O cometă descoperită anul trecut și care s-a apropiat de Pământ în urmă cu 50.000 de ani va trece din nou prin sistemul solar / Ar putea fi văzută chiar și cu ochiul liber, la finalul lunii ianuarie

Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” / Foto: NASA

Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” care a trecut ultima dată pe lângă planeta noastră în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, în vremea oamenilor din Neanderthal, va trece din nou în ianuarie prin sistemul nostru solar și se va apropia de Pământ, fiind vizibilă chiar și cu ochiul liber, scrie site-ul space.com, specializat în explorarea spațiului și astronomie.

“La începutul anului 2023, Pământul va fi vizitat de o cometă nou descoperită, care ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber”, conform sursei citate. Cometa trece, în prezent, prin sistemul solar intern. Ea va atinge periheliul, adică se va apropia cel mai mult de Soare, pe 12 ianuarie. Cel mai aproape de Pământ va fi între 1 și 2 februarie atunci când va fi și cel mai luminoasă.

Potrivit G4Media.ro care citează News.ro, obiectul ceresc va fi atunci „cu 10% mai departe” de Soare decât este Pământul (aproximativ 150 de milioane de kilometri), după cum a declarat pentru AFP Nicolas Biver, de la Observatorul Paris-PSL. Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa conţinută în nucleul său lasă să iasă o dâră lungă de praf care reflectă lumina Soarelui.

Cea mai bună fereastră de observaţie ar trebui să fie weekendul 21-22 ianuarie şi săptămâna care va urma, conform aceleiași surse.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul dimineții, pe măsură ce aceasta se va deplasa în direcția nord-vest, în cursul lunii ianuarie. C/2022 E3 (ZTF) va deveni vizibilă pentru observatorii din emisfera sudică la începutul lunii februarie 2023, mai scrie space.com.

Exit mobile version