Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect

43.855 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
Ministerul Educației a publicat marți seara un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină. În plus, “situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ”, mai scrie în proiect. Măsura vine pe fondul grevei generale din Educație, declanșată pe 22 mai.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Educației, “în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. 

În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”

  • Potrivit ROFUIP, art 107, alin (4) prevede: Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

 

Informații de context

La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.

Iată ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, la articolul 109, alineatul 1: “La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

Media generală anuală este calculată conform articolului 109, alineatul 4 din Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022.

“Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, potrivit regulamentului.

Despre corigențe

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Cei din clasele terminale de liceu, care au trecut examenul de corigență, se înscriu la examenul de bacalaureat – sesiunea august 2023, în perioada 17 – 24 iulie 2023.

„Elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care au promovat examenele de corigență în sesiunea 3 – 14 iulie 2023, se pot înscrie la examenul de certificare a competentelor profesionale, sesiunea august 2023”, conform notei trimise de Ministerul Educației.

În situația în care curriculumul este organizat pe module, se desfășoară o sesiune specială de examene de corigență, în ultima săptămână de cursuri a anului școlar, pentru elevii care nu au promovat modulele, indiferent de numărul de module nepromovate.

Proiectul de modificare a ROFUIP

Citește și:
Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an școlar, împărțit pe module? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: A treia zecimală este cea în funcție de care se rotunjește media generală
Răspuns incoerent al ministrului Educației: Elevilor de clasa a XII-a care sunt în situație de corigență li se permite o notă în plus, „față de minim”, în așa fel încât să remedieze această situație

31 comments
  1. Care este temeiul legal in urma caruia elevii sunt notati pentru o materie predata in perioada grevei generale ?
    Inteleg ca nu toti profesorii participa la acest protest, dar e creat un haos pe care nimeni nu il lamureste…

  2. Care este temeiul legal in urma caruia elevii sunt notati pentru o materie predata in perioada grevei generale ?
    Inteleg ca nu toti profesorii participa la acest protest, dar e creat un haos pe care nimeni nu il lamureste…

  3. As veți multă dreptate. Cum poate unui elev o profesoară să-i treacă nota în catalog pe data de 19 iunie, când noi abia suntem în 7. I-a chemat la a școală numai pentru materia ei, pe care în timpul anului a făcut-o în fugă, în fiecare zi preda alta lecție, fără să îi asculte să vadă ce știu copiii din ce a predat. Apoi le dădea test din tot capitolul predat. Acum i-a chemat la școală, pentru ce? Le-a trecut câte o nota în catalog la un test care l-au dat acum o lună, la care majoritatea au luat nota proastă. Asta ce denotă, nivelul copilului sau a profesorului care a avut grijă de ei un an de zile ,(să zicem, că de fapt mai mult au stat în vacanțe). Note mari primeau cei care făceau meditații cu ea, restul erau catalogați ca niște proști de care ea nu-si bate capul. Acesta se numește profesor care vrea mărire de salariu? Pentru ce? Că să poată să-și petreacă vacanțele numai prin țări străine. Nu se gândește că poate un părinte nu-și permite să plătească niște bani in plus pentru meditații, că au și ei de platit facturi si rate la bănci la fel că profesorii și poate au un salariu mai mic că ei? Măcar să ne gândim la copiii noștri că sunt într-o situație nemaiîntâlnită până acum.

  4. A avea media încheiată și a promova la o materie înseamnă că acel elev și-a format un minim de competențe la materia respectivă…Cu 5 ore pe săptămână la matematică/limba română, înmulțit cu 34 sau 32 săptămâni ar fi 170 ore, care ar fi necesitat un număr de minim 8 evaluări ale competențelor formate.Dar e bine și doar cu 2 evaluări și să nu uităm să invocăm apoi analfabetismul funcțional sau faptul că abandonează studiile superioare…

