O cometă descoperită anul trecut și care s-a apropiat de Pământ în urmă cu 50.000 de ani va trece din nou prin sistemul solar / Ar putea fi văzută chiar și cu ochiul liber, la finalul lunii ianuarie

500 de vizualizări
Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” / Foto: NASA
Cometa „C/2022 E3 (ZTF)” care a trecut ultima dată pe lângă planeta noastră în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, în vremea oamenilor din Neanderthal, va trece din nou în ianuarie prin sistemul nostru solar și se va apropia de Pământ, fiind vizibilă chiar și cu ochiul liber, scrie site-ul space.com, specializat în explorarea spațiului și astronomie.

“La începutul anului 2023, Pământul va fi vizitat de o cometă nou descoperită, care ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber”, conform sursei citate. Cometa trece, în prezent, prin sistemul solar intern. Ea va atinge periheliul, adică se va apropia cel mai mult de Soare, pe 12 ianuarie. Cel mai aproape de Pământ va fi între 1 și 2 februarie atunci când va fi și cel mai luminoasă.

Potrivit G4Media.ro care citează News.ro, obiectul ceresc va fi atunci „cu 10% mai departe” de Soare decât este Pământul (aproximativ 150 de milioane de kilometri), după cum a declarat pentru AFP Nicolas Biver, de la Observatorul Paris-PSL. Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa conţinută în nucleul său lasă să iasă o dâră lungă de praf care reflectă lumina Soarelui.

  • Fenomenul va fi însă mai puţin spectaculos decât în ​​timpul trecerii Hale-Bopp (1997) sau Neowise (2020), mult mai mari, conform G4Media.ro.

Cea mai bună fereastră de observaţie ar trebui să fie weekendul 21-22 ianuarie şi săptămâna care va urma, conform aceleiași surse.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul dimineții, pe măsură ce aceasta se va deplasa în direcția nord-vest, în cursul lunii ianuarie. C/2022 E3 (ZTF) va deveni vizibilă pentru observatorii din emisfera sudică la începutul lunii februarie 2023, mai scrie space.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studiile premierului desemnat Marcel Ciolacu: Diplomă de licență la 9 ani după absolvirea facultății, studii postuniversitare înainte de examenul de licență, exmatriculat de la doctorat / Alte câteva semne de întrebare fără răspuns

Derularea studiilor premierului desemnat Marcel Ciolacu ridică o serie de întrebări. O analiză G4Media.ro indică faptul că acesta s-a înscris la studii postuniversitare înainte de a obține diploma de licență,…
Vezi articolul

Specialiștii MedLife atrag atenția: Ar trebui reevaluată decizia privind menținerea școlilor deschise până când gradul de ocupare a paturilor în spitale depășește 75% / „Se impune aplicarea de urgenţă a unor măsuri care să ţină cont de particularităţile noii tulpini, precum rata mare de transmitere şi incidenţa crescută în rândul copiilor şi adolescenţilor”

Noul studiu al rețelei de clinici MedLife arată că a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR. Potrivit…
Vezi articolul

LISTA Elevii de la 8 școli din București încep cursurile online din cauza lucrărilor. În toată țara sunt 27 de școli și grădinițe care nu pot organiza cursuri în format fizic / Cîmpeanu: Peste 7.000 de elevi vor face școală online în prima săptămână

Prima zi de școală va fi una de școală online pentru elevii din 27 de unități de învățământ din toată țara, potrivit anunțului făcut de Ministrul de Interne la conferința…
Vezi articolul

Universitățile care folosesc până la 10% din finanțarea de bază pentru investiții trebuie să depună anual rapoarte privind utilizarea banilor, iar cheltuielile vor fi verificate de Ministerul Educației – proiect de metodologie

Universitățile de stat cărora li se repartizează bani pentru cheltuieli de investiții, în limita a 10% din finanțarea de bază, vor face anual raportări privind folosirea banilor, iar Ministerul Educației…
Vezi articolul
Trecerea în online, elev plictisit la ore.

Plângere împotriva Ministerului Educației și Guvernului la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pentru discriminarea elevilor din școlile publice, prin vacanța forțată

Trei organizații neguvernamentale au depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, împotriva mai multor autorități, pentru “discriminare inacceptabilă” între elevii din sistemul public “privați de dreptul la educație” prin…
Vezi articolul