Nu există nici măcar bază legală de trecere a școlilor în sistem online, spune Sorin Cîmpeanu, despre orele din ultima săptămână a semestrului I

Foto: gov.ro

Într-o intervenție la B1TV, ministrul Educației a subliniat că Ordonanța 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea la ore online doar până la data de 10 ianuarie 2022. “Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor”, în ultima săptămână de cursuri școlare a semestrului I, a spus Cîmpeanu. Reacția lui vine după ce Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut, ieri, școală online în săptămâna de cursuri 10-14 ianuarie – în care se definitivează situațiile școlare pe primul semestru – pentru “încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică”.

„Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătății care spune că școlile nu trebuie închise. Din perspectiva educației, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie urmează să se încheie situația școlară, pentru semestrul 1.

Din perspectivă legală, cei care au făcut această solicitare către Ministerul Educației dovedesc o gravă necunoaștere a legislației, deoarece Ordonanța de urgență 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor”, a spus ministrul Educației.

”Așa încât ministerul Educației se va consulta în continuare cu ministerul Sănătății și voi lua decizii doar dacă ministerul Sănătății decide acest lucru, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit într-o conferință de presă în această săptămână despre un posibil nou algoritm de funcționare a școlilor cu prezență online în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. “Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi.”

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut recent ca orele să fie online în săptămâna 10-14 ianuarie 2022

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut recent Ministerului Educației „trecerea cursurilor în online în ultima săptămână a semestrului I (10-14 ianuarie 2022)”, justificând acest demers astfel: „în vederea stopării focarelor din vacanță și pentru a oferi un răgaz autorităților pentru a pregăti eficient funcționarea școlilor cu prezență fizică, inclusiv procedura de testare eficientă” – detalii aici.

Încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică astfel încât etapele de predare și consolidare ale procesului educațional din semestrului 2 să nu mai fie afectate ca în semestrul I, acesta ar trebui să fie scopul autorităților acum, susțin reprezentanții FePAL și ai grupului civic „Părinții cer schimbare” într-un comunicat de presă, după cum EduPedu.ro a scris recent. Organizația critică lipsa de pregătire a autorităților, în condițiile în care din data de 10 ianuarie încep toți elevii școala, iar varianta Omicron a noului Coronavirus este din ce în ce mai răspândită.

Vezi și: septembrie 2021 – Raed Arafat: Dacă opresc Educația complet pentru al doilea an, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor
Exit mobile version