  5. Poftim? Medii încheiate din 2 note primite în tot anul școlar? Păi, unde este notarea ritmică, stimabililor? Dat fiind că greva a început în modulul 5, cred că ar trebui să vorbim de minim 4 note la o materie cu ritm de predare de 1 oră/săptămâna. Acum se vede “demnitatea” unora dintre profesori!
    Alooo, comisia de notare ritmică, ai fost în grevă tot anul școlar de recomandă ministra încheierea mediilor cu 2 note? Atunci, demisia cei care nu ați evaluat ritmic!
    Sunt cadru didactic și m-am săturat de impostorii din învățământ! Ar trebui demiși cei care încă redactează proiecte/referate/lucrări de licență /master/doctorat că ei i-au propulsat pe plagiatorii din politică, ei au pus lațul de gât tuturora și de-asta nu se poate negocia cu parveniții intelectuali din ministere!
    Demiși toți cei care nu predau la clasă și sugerează pregătire particulară sau forțează prin note mai mici și chiar situații de corigență elevii să meargă la meditații! Luați atitudine părinți și elevi deopotrivă și reclamați asemenea situații de corupție! Pentru situațiile de corigență elevul trebuie să primească pregătire remedială la școală pe durata anului școlar. Dar asta este doar pentru “proștii ăia tineri” intrați cu vocație. Profii cu ștate vechi “și-au creat renume” : “La cutărescu iei 10 /treci clasa numai dacă mergi la meditații!”

    Așa s-a ajuns la dezastru! Cu merele putrede lăsate printre cele bune!

    P. S. dna ministră numărați corect orele și notele și apoi faceți declarații publice. Altfel ne îngropați pe toți de vii în fața părinților și elevilor.

  6. Părerea mea este că formularea “numărul […] este de două” nu-și are loc în limba română. Totodată, virgulele din paragraful ce-i urmează par amplasate anapoda.

    Deci, inaplicabil ordin dacă va trece așa cum e propus. Pe de altă parte, chiar dacă se va rectifica proiectul este clar că va putea fi contestat în fața magistraților pentru numeroase motive, în număr de cel puțin două…

  7. Și copiii ce vina au? Cum puteți sa va numiti dascăli când ii priviți cu atâta ura pe cei de care trebuie sa aveti grija, sa ii învățați? Cum ii puteți privi in ochi distrugându-le viitorul, planurile și unora poate viața, interzicandu-le dreptul la examen? Este incredibil la ce nivel ați coborât! Considerați ca aveți alte principii decât politicienii? Sunteti la fel de josnici!

  8. să se încheie mediile și fără note!oricum acest an scolar a fost cam fara școală.Vacante , sărbători , punți între sărbători , școala altfel , școală verde , de fapt școală nu a fost.Dupa doi ani de pandemie in care in multe cazuri nu s-a făcut nimic , încă un an fără școală.Asta este important , mediile ?evaluările naționale? ce sa se evalueze?numărul scandalos de analfabeți?școală românească s-a desființat încet.Dar avem comitete și comitii , reprezentanți ai părinților , ai elevilor , lideri a n sindicate .Apropo l-am văzut pe “președintele organizațiilor de părinți” domnul cristache .are 70 de ani!cred că s-a scris greșit ,o fi al organizației de bunici că la vârsta asta ar trebui să aibă nepoți de școală.Vaj și amar

    1. 👍Poate ar fi mai bine că pe data de 15 sa nu primiti nici banii. Sa ii primiti la Sf grevei ,iar cei care nu sunteți în stare să țineți o clasă în frâu sa va scoată prafului din învățământ că țineți umbra catedrei degeaba. Rezultatele voastre care sunt de fapt?

  9. Ăsta e un concurs de măsurat prostia, sau n-am înțeles eu bine?
    Păi cine va încheia mediile?
    Cine va încheia situația școlară?
    Cine va semna pe ultima filă în catalog?
    Ăștia ne cred marionete?

  10. Doamne ajuta sa fie asa ca majoritatea profesorilor nu au pe ce sa puna atatea note la asa multi elevi si nici timp.

  11. Madam bag de seama ca jucati tare… eu zic sa nu mai fie note, sa dam note dupa culoarea politica a directorilor… 1 PNL… 1 PSD… 1 PNL …

    Sunteti abjecta!

