mai multe ori, nesemnificative. În rest, calupuri de text sunt copiate pur și simplu din documentul similar anterior. Astfel:

Capitolul “Viziune”, bazat pe principiile proiectului “România educată”, este copiat din același capitol din precedentul buget. Singurele diferențe: lipsește partea introductivă de acum un an, ce menționează între altele că educația este “cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre”; lipsește și partea de final din programul documentul vechi -, un paragraf copiat din programul de guvernare, din care este citată cu ghilimele, dar fără atribuirea sursei, o singură frază.

Capitolul “Misiune” copiază cele două paragrafe de anul trecut, dar adaugă două, inclusiv unul în care spune că-și urmărește obiectivele prin cooperare cu o serie de alte instituții – de la Președinție la Consiliul Național al Rectorilor și sindicate.

Capitolul “Priorități strategice pe termen mediu” preia ideile din precedentul document, dar le rescrie parțial în prima parte și înlocuiește prioritățile pe termen scurt, referitoare la pandemie în documentul e acum un an, cu prioritățile generale ale “România educată”.

Pe de altă parte, “domeniile/nivelurile prioritare de intervenție” sunt preluate aproape integral copy-paste după fișa de acum un an, astfel:

În prezentarea priorităților pentru fiecare ciclu de învățământ, sunt unele schimbări minore. Între altele:

Fișa bugetară pentru Ministerul Educației poate fi descărcată de aici:

Exit mobile version