Niciun proiect nou finanțat din fonduri europene nu e propus de Ministerul Educației pentru 2023, potrivit bugetului pe care Ligia Deca îl consideră “acoperitor” / Politicile și prioritățile instituției – copiate în mare parte din fișa de buget propusă acum un an, sub predecesorul Sorin Cîmpeanu

3.460 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Fișa de buget aferentă Ministerului Educației, pentru 2023, nu menționează niciun proiect nou finanțat din fonduri europene, pe care această instituție să îl deruleze de anul viitor. Documentul menționează doar câteva proiecte derulate în 2023, la nivel local, de unele inspectorate județene, precum Dâmbovița, Mureș sau Argeș. Și aceasta, în condițiile în care ministrul Ligia Deca a apreciat bugetul pe 2023 drept unul “acoperitor”.
  • Același document se remarcă prin lipsa de noutăți în ceea ce privește obiectivele și strategia ministerului, copiate în mare parte după cele formulate în precedenta fișă bugetară, de când ministru era Sorin Cîmpeanu, înainte de elaborarea proiectelor de legi ale Educației, puse în dezbatere, inițial, în vară, dar nici până acum finalizate.

Finanțările internaționale prezentate în fișa de buget menționează investițiile urmărite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar documentul listează fișele proiectelor de finanțare atrase în ultimii ani – însă niciunul care să înceapă din 2023, cu excepția celor câteva acțiuni la nivel local.

Iar în materialul introductiv, ce prezintă prioritățile și obiectivele Ministerului pentru anul viitor, sunt detaliate finanțările prin PNRR și “continuarea implementării și finalizarea” proiectelor prin programele operaționale. Prin aceste proiecte, lansate deja, în larga majoritate, de 2-5 ani, ministerul desfășoară investiții substanțiale multianuale, precum SIMS (176 milioane lei), Wireless campus (209 milioane lei), Biblioteca Virtuală (230 milioane lei), programe pentru dezvoltarea învățământului timpuriu CRED (210 milioane lei) etc. 

Amintim că Ministerul Educației primește, în 2023, 2,1% din produsul intern brut, cel mai mic buget raportat la PIB din istoria recentă. În aceste condiții, ministrul Ligia Deca susținea, la începutul lunii, că acest buget este unul “acoperitor” pentru sistemul de învățământ, “pe actuala lege”:

  • Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege. În momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”.
Copy-paste masiv din obiectivele și prioritățile formulate sub Sorin Cîmpeanu

În preambulul informațiilor financiare din fișa de buget, documentul include o serie de informații privind viziunea, strategia, prioritățile și obiectivele Ministerului Educației (documentul integral, la final. Acestea nu s-au schimbat aproape deloc, în mandatul Ligiei Deca, în comparație cu precedenta fișă de buget, valabilă pentru 2022 și publicată în mandatul lui Sorin Cîmpeanu.

  • Amintim că, după cum a semnalat Edupedu.ro, niciun alt om nu s-a schimbat în Minister după plecarea lui Sorin Cîmpeanu, cu excepția ministrului și a consilierilor săi. În rest, a notat Edupedu.ro, ministrul este înconjurat de aceiași oameni – toți secretarii de stat din mandatul Cîmpeanu sunt pe posturi, la fel secretarul general și cel general adjunct, aduși de Cîmpeanu la minister, prin detașări.

Astfel, schimbările de text, în documentul de anul acesta comparativ cu cel de acum un an, sunt foarte restrânse și, de cele mai multe ori, nesemnificative. În rest, calupuri de text sunt copiate pur și simplu din documentul similar anterior. Astfel:

Capitolul “Viziune”, bazat pe principiile proiectului “România educată”, este copiat din același capitol din precedentul buget. Singurele diferențe: lipsește partea introductivă de acum un an, ce menționează între altele că educația este “cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a țării noastre”; lipsește și partea de final din programul documentul vechi -, un paragraf copiat din programul de guvernare, din care este citată cu ghilimele, dar fără atribuirea sursei, o singură frază.

Capitolul “Misiune” copiază cele două paragrafe de anul trecut, dar adaugă două, inclusiv unul în care spune că-și urmărește obiectivele prin cooperare cu o serie de alte instituții – de la Președinție la Consiliul Național al Rectorilor și sindicate.

Capitolul “Priorități strategice pe termen mediu” preia ideile din precedentul document, dar le rescrie parțial în prima parte și înlocuiește prioritățile pe termen scurt, referitoare la pandemie în documentul e acum un an, cu prioritățile generale ale “România educată”.

Pe de altă parte, “domeniile/nivelurile prioritare de intervenție” sunt preluate aproape integral copy-paste după fișa de acum un an, astfel:

  • Capitolul referitor la cariera didactică are aceleași prevederi
  • Capitolul referitor la managementul și guvernanța sistemului copiază cele trei prevederi existente deja și adaugă una (“profesionalizarea managementului educațional din unitățile de învățământ preuniversitar”)
  • Capitolul referitor la finanțarea sistemului școlar copiază prevederile de acum un an și adaugă una (“restructurarea finanțării și dotării învățământului antepreșcolar și preșcolar”)
  • Capitolul referitor la dezvoltarea infrastructurii copiază prevederile din vechiul document și adaugă una – “susținerea și dezvoltarea unei rețele a Școlilor Verzi”
  • La capitolul Curriculum, apare o singură prevedere nouă (“pilotarea unor abordări inovative”), restul sunt copiate. La capitolul Evaluare, la fel, apare o singură prevedere nouă (“Reorganizarea sistemului de formare inițială”)
  • Capitolul despre “educația incluzivă” este, de asemenea, copiat, cu o singură completare (“îmbunătățirea politicilor publice de echitate”)
  • Capitolul despre “alfabetizare funcțională” este identic cu cel de anul trecut.
  • Capitolul despre promovarea educației STEAM refrazează o singură prevedere, restul sunt copiate
  • La capitolul “Digitalizare” sunt reformulate unele prevederi, una este copiată și una este nou introdusă (“Dezvoltarea unui ecosistem digital de educație și de formare în vederea reducerii decalajelor”)
  • Capitolul despre “Reziliență” este copiat integral