  12. Mi se pare normal sa existe o portita de scapare din situatia asta. Daca profesorii vor maine 5.000 de euro salariu si nu ies din greva decat atunci cand obtin 5.000 euro salariu, cum e? Adica, atunci cand ceri sa ti se dubleze salariul (cum inteleg ca ar fi la debutanti), vrei ceva serios, trebuie sa existe bani pentru asta. Trebuie sa intelegi ca ceri mult. Daca nu intelegi, se gasesc solutii. Practic, greva aceasta a devenit un santaj, cum e de altfel orice greva: nu ne satisfaci solicitarile, nu mai trec elevii clasa! Nu mai dam examene, nu se mai inscriu la facultate etc.
    E usor sa spui, ca profesor, “facem greva asta pentru copii si pentru invatamant”, cand tu o faci clar pentru tine. Si poate pentru elevi, dar sigur nu pentru cei de-a 8-a si a 12-a, ca pentru ei e clar ca nu e in regula greva.
    Sa vedem, daca se vor putea incheia mediile si fara profesorii grevisti, cum va fi. Cand negociezi, cauti un compromis, asta inseamna negocierea, nu sa spui “eu vreau asta si nu discut nimic pe langa”… Abia atunci, cand profesorii isi vor da seama ca se poate si fara ei, vor fi negocieri normale. Si-om vedea.

    1. De ce spuneti ca nu sunt bani si ca greva e o forma de santaj pt dublarea salariilor debutantilor? Acum putin timp in urma, cand s a pus problema pensiilor speciale sau a maririi salariilor din aparatul administrativ de stat, nu s a m plans nimeni ca nu sunt bani sau ca se vor esalona maririle. N ar fi ok sa elimine acum pensiile astea, sa m dea inapoi din maririle aprobate prin primarii si sa gaseasca banii necesari pt educatie?
      Nu sunt profesoara, ba chiar am destule reprosuri la adresa scolii, dar nu poti pretinde educatie de calitate cu oameni care si dramuiesc fiecare leuț pt a supravietui si care sunt umiliti zilnic de o clasa politica asa cum e cea din Romania.
      Pacat ca i au dezbinat si ca unii cedeaza sub presiunea directorilor si a amenintarilor minunatului nostru presedinte.

    2. Vasilica Viorica, tu ești? Hai în învățământ Dănciluță, că la politichie nu te-ai prea priceput. Hai încheie tu medii, la câtă matematică rezolvi tu mediile, intră toți în corigențe!

  13. Mai aveați îndoieli că pot schimba legislația oricând doresc după bunul plac?

    Că pot oricând anula OUG 53/2023?

    Că nu contăm?

    #grevacontinuă
    #Deca#demisia

  14. La ce mai aveți nevoie de profesori dacă faceți tot ce vă trece prin mintea aia puțină?! Ce credibilitate mai avem,ca profesori și ca școală,dacă toți neterminații din Ministerul Educației și din Guvern schimbă regulile importante în timpul jocului după cum”vrea” mușchii lor ? Asta să fie “România Educată” propusă de K.W(ax) Iohannis? Să mai fim cuminți și empatici…? A la guerre comme a la guerre,atunci! Rușine,rușine,rușine.

    1. Am avut sau nu dreptate sa nu-i credem? Cata vreme dau ordonante zilnice cum vor ei si schimba ce vor ei, atunci, sa ne intelegem, NU SUNT CREDIBILI.

  15. As dori sa stiu ce se intampla ce se intampla ci bursele elevilor pt aceste 3 sapt de greva…tot copiii sunt taxati nu?

  16. Pai daca potentialii “corigenti” scapa de aceasta povara printr-o nota in ultimele 3 saptamani, inseamna ca nu mai sunt “corigenti”.

    1. Așa crezi tu? Ghinion! Profesorii nu vor încheia mediile, diriginții nu vor preda catalogul. Nu vor semna ultima filă. Știi? Procesul acela verbal. Și iarăși zic: GHINION!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada județeană de Științe socio-umane 2023. Subiectele unice și baremele de corectare pentru Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Educație civică și Educație socială au fost publicate – Descarcă

Subiectele de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Științe socio-umane 2023, susținută de elevi, în țară, sâmbătă, 11 martie, au fost publicate de un liceu organizator din județul Prahova.…
Vezi articolul

Autorul unei teze de doctorat pentru care a fost constatat plagiatul și cel care dorește să renunțe unilateral la titlul de doctor trebuie să restituie banii de școlarizare – propuneri PNL “agreate” pentru modificarea proiectelor de legi ale educației, anunță Sorin Cîmpeanu

“A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat,…
Vezi articolul