Nu există nici măcar bază legală de trecere a școlilor în sistem online, spune Sorin Cîmpeanu, despre orele din ultima săptămână a semestrului I

34.833 de vizualizări
Foto: gov.ro
Într-o intervenție la B1TV, ministrul Educației a subliniat că Ordonanța 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea la ore online doar până la data de 10 ianuarie 2022. “Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor”, în ultima săptămână de cursuri școlare a semestrului I, a spus Cîmpeanu. Reacția lui vine după ce Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut, ieri, școală online în săptămâna de cursuri 10-14 ianuarie – în care se definitivează situațiile școlare pe primul semestru – pentru “încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică”.

„Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătății care spune că școlile nu trebuie închise. Din perspectiva educației, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie urmează să se încheie situația școlară, pentru semestrul 1.

Din perspectivă legală, cei care au făcut această solicitare către Ministerul Educației dovedesc o gravă necunoaștere a legislației, deoarece Ordonanța de urgență 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor”, a spus ministrul Educației.

”Așa încât ministerul Educației se va consulta în continuare cu ministerul Sănătății și voi lua decizii doar dacă ministerul Sănătății decide acest lucru, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit într-o conferință de presă în această săptămână despre un posibil nou algoritm de funcționare a școlilor cu prezență online în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. “Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi.”

  • În prezent, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
  • În localitățile în care incidența de infectare cu Covid-19 depășește 3 la mia de locuitori, modul de funcționare al școlilor este dependent de rata de vaccinare a personalului: pentru prezență fizică, minim 60% din personal trebuie să fie vaccinat.
Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut recent ca orele să fie online în săptămâna 10-14 ianuarie 2022

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a cerut recent Ministerului Educației „trecerea cursurilor în online în ultima săptămână a semestrului I (10-14 ianuarie 2022)”, justificând acest demers astfel: „în vederea stopării focarelor din vacanță și pentru a oferi un răgaz autorităților pentru a pregăti eficient funcționarea școlilor cu prezență fizică, inclusiv procedura de testare eficientă” – detalii aici.

Încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică astfel încât etapele de predare și consolidare ale procesului educațional din semestrului 2 să nu mai fie afectate ca în semestrul I, acesta ar trebui să fie scopul autorităților acum, susțin reprezentanții FePAL și ai grupului civic „Părinții cer schimbare” într-un comunicat de presă, după cum EduPedu.ro a scris recent. Organizația critică lipsa de pregătire a autorităților, în condițiile în care din data de 10 ianuarie încep toți elevii școala, iar varianta Omicron a noului Coronavirus este din ce în ce mai răspândită.

Vezi și: septembrie 2021 – Raed Arafat: Dacă opresc Educația complet pentru al doilea an, s-ar putea nici anul viitor să nu avem școală, pentru că nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor

37 comments
  1. Asa o fi cum zice el.
    Dar se pot observa doua aspecte:
    1. autoritatea care ar fi trebuit sa extinda domeniul de aplicare al acelui articol a ignorat complet evolutia pandemiei, astfel incat acum, prin neglijenta acestei autoritati, nu mai exista baza legala pentru…
    2. dar, interesant, exact articolul la care se refera dl. ministru ne aduce in atentie un alt aspect: nu exista nicio baza legala in ceea ce priveste vacanta impusa din mijlocul semestrului I. Pentru ca articolul in cauza spune ca “se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem online.” NIMIC DESPRE VACANTA.

