Ce i-a ieșit lui Iohannis în loc de România Educată: păcănelele, țigările electronice și drogurile au invadat școlile

4.864 de vizualizări
Cristian Pantazi / Foto: Arhiva personală
România toată arată ca un Las Vegas scăpătat: mii de săli de păcănele și cazinouri, reclame uriașe la țigări electronice și la cazinouri cu tinere semidezbrăcate, droguri în aproape orice liceu. Cele trei vicii sunt tolerate sau de-a dreptul încurajate de coaliția PSD-PNL, sub privirea nepăsătoare a președintelui Iohannis. Iar principalele victime sunt tinerii, după cum ne arată statisticile. România Educată s-a transformat în România Vicioasă.

Fenomenul drogurilor, fumatul la adolescenți și adicția de jocurile de noroc sunt scăpate de sub orice control. Motivele sunt simple: reclama deșănțată în cazul pariurilor și țigărilor electronice, reacția slabă a poliției și procurorilor în cazul drogurilor.

  • Iar vinovații sunt cunoscuți și trebuie arătați cu degetul: coaliția PSD-PNL-UDMR, în frunte cu Klaus Iohannis. Iată și dovada.

Iunie 2020. Un proiect de lege care interzicea de facto publicitatea la țigările electronice și faimoasele dispozitive de fumat tutun încălzit a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR, deși printre inițiatori se număraseră și parlamentari liberali și socialiști. Lobby-ul industriei de fumat a fost atât de puternic, încât raportul de respingere al comisiei de cultură a fost aiuritor: fără reclamele la țigări moare cultura din România.

Efectul votului? Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, o structură guvernamentală.

Reclamele la țigări electronice și gadgeturi de fumat sufocă centrul marilor orașe, netul și marile evenimente cu tineri. Oriunde sunt liceeni, studenți, adolescenți în general. Device-urile electronice, generatoare de moarte la fel ca țigările ”clasice”, sunt prezentate în reclame drept accesorii cool.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


2 comments
  1. “Romania educata” cred ca mai degraba a fost doar un slogan electoral, o vrajeala emotionala cu care sa castige, sa capteze interesul votantilor, mai ales ca venea din partea unui profesor (plus sotia, tot profesor !) si toti am crezut ca….Si ne-a tras o mare tzeapa !
    Acum, orice vorba chiar e de prisos pt ca si-a vazut interesul : din pozitia unde a zacut atatia ani si-a putut bloca dosarul cu casele, va capatat pe viata de la stat toate cele cuvenite unui fost presedinte, etc…
    Dar despre bauturile energizante consumate in loc de apa de catre majoritatea adolescentilor nu spune nimeni, nimic ?
    Aveti idee cati adolescenti ajung la medic cu insomnii, aritmii cardiace, anxietate sau alte tulburari nefiresti pentru varsta lor ? Nici despre consumul acestor bauturi nu-i avertizeaza nimeni pe copii….

  2. Asa este, din pacate…Toate tarile fac demersuri in acest sens si iau masuri pentru a reduce cat de mult posibilitatea de a fuma oriunde, oricat si oricand. Doar la noi in tara toti se fac ca ploua. Si cand vine vorba de agentii de pariuri, si in orasul in care locuiesc eu, toate cladirile cu parter gazduiesc asemenea activitati. Despre droguri ce sa mai spunem? Toti se plang ca nu au fonduri. Dar televiziunile? A introdus vreodata cineva un program despre asa ceva la TV? Vreau sa vizionez impreuna cu fiul meu, de exemplu. Vreau sa vada cate un episod in fiecare seara, despre asta. Suntem ignoranti, nimeni nu ridica un deget. Vedem la TV doar stiri, divertisment…dar cand vine vorba de ceva pentru adolescenti…ZERO. Doar statistici la adresa lor…80% sufera din cauza bullying-ului, 30% se drogheaza…samd. Concluzii putem trage, zilnic. Important ar fi ca si la scoala, sa invatam la geografie cum sa nu poluam aerul fumand, la biologie sa vedem filmulete despre afectarea organismului de droguri…nimic nu se schimba. E mai important sa invete Relieful Africii, decat o chestiune care le-ar proteja sanatatea…sistemul trebuie schimbat, efectiv reconfigurat, adus la realitatea zilelor in care traim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid nu există în noul proiect al Legii învățământului superior, în pofida apelurilor de a fi reintroduse în legislație / Proiectul Deca propune incompatibilitate cu unele funcții în administrație, dar menține limitele politice propuse de predecesorul Sorin Cîmpeanu, rector, lider politic și parlamentar

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider politic, cerute de reprezentanți ai mediului academic, nu au fost incluse în proiectul Legii învățământului superior prezentat săptămâna aceasta de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a…
Vezi articolul

Andreas Schleicher, OECD: În România, tratați profesorii de liceu mult mai bine decât pe educatori și pe învățători, deși este mult mai ușor să te descurci cu elevii de la liceu. Educația timpurie este mult mai valoroasă

„Calitatea educației nu va fi niciodată mai bună decât calitatea profesorilor și a predării”, spune Andreas Schleicher, Directorul Directoratului pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economica (OECD). Acesta…
Vezi articolul

Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei – soluții propuse de Asociația Școlilor Particulare pentru o apropiată “criză de personal puternică” în educație / Organizația publică și salariile profesorilor pe grade didactice

Scutirea de impozit pe venit pentru profesori este propusă de Asociația Școlilor Private ca soluție pentru “criza de personal puternică în sectorul educației”, o criză prezentată drept iminentă într-un studiu…
Vezi articolul