„Nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”, spune profesorul Cătălin Ciupală despre proiectul Ministerului Educației de a fi încheiate mediile cu două note

12.655 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină, potrivit unui proiect al Ministerului Educației. „Aspectul moral este îndoielnic, pentru că nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură. Nu e deloc în regulă ce au făcut, pentru că au dat-o în plină grevă”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Cătălin Ciupală.
  • Cătălin Ciupală este profesor de matematică la Colegiul National Andrei Saguna din Brașov.

Aseară, Ministerul Educației a publicat un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină. Miercuri, 7 iulie, este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.

„Aici sunt două aspecte. Eu mă refer acum la aspectul formal. Era logic să facă chestia aceasta, pentru că altfel ar fi fost destul de mulți elevi care ar fi fost afectați negativ. Deci, aspectul acesta, care este pur formal, era logic. Eu îl anticipam demult. Sunt absolut convins că, dacă era doar semestrul al II-lea, ei ar fi dat ordin ca să se încheie cu o singură notă sau fără note, cum a fost în pandemie, știți. Aspectul formal este logic, din punctul ăsta de vedere, pentru că ei au pe cap și grija aceasta a încheierii mediilor și a intrării elevilor în examene.

Aspectul moral este îndoielnic, pentru că nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură. Nu e deloc în regulă ce au făcut, pentru că au dat-o în plină grevă”, a spus cadrul didactic.

În plus, “situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ”, mai scrie în proiect. Măsura vine pe fondul grevei generale din Educație, declanșată pe 22 mai.

Acesta a menționat că sunt situații în care elevii nu au două note: „Să știți că sunt unele materii care nu au două note. De ce? Pentru că n-a fost profesorul obligat să dea că note până acum. Nimeni nu i-a zis frecvența cu care să treacă notele.”

Cătălin Ciupală este de părere că săptămâna viitoare va fi decisivă, deoarece se apropie Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a:

„Atunci, ei vom mai amâna cu încă o săptămână examenul de BAC, adică vor echivala cum a fost în timpul pandemiei și, practic, mai câștigă o săptămână, dar presiunea cea mare nu este săptămâna aceasta. Presiunea cea mare este ce se va întâmpla săptămâna viitoare, pentru că săptămâna viitoare deja se fac comisiile pentru examenul de Evaluare Națională. Probabil că la nivel de inspectorate sunt disperați că n-au oameni și săptămâna viitoare vor vedea exact câți informaticieni sunt în grevă și câți oameni vor corecta, descărca subiectele. Dacă greva rezistă până miercurea viitoare, joi trebuie să miște calendarul. (…)”

Informații de context

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Educației, “în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.” 

Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.”

  • Conform ROFUIP, art 107, alin (4) prevede: Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
Citește și:
Profesorul Cătălin Ciupală, către președintele Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării? / M-am simțit jignit
Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect

8 comments
  1. Bravo, asa vad si eu! Atunci cand s-a hotarat intrarea in greva in perioada examenelor, a fost dupa parerea mea o situatie de santaj, iar la santaj cum ar trebui sa raspunzi? E nepermis sa folosesti santajul ca arma! Si folosit acesta nu o data, ci mereu vis a vis de greve.

  2. E cu adevărat uimitor că niciun profesor nu pare să cunoască nimic sau nu vrea sa cunoască nimic despre drepturile copiilor. Copiii au dreptul la educație și la protecție împotriva abuzului emoțional, iar drepturile lor sunt întotdeauna prioritare.
    Adică exercitarea dreptului legal la greva al profesorilor nu poate afecta, legal, drepturile copiilor.
    Si totuși copiii, mai ales cei de clase terminale, sunt foarte afectați de grevă și prea puțin se vorbește despre asta.
    Asa zisul pumn in gura este doar o prea slabă măsură de protecție a copiilor din ani terminali.

    1. Drepturile neexercitate se pierd. Dreptul la grevă este garantat. E păcat că vă afectează, dar asta este natura unei greve.

      1. Greva este un drept care se exercita in raporturile dintre angajat si angajator.
        Si nu contesta nimeni dreptul profesorilor la greva.
        Ce face Ministerul are insa legatura in primul rand cu cei 320.000 de copii din anii terminali.
        Desigur ca masura nu e pe placul celor aflati in greva, dar orice parinte o vede cu siguranta ca o sansa a copiilor la normalitate.
        Eu scriu ca parinte si nu ca “expert in drept constitutional”; ca parinte imi vad copilul de clasa a VIII-a afectat de incertitudinea examenului, cu un stres in plus, un stres ce nu e din vina lui si pe care nu ar trebui sa il duca .
        Orice adult din tara asta ar trebui sa puna mai presus de orice interesele celor 320.000 de copii.
        <Desigur ca profesorii au dreptul la salarii mai mari, la egalitate cu diverse categorii de functionari publici, la demnitate profesionala si la multe altele, dar toate acestea nu pot prevala fata de interese copiilor.
        Daca acceptam cu seninatate ca interesul copiilor poate fi calcat in picioare pentru drepturile adultilor inseamna ca ne-am pierdut o parte din umanitate.

  3. Abordarea este corecta si obiectiva. Zeci de ani, invatamantul, cercetarea si sanatatea au fost tratate cu aroganta si dispret. Cei cu bani se duc in alte tari. Nici un presedinte de tara ori prim ministru nu au fost interesati de reforme adevarate ci de spoiala. Acum s- ajuns la final, cutitul la os. Profesorii care se ocupa de examene o pot face, restul in greva pana se duce in derizoriu aceasta stabilitate ipocrita si aroganta.

  4. aveți ceva dreptate cu greva asta, dar consider ca se merge mult prea departe. Da, atât timp cat o mulțime de idioți din consilii județene și primarii au niste salarii scandalos de mari,atât timp cât exista pensii speciale pentru magistrați care deja la salariile lor vor avea o pensie legala foarte mare, și atât timp cât se vede ca guvernul nu vrea sa supere pe nimeni , da, sunt justificate cererile voastre. Dacă suntem mai săraci atunci sa fie pentru toată lumea. Dar, gata, totul se întoarce împotriva voastră și nu cred ca va place munca la sparanghel

    1. Nu ne plângeți, nu se întoarce nimic împotrivă noastră. Iar la sparanghel nu ne ducem, mai avem niște ași în mânecă, adică niște competențe care ne permit să muncim tot cu mintea, nu cu brațele. Să nu-mi ziceți că privesc cu dispreț spre culegătorii de sparanghel, că nu o fac. Spun doar că nu voi fi nevoită să trăiesc din muncă fizică, mi-am luat măsuri de precauție de când eram elevă, apoi studentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Am primit astăzi 183 de petiții pentru trecerea școlii în online și 175 pentru păstrarea școlilor deschise, cu prezență fizică, anunță ministrul Cîmpeanu: Unii sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în malluri

183 de petiții pentru trecerea școlii în online și 175 pentru păstrarea școlilor deschise, cu prezență fizică, au fost centralizate de ministerul Educației, după cum a declarat Sorin Cîmpeanu, în…
Vezi articolul