    Pentru referinta: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/248191

  2. Mie mi-e clar că strategia de sănătate publică este ”Scapă cine poate”. Dar asta ține de Ministerul Sănătății/DSP. EXCLUSIV!
    Nu înțeleg de ce este băgat în seamă acest individ (chiar nu pot să-i spun domn). Nu ar trebui să fie nici un ordin ”comun”. Ce atunci când se stabilește gradul maxim de ocupare pentru restaurante se face ordin ”comun” cu vreo organizație din domeniu? Ministerul Educației nu ar trebui să aibă nici un cuvânt de spus în legătură cu măsurile ce trebuie luate pentru combaterea unei boli infecțioase. Nu e treaba Ministrului Educației să-și dea cu părerea când trebuie să fie școală online.
    Ministerul Educației ar trebui să facă un plan de măsuri pentru asigurarea mijloacelor de protecție pentru profesori, pentru elevi, să se asigure că școala ”online” funcționează cât mai bine: să aibă echipamente în școli, să pregătească profesorii pentru acest mod de predare, să pregătească conținut adaptat, să pregătească proceduri de evaluare ”online”, să asigure echipamente pentru elevii din familiile cu venituri mici, etc.
    Pentru elevii de liceu (care pot sta singuri acasă, care în cele mai multe cazuri merg cu mijloace de transport în comun până la școală) eu nu văd decât un singur motiv pentru care nu fac școală online: Ministerul Educației NU și-a făcut treaba.
    Pentru elevii mai mici discuția e mai complicată… Eu îi înțeleg pe o parte din părinții copiilor mici, părinți care ar trebui să stea cu copiii acasă, și mă refer aici la cei cu venituri mici. Dar aici e treaba guvernului. Simplu: părintele care stă acasă cu copilul ar trebui să primească o compensație mergând până la 100% din salariu (pentru cei cu venituri sub un anumit prag), astfel încât părinții să nu aibă nici un motiv să se teamă de școala online.
    Un individ care se teme de școala online, și care găsește tot felul de pretexte pentru ca acest subiect să dispară, nu are ce să caute în poziții de decizie în nici o structură a Ministerului Educației. Despre predarea în învățământul universitar, ce să mai vorbesc…
    Să spui că ”școala online” nu este bună, când este evidentă tendința de migrare a conținului tuturor cursurilor de pregătire din „curs tipărit” în ”conținut multimedia”, nu este decât o dovadă de mediocritate.
    Nu înțeleg de ce organițațiile de părinți și elevi îl mai bagă în seamă în legătură cu măsurile de combatere a pandemiei. Ar trebui să discute exclusiv cu Ministrul Sănătății. Să vedem dacă țâșnește și de acolo mediocritatea.

  3. Existenta bazei legale era treaba ministrului. Cum sa te prevalezi acum de propria culpa ?! Sau dansul a aflat ieri, ultimul de pe planeta, ca urmeaza valul 5 ? Pentru el o fi fost complet imprevizibil ce urmeaza, dat fiind ca in majoritatea timpului traieste pe Marte si e doar in trecere pe planeta asta ?!
    Iar aia cu ‘fac ce-mi zice Ministerul Sanatatii’ e tare. Într-un fel e bine, e un semn ca-si realizeaza singur incompetenta si decat sa faca greseli mai bine nu face nimic, lasa decizia unora pe care-i duce capul. Partea proasta e ca nu-i in stare macar sa execute ceea ce-i zice Ministerul Sanatatii, a se vedea abrambureala cu testarea copiilor. Plus ca, daca oricum nu poate nimic singur si face cum zic altii, de ce ne mai trebuie un ministru al educatiei ?! Halucinant…

  4. Dar a fost baza legală să țineți în școli elevii, când în Octombrie 2021 erau 18.000 de cazuri cu varianta Delta?! Cine răspunde pentru elevii care au murit după ce s-au infectat de la școală și din mijloacele de transport suprasolicitate?!

  5. D-le Ministru, la monentul la care ati decis ridicarea plafonului la 9.50 pentru bursa de merit, ati motivat ca 53% dintre elevi au atins baremul de 8.50 si ca intre acestia sunt si analfabeti functionali. Pentru aceasta afirmatie ar trebui sa va cereti scuze si este incalificabil modul in care judecati performantele unui sistem de invatamant pe care il grstionati. Calificativul acela de analfabeti functinali, pe care l-ati atribuit unor elevi care se incadrau mediei de 8.50, va rog sa retineti ca acest calificativ se potriveste intregii clase politice, care nu are niciun fel de raspundere materiala, traseism politic, nu reusiti sa livrati nimic coerent si benefic catre societate! O demonstreaza ultimele locuri pe care se claseaza Romania in majoritatea clasamentelor, datorie externa exorbitanta 100 mld., infrastructura la minima rezistenta, structuri aservite, coruptie endemica, nici nu mai stim pe ce resurse energetice sa ne bazam, etc. Si in acest tablou ati gasit motivarea de a face economie la buget pe seama unor elevi calificati ad-hoc. D-le Ministru dvs. cat ne costati pe noi? Dar intreaga clasa politica?

  6. Din pacate rezultatul mandatului de ministru al domnului Campeanu este ca: acum parintii cu copii de scoala primara se muta din Romania pentru a oferi copiilor access la educatie performanta in alta tara.

    Acum parintii educati, cu facultate si joburi foarte bine platite… aleg intre a trimite copiii la privat sau a emigra, si din pacate emigrarea este solutia aleasa.

