Noile criterii de acordare a burselor școlare, care au stârnit reacții vehemente din partea elevilor și părinților, dezbătute online de Ministerul Educației, joi de la ora 14:00. Înscrierile sunt deschise

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației anunță dezbatere publică deschisă pentru maximum 100 de persoane în data de 31 august 2023, joi, ora 14:00, în sistem de videoconferință. Dezbaterea publică a fost solicitată de către organizații din societatea civilă și vizează proiectul de metodologie pentru acordarea burselor și cel pentru funcționarea consiliilor de administrație din școli.

„Sunt invitați să participe, în sistem online, toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, reprezentanți ai presei, în limita a 100 de persoane.  Înscrierea se va realiza în sistem electronic printr-un mesaj trimis la adresa dezbateripublice@edu.gov.ro, până în data de 30 august 2023, ora 18:30”, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

Înscrierea va include: 

Cele două proiecte au stârnit reacția părinților și elevilor deopotrivă, plus a organizațiilor reprezentative ale acestora. Edupedu.ro a scris că bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, conform proiectului pus în dezbatere. Singura condiție este nota de la purtare. Prin modificările făcute de noua lege și de proiectul de HG, dispar 91 de mii de burse de studiu.

Imediat, Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Critici au venit și de la Consiliul Național al Elevilor. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene.

Mai multe asociații ale elevilor au criticat și ele proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare și au solicitat schimbarea acestuia: „Asociațiile de elevi din țară au criticat noul sistem propus încă de la introducerea sa la nivelul Legii învățământului preuniversitar. Proiectul de metodologie publicat perpetuează haosul început de lege, ridicând mai multe semne de întrebare”, se arată în comunicat.

Într-o analiză pe mediile de la clasa a IX-a, Edupedu.ro a arătat cum bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Edupedu.ro a mai arătat că, potrivit regulilor aflate în dezbatere acum, niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță.

Exit mobile version