Op Ed / Corina Atanasiu: Cel mai tare din parcare când parcarea-i goală

Foto: arhiva personală

Regula neaoșă, postdecembristă spune că ministerele ”slabe”, educație, sănătate, protecție socială, sunt cele mai bune vaci de muls pentru conservarea și eventual perpetuarea unor sisteme publice sărăcăcioase, la limita bunului simț social, cât să nu se răzvrătească ”clientul”. Sau sătul de răzvrătire (lux pe care puțini și-l permit), să-și caute soluții pe bani, în privat, continuând totuși să plătească și la stat pentru niște servicii pe care nu le mai consumă și de care se ferește ca de necuratul.

Și cum se întâmplă asta? Vine furnizorul, ”frăgezește” decidentul pe banii publici, furnizorul prestează caietul de sarcini deși este într-un evident conflict de interese, se prezintă singur la licitație că doar nu a fost prost să nu facă descriptorii din caiet cât să se potrivească mănușă pe profilul lui. Nu am inventat noi, în România metoda, nu e cazul să ne credem buricul pământului.

E de demult, se cheamă tot corupție, numai că prin alte țări lucrurile sunt puțin mai elaborate în termeni de întors frazele. Dar românul decident, frate cu codrul (de unde expresia ”se fură ca-n codru”) și deloc sensibil la copy-paste, acceptă descriptori identici cu descrierea unicului furnizor din România (vezi o anchetă a Edupedu aici). Tolerăm doctorate copy-paste, ce să mai zicem de un amărât de caiet de sarcini? E drept, un ”amărât” mai special, de 78,59 milioane de euro – PNRR/ Componenta 15/ R5 I 15. Școala online: Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut.

Și acum, se petrece sub ochii noștri simulacrul de consultare publică pe ”caietul de sarcini” care ar trebui să stabilească cine este viitorul dezvoltator și administrator de testare standardizată și evaluare în educația din România. E așa de tehnic totul că nu o să fie prea multe comentarii sau intervenții în minunata lucrare, astfel că ”unicul” va fi cel mai probabil selectat. Ceea ce îmi aduce aminte de vremurile când eram copii, ne jucam cu cheia de gât în fața blocului și ne tachinam unii pe alții cu ”ești cel mai tare din parcare când parcarea-i goală”.

Dar parcarea nu e goală. Cel puțin, nu în lumea largă. Există unii care fac evaluare standardizată de zeci de ani/prin diverse țări și o fac bine, dovadă că acele țări care au tot avut evaluare standardizată și care au colectat de-a lungul anilor date pe care le-au și analizat, virează subtil către alte evaluări mai ajustate prin politici publice meșteșugite. Dar nu e cazul nostru, noi suntem în stadiul în care dacă faci o colectă de date pe Legea 544, îți vin înapoi de la funcționarii statului niște excel-uri strâmbe pe care evident nu le poți prelucra. Iar datele sunt culese anapoda, după înțelegerea/ putința/ dorința fiecăruia, cât să nu poată fi integrate.

Revenind la parcarea goală. Mai jos, găsiți o listă cu posibili prestatori de servicii similare, cu experiență, vechime, recunoaștere internațională. Eu aș fi invitat vreo trei sau cinci sau opt la discuții și le-aș fi pus tema în față: aceasta e România, acesta e sistemul, acestea sunt școlile, cum fac testarea standardizată în educație și online pe de-asupra? Nu avea cum să nu iasă cea mai bună soluție.

  1. Educational Testing Service (ETS): lider global în măsurare și evaluare standardizată în educație. Ei au dezvoltat și administrează spre exemplu SAT, TOEFL și GRE.

Și lista poate continua.

Reforma evaluării în preuniversitar este atât de importantă pe cât este de importantă reforma pensiilor. Și nu e nicio glumă. Ne-am furat căciula atăția ani cu evaluări făcute aiurea, iar acum avem fiasco generalizat în școli. Pentru că, da, evaluarea este una dintre cheile educației de calitate. Avem generații întregi pe care am ratat să le formăm pe măsură. Fiasco în școli înseamnă și generații needucate superior, generații incapabile să practice joburi sofisticate și să plătească taxe mari la stat, taxe din care se hrănește sistemul de pensii. Deci, practic, în ultimii 30 de ani ne-am dat serios cu toporul la temelia pensiilor noastre, atât ale celor care sunt acum în pensie și care au un orizont de viață și după 2030 (cu excepția pensionarilor speciali, firește), precum și ale celor care vom ieși din muncă de acum încolo. Doar pentru că am zis că evaluarea și mai ales evaluarea corectă, corect calibrată nu contează.

Dar, nu-i așa? Vaca trebuie mulsă la momentul potrivit, vin alegerile la anul.

Nota redacției: Corina Atanasiu este fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și membru al partidului USR. Opiniile sale nu reprezintă poziția redacției

Exit mobile version