    Pacat ca in mai mult de 1 an de mandat, acest domn nu a miscat absolut niciun deget… nu si-a asumat nimic… nu a avut aproape nicio competenta (dupa propriile spuse), si regulile minime folosite initial (nu e mai comunica situatia infectarilor in scoli (nici macar de DSP), pauze decalate, invatare paralel cu efectiv mai mic de elevi, etc. ) au fost sterse cu buretele.

    Sub pretextul ca “nu stie daca parintii administreaza corect testele antigen”, doreste sa elimine si aceasta masura minima luata tot pe banii contribuabililor, asa ca vrea sa NU se faca testare.

    De ce nu se testeaza PROFESORII???? ok, nu se pot vaccina toti, insa testarea obligatorie a cadrelor didactice ar trebui sa POATA FI DECISA DE MINISTER, ca doar el este ANGAJATORUL!!! Asa cum angajatorii din privat testeaza personalul pentru a isi putea continua activitatea, la fel ar trebui sa se intample si in scoli, mai ales ca dascalii au contact direct cu copiii!!!

    Ce isi doreste dumnealui este sa “tina scolile deschise ca in Franta”… dar nu intelege ca NOI NU SUNTEM FRANTA, si pentru a ne apropia de ei, este nevoie ca si MINISTRUL SA MUNCEASCA… nu sa mearga la televizor si sa dea vina pe cine nimereste.

  7. Voi vorbiți de un “ministru tiran”? Dar Anisie era bună că vă proteja copiii cu “pepsiglas” era mai bună ca pâinea caldă! Un ministru realist care vrea să se mai învețe și carte în școală românească, nu-i bun.Vă place să li se dea “note în orb” copiilor, însă atunci când clachează la examene, cine-s vinovați? – Vă răspund tot eu: ministrul educației și profesorii, nu?! V-ați obișnuit și voi și odraslele voastre cu o falsă evaluare; nu acceptați realitatea! De vaccinat nu vreți să vă vaccinați nici voi nici copiii voștri ; vreți în schimb garanții de sănătate. Ei bine, ajung la vorba unui clasic în viață: “Scapă cine poate!” Serviți-o pe asta, până la noi reglementări!!!

  8. El trebuia să facă o nouă OUG!!!Asta e neglijență în serviciu sau abuz în serviciu!După cum.incadreaza procurorii dacă au copii la scoala și se sesizează din oficiu!

  9. Virusul nu are nevoie sa baza legala pentru a se raspandi. Prin lipsa de testare, de igiena sanitara incalcati grav dreptul copiilor la sanatate. I-ati chemat imediat dupa sarbatori, inca din prima zi au venit copii infectati in clase, acum stam cu emotii sa vedem cati au luat. Nu stiu cum indrazniti sa dati exemple uneori alte tari ca isi tin scolile deschise? Chiar ne subestimati grav, diferenta este enorma in ceea ce priveste masurile luate pt siguranta copiilor. Atata lipsa de empatie, de grija pentru educatie si sanatate nu o poti intalni decat la un tiran. Sa insisti sa ramai etichetat cel mai slab si mai haotic ministru mi se pare de domeniul psihiatriei.

    1. Voi vorbiți de un “ministru tiran”? Dar Anisie era bună că vă proteja copiii cu “pepsiglas” era mai bună ca pâinea caldă! Un ministru realist care vrea să se mai învețe și carte în școală românească, nu-i bun.Vă place să li se dea “note în orb” copiilor, însă atunci când clachează la examene, cine-s vinovați? – Vă răspund tot eu: ministrul educației și profesorii, nu?! V-ați obișnuit și voi și odraslele voastre cu o falsă evaluare; nu acceptați realitatea! De vaccinat nu vreți să vă vaccinați nici voi nici copiii voștri ; vreți în schimb garanții de sănătate. Ei bine, ajung la vorba unui clasic în viață: “Scapă cine poate!” Serviți-o pe asta, până la noi reglementări!!!

    2. De sănătatea copilului tău trebuie să te ocupi tu (teste, etc.), nu şcoala! Iar de politicile de sănătate publică se ocupă Ministerul Sănătății, nu şcoala. Lăsați copiii să învețe în clasă, nu să se tâmpească în fața tabletei şi să devină măturătorii Europei!

  10. Modul cum actioneaza persoanele care iau aceste decizii dovedeste clar,de fiecare data,ca se doreste ca populatia sa fie afectata intr-o proporție cat mai mare de aceste ,,Valuri”
    In acest fel masurile abuzive pot fi justificate,
    iar firmele din industria farmaceutica pot obține câștiguri fabuloase.