În prezentarea priorităților pentru fiecare ciclu de învățământ, sunt unele schimbări minore. Între altele:

  • Capitolul dedicat învățământului universitar este prezentat mult mai sumar decât anul trecut, iar dacă atunci el menționa, cu măsuri detaliate, “susținerea eticii și integrității în mediul universitar”, formularea nouă este mult mai sumară și mai confuză: “Consolidarea unui climat etic în sistemul educațional din România
  • Capitolul despre educația timpurie este copiat integral
  • Capitolul despre învățământul primar și secundar este copiat parțial, apar unele modificări – fie reformulări, fie prevederi specifice precum “dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor”
  • Capitolul despre învățământul profesional este parțial reformulat, parțial copiat

Fișa bugetară pentru Ministerul Educației poate fi descărcată de aici:


6 comments
  1. Zâmbetul ãsta tâmp se asorteazã perfect cu ridicolul situației . Așa aratã sluga perfectã. Felicitãri doamnã/domnule Deca. Ați dat societãții romānești o catastrofã de proporții. Spor la sughițat!

  2. Dați va doamna demisia, ca sunteți praf și pulbere… Educația are nevoie de o mana de fier, care sa facă treaba pentru profesori… Nu, asa ceva… 👎 👎 👎

  3. Impostorii în asemenea funcție ori sunt descoperiți fiindcă ne-pricepându-se fac prostii ori sunt identificați fiindcă ne-pricepându-se nu fac nimic.

  4. >> Capitolul “Viziune”
    Care viziune? Cine sa aiba viziune? Tanti aia de la Spiru Haret, doamna doctor Limbaj de Lemn sau traktoristul francofon?
    Astia sunt generatia Copy – Paste :)).

    >> educației STEAM
    Bre, STEAM e platforma de jocuri. E vorba de STEM (Science, Technology Engineering, and Mathematics).

  5. De aceea, Romania Civilizata 2030, Presedinte Director General, marian STA a venit cu un Contre Proiect la Invatamantul Preuniversitar sorin campeanu!

    Proiectul era in spiritul Romania Educata, dar actualizat la PNRR si are viziunea 2030 – 2050!
    Toate sunt bune si frumoase, sistemul de educatie actual este OBSOLET nu raspunde cerintelor peitii muncii si etapei actuale a ROMANIEI!
    Este un sistem inchis hermetic, lipsa de orientare scolara si profesionala are o singura directie calea universitara !
    Este obligatoriu a revedea proiectul “Invatamantul preuniversitar” prin perspectiva,;
    0. O nouă arhitectură a sistemului de educație preuniversitar
    – Educația timpurie, grupele maternale (grădiniță) de 4–5 ani și
    5–6 ani transferate în mediul școlar
    1. Formarea profesorului generalist, clasele 1–8
    2. Ciclul de orientare școlară, clasele 9–11 fără evaluare națională
    3. Oficiul judetean de Orientare școlară și profesională – Salonul judetean de profesii si meserii
    4. Formarea generală:
    a. Filiera licee – Bac academic
    b. Filiera Școli Cultură Generală – BAC Specializat
    5. Formarea profesională inițială:
    a. Învățământ profesional timp complet în școală, stagii, statut de elev, optiune BAC profesional
    b. Sistemul dual alternant școală / companie, statut de angajat, optiune BAC profesional etc.
    c. Intrarea în formare profesională inițială
    – Condiții de angajare a unui ucenic .
    Companie formatoare
    d. Consiliul inter-profesional județean
    e. Centre de formare inter antreprise județene
    6. Încurajarea la revenirea în școală sau formare inițială
    7. Tranziția de la educație la angajare
    a. Direcții de lucru
    8. Plan de studii
    a. Punte de intrare-ieșire-trecere, examene de diferență

    Proiectul Invatamantul Preuniversitar sorin campeanu trebuie trimis la inapoi la ME si facut un adevarat document

    Romania Civilizata 2030 a solicitat o intalnire delucru la ME in prima etapa a fost acceptata si cand s-a pus themele ce se vor discuta au refuzat categoric intalnirea !

    Romania Civilizata 2030 nu se deplaseaza la ME sa bea o cafea ci sa aiba o intalnire de lucru pe baza themelor anuntate si scrise mai sus

    Cordialement

    Romania Civilizata 2030 Initiator Proiect Romania Civilizata 2030
    Marian Stas Stefan Radoveanu
    Romania Geneve / Elvetia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pregătirea olimpicilor internaționali rămâne subfinanțată, atrag atenția mai mulți profesori. Ministerul Educației acordă câte 100 de lei per participant, din bugetul propriu, pentru taberele celor mai performanți elevi, fără o reglementare exactă pentru aceste fonduri

Finanțarea pentru pregătirea olimpicilor internaționali ai României este făcută de Ministerul Educației la un nivel derizoriu, după cum semnalează mai mulți profesori consultați de Edupedu.ro. Aceștia mai spun că cei…
Vezi articolul