Pachetul de legi pentru aplicarea programului “România Educată”, amânat până în 2023 în programul propus de guvernul Ciucă

Sorin Cîmpeanu, Ligia Deca și Klaus Iohannis / Foto: USAMV

Autoritățile liberale extind până în 2023 orizontul de așteptare pentru noua legislație care să pună în aplicare programul “România Educată”, legislație amânată deja până în 2022. Programul de guvernare al Guvernului Ciucă, depus sâmbătă în Parlament, prevede ca termen de implementare pentru “Eliberarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului ‘România Educată’” trimestrul 3 din 2023. Același program de guvernare prevede separat o serie de măsuri care fuseseră asociate cu România Educată, precum investiții prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență privind învățământul timpuriu și preșcolar, învățământul profesional sau măsuri pentru combaterea abandonului școlar. Tot separat sunt prevăzute și măsuri privind digitalizarea în educație, care fuseseră obiectul unei strategii dedicate, adoptate anul trecut, dar care fuseseră preluate sumar în același program “România Educată”.

Dacă va fi adoptat în 2023, programul “România Educată” va deveni realitate cu un an înainte să expire cel de-al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis, care a declarat acest program “proiect național” încă din primul său mandat, care a început în 2014. Lucrul la acest program a început în 2016.

Planul detaliat de măsuri și termene la acest capitol, în programul propus de guvernul premierului desemnat Nicolae Ciucă în așteptarea votului din Parlament, începe cu “România Educată”: 

Mențiunea la România Educată, în programul guvernului propus de Nicolae Ciucă

În memorandumul adoptat în vară de guvernul Cîțu, pentru implementarea raportului prezidențial România Educată, termenul pentru elaborarea pachetului legislativ era de 1 octombrie 2021. Premierul Cîțu a insistat, o vreme, pe respectarea acestui termen: pe 26 august, el atenționa că “avem niște termene pe care le-am asumat”, atunci când ministrul Cîmpeanu își exprima “îngrijorarea” că n-ar putea fi adoptat acel pachet legislativ. În septembrie, ministrul anunța o amânare până în 2022, după o nouă serie de consultări – detalii aici.

Despre digitalizare și școala online

În privința digitalizării în educație, subiectul strategiei “Smart Edu” elaborat anul trecut și trecut parțial în proiectul “România Educată”, așa cum a fost prezentat el în vară, programul Ciucă prevede separat mai multe reforme și măsuri, cu termene între 2022 și 2024. Pentru dezvoltarea de resurse deschise pentru o platformă dedicată școlii online, termenul este de 2025. Printre reformele și măsurile menționate în programul propus:

Amintim că, în urmă cu câteva zile, ministrul Cîmpeanu anunțase că pe 1 noiembrie urmează să se finalizeze licitația pentru Biblioteca Școlară Virtuală. Potrivit reprezentanților ministerului, acest proiect, lansat în 2018 și prevăzut în legislație din 2011, are termen de implementare de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare. Conținutul inclus în proiect – resurse educaționale deschise (RED) – urmează să fie creat de 600 de profesori. Detalii aici.

Citește și:
Biblioteca școlară virtuală, obligatorie prin lege de 10 ani, întârzie încă un an. Sorin Cîmpeanu: În data de 1 noiembrie așteptăm finalizarea licitației
VIDEO Noua Lege a Educației, bazată pe “România Educată”, amânată pentru anul viitor. Cîmpeanu: Proiectul va fi adoptat de Guvern până pe 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări
DOCUMENT Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, prevede programul de guvernare al Cabinetului Ciucă / În prezent rata de infectare e de peste 10 la mie
Exit mobile version