  11. Daca iti este frica sa iti asumi atunci lasa directorii de scoli sa decida, de fiecare data cand nu ai avut baza legala ai facut acest lucru. Nu stiu de ce mai platim un ministru care nu isi asuma nimic.

  12. Este cat se poate de evident că acei oameni din minister nu au calcat in vreo școală de multi ani. Toată lumea știe că în ultimă săptămână nu se fac ore, nu se predă. Doar se completează hârtii și se organizează ședințe. Sa tii și copiii acolo este total inutil

    1. Mah, esti tampit sau te faci? Elevii de scoala primara nu au mai fost din 23 decrmbrie la scoala. Inainte au fost in 7 mii de vacante plus vacanta lor. Nu am nici macar doua note la ei. Au fost copii raciti, absenti din alte cauze. Trebuie sa ii ascultam. La gimnaziu avem proiecte de notat, portofolii, sa ascultam elevii in stare de corijenta care abia s-au intors. Obligatia e sa pui a treia nota acelora, ca sa dovedesti ca s-au/ nu s-au corectat. De unde vrei sa-i aduc, de pe pat de la ma-sa? Asa era si inainte. In prima jumatate se definitiva situatia elevului, apoi a clasei. Dar acum e o situatie speciala pentru ca elevul vine din vacanta si apoi direct in semestrul al doilea. Nu e ca si cand facem serbari si hi hi hi si ha ha ha si incheiem medii si ce frumos e. Unii colegi au doar o ora pe saptamana, la primar au discipline la fel. Acestia nu trebuie incheiati, ascultati?

      1. Problema apare fix de la faptul că notele sunt considerate mai importante decât sănătatea și viețile copiilor! Note se mai pot pune și dupa ce trece valul 5 (mediile pot fii lăsate ne încheiate pana la 8 saptamani dupa intoarcerea fizică in scoală). Dar viețile copiilor care mor acum in prezent de la covid (sau care au plămânii distruși pentru restul vieții lor) nu mai pot fii recuperate niciodată!

  13. Dar este o “baza morala” sa.ti dai demisia,sa te duci undeva retras sa te linistesti,apoi sa te sinucizi!!! Cretinoid ce esti! Nu au copiii in scoli nici cea mai mica siguranta! Cine esti tu sa decizi pt sanatatea copiiilor mei?? In plus pt fiecare copil care se infecteaza in scoala ,TU ESTI RESPONSABIL!!

  14. Ma întreb cât mai trebuie sa suportam acest individ? Mandatul domnului Cimpeanu Este o bătaie de joc la adresa copiilor, profesorilor, părinților. Școală online e ilegala, dar vacanta forțată e ok. E ok sa schimbe regulile când vrea dumnealui și apoi sa ne vorbească de predictibilitate.

    1. Bine punctat! Nu stiu ce anume il recomanda pe acest individ pentru pozitia pe care o ocupa! Nu il intereseaza nimic!

      1. Nu ai cum sa știi ce il recomandă, pentru ca nu il recomanda nimic! A ajuns acolo pe pile, si nu face nimic! Nici ca ar putea sa il intereseze mai putin de sănătatea sau educația copiilor.

        “Timpul trece, leafa merge!” cat el sta si se uita la copii cum i-au covid.

  15. Nu e nici legal, nici normal sa obligi la predare online acolo unde nu e nevoie si mai ales unde nu se poate. Practic iei elevului dreptul la educatie, cand tu stii foarte bine ca nu se poate, ca nu ai asigurat nimic nici elevului, nici profesorului. Nu mai spunem ca suntem in plin boom al preturilor, o explozie ce nu ca ne micsoreaza veniturile, ci ni le anuleaza mai nou. Asigurararile s-au triplat, gazul la fel, curentul e dublu, mancarea asemeni. Nu poti spera tu, ca parinte cu ifose de online sau ca ministru, ca un parinte cu venituri de subzistenta isi va lasa copilul flamand cu zilele ca sa aiba bani sa-i sustina invatarea online. Hai sa fim seriosi. Multi dintre ei cumpara mancare pe datorie de la o luna la alta si nu au apa, caldura. Dar asa e cand de acolo de sus..sus…tare de sus …nu se vede saracia. Sau cand esti parinte de elev de Jean Monet.

