„Nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”, spune profesorul Cătălin Ciupală despre proiectul Ministerului Educației de a fi încheiate mediile cu două note

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. „Aspectul moral este îndoielnic, pentru că nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură. Nu e deloc în regulă ce au făcut, pentru că au dat-o în plină grevă”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Cătălin Ciupală.

Aseară, Ministerul Educației a publicat un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină. Miercuri, 7 iulie, este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.

„Aici sunt două aspecte. Eu mă refer acum la aspectul formal. Era logic să facă chestia aceasta, pentru că altfel ar fi fost destul de mulți elevi care ar fi fost afectați negativ. Deci, aspectul acesta, care este pur formal, era logic. Eu îl anticipam demult. Sunt absolut convins că, dacă era doar semestrul al II-lea, ei ar fi dat ordin ca să se încheie cu o singură notă sau fără note, cum a fost în pandemie, știți. Aspectul formal este logic, din punctul ăsta de vedere, pentru că ei au pe cap și grija aceasta a încheierii mediilor și a intrării elevilor în examene.

Aspectul moral este îndoielnic, pentru că nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură. Nu e deloc în regulă ce au făcut, pentru că au dat-o în plină grevă”, a spus cadrul didactic.

În plus, “situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ”, mai scrie în proiect. Măsura vine pe fondul grevei generale din Educație, declanșată pe 22 mai.

Acesta a menționat că sunt situații în care elevii nu au două note: „Să știți că sunt unele materii care nu au două note. De ce? Pentru că n-a fost profesorul obligat să dea că note până acum. Nimeni nu i-a zis frecvența cu care să treacă notele.”

Cătălin Ciupală este de părere că săptămâna viitoare va fi decisivă, deoarece se apropie Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a:

„Atunci, ei vom mai amâna cu încă o săptămână examenul de BAC, adică vor echivala cum a fost în timpul pandemiei și, practic, mai câștigă o săptămână, dar presiunea cea mare nu este săptămâna aceasta. Presiunea cea mare este ce se va întâmpla săptămâna viitoare, pentru că săptămâna viitoare deja se fac comisiile pentru examenul de Evaluare Națională. Probabil că la nivel de inspectorate sunt disperați că n-au oameni și săptămâna viitoare vor vedea exact câți informaticieni sunt în grevă și câți oameni vor corecta, descărca subiectele. Dacă greva rezistă până miercurea viitoare, joi trebuie să miște calendarul. (…)”

Informații de context

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Educației, “în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.” 

Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”

Citește și:
Profesorul Cătălin Ciupală, către președintele Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării? / M-am simțit jignit
Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
Exit mobile version