  16. Atâta indiferență și lipsa
    de responsabilitate nu am mai întâlnit la asemenea nivel!
    Cine oare (?) trebuia sa se ocupe de asigurarea unei baze legale? Se știe de 2 ani de covid!!!!
    Pentru tot felul de alte masuri ABERANTE, CONTRA PRODUCTIVE ați știut sa asigurați baza
    legala într-o zi prin Ordin comun de miniștri.
    Încă o data s-a demonstrat cât de tare ii pasa clasei politice de popor, iar Ministerului educatiei de generațiile următoare.
    Halal!!

  17. Dovada ca ministrul semneaza legi proaste, negandite. Trecerea scolii in on line se instituie cand se depaseste o valoare de infestare a populatiei, nu de la o data la alta. Caci virusul nu pleaca cand vrea ministrul. Acest ministru trebuia schimbat demult.

  18. Domnul ministru ale baza legala sa ceară elevilor și angajaților școlilor să își cumpere singuri măști pentru activitatea din timpul scolii?
    Nu, este profund ilegal, încalcă Codul Muncii, angajatorul trebuie sa asigure materialele de protecție pentru prevenirea îmbolnăvirilor la locul de munca!
    Sindicatele susțin ilegalitatea nea ordarii pentru profesori a măștilor și testelor, pentru elevi a măștilor.
    Sunt conduși și “apărați” de o mana de îmbuibați, pe care puțin îi interesează problemele reale ale școlii. Anul școlar este o piesa de opera după “Ferma animalelor”!

  19. Se pare că tov. ministru al educației chiar îi trebuie un control de specialitate!!! Deja persista in aberații și prostie! Cât de aberant poți fii sa mai susții,încă,ideea cu 60 %rata de vaccinare in școală! Omule,tu ești normal la cap,pe bune! In școală nu sunt numai cadre didactice sunt și elevii!!!! Trezește te , e dimineața,gata cu aberațiile! Iar in alta ordine de idei,și cei vaccinați Sunt Purtători de virus!!! Deci terminați cu tâmpeniile astea! Indiferent ce sunt vaccinați sau nevaccinați,pot transmite virusul și se pot îmbolnăvi! Cu toate formele posibile și imposibile!!! Deci terminați cu această manipulare ordinară! Tovarășe ministru în mod oficial sau neoficial ,te rog să îți dai Demisia! Ai dovedit de N ori că nu ești în măsura sa conduci acest minister! Numai decizii haotice și aberante și care încalcă o grămadă de drepturi și legislații! Ultima cea cu bursa de merit ,e o aberație imensa! O ordonanță sau hotărâre intra in vigoare la o data de,adică din anul școlar următor, nu retroactiv! Că nu ai tu bani,asta e idee de fapt! Și nu face raportarea bugetului pe 2022: fata de 2020 ,civfata de 2019 sau 2021!!! Cât la sută din PIB e la Educație??? Și cât e la Servicii???

  20. Domnului ministru ii place sa impinga elevii spre pericol maxim in plina pandemie.
    Mijloace aglomerate de transport clase pline de elevi.
    Iar profesorii nu merita nici cat negru sub unghie…
    Ore online tinute in sali de clasa goale din cauza de cazuri covid in rândul elevilor, ore hibrid(care chiar dumnealui recunoștea ca sunt rateuri si le interzisese) din cauza de elevi contacti direct.
    Cat de bine poate invata un elev in aceasta piesa bataie de joc?
    Cu masca cel putin 8 ore zilnic(socotind si drumul), inghesuit in focare de infectie(mijloace de transport in comun si sala de clasa ticsita de elevi)?
    De ce sa nu fie protejați elevii, acasa, la biroul lor de lucru, nesufocati de masca si atenti la ore de curs online?
    Ca asa VREA domnul ministru.
    Este democratie, mi-am spus parerea si va rog sa imi respectați acest drept, postand rândurile mele.

  21. Dar pentru ca nu sunt teste si masti in scoli oare cine raspunde?
    Valul 5 ne bate la usa iar guvernantii nu fac nimic sa previna, macar in orase sa fie online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Gheorghiță: Vor avea loc, din septembrie, acțiuni de informare online în cadrul ședințelor cu părinții în care vor fi reprezentanți din direcțiile de sănătate publică sau din corpul medical din fiecare județ – VIDEO

„Împreună cu Ministerul Educației, vor avea loc în perioada următoare, foarte probabil începând din luna septembrie, acțiuni de informare online în cadrul ședințelor cu părinții în care reprezentanți fie din…
Vezi articolul