Penurie de profesori de științe în Ungaria. Doar 10 viitori studenți la Chimie din toată țara s-au înscris la cursurile de formare a profesorilor din universități

Profesor singur în laborator / Foto: Pixabay.com

Doar 10 viitori studenți din toată Ungaria care vor studia Chimia în anul universitar următor s-au înscris și la cursuri de formare a profesorilor, potrivit publicațiilor maghiare Transtelex și Telex care citează date analizate de publicația Népszava, venite de la biroul național de admitere în învățământul superior. Cu toate că Guvernul Ungariei a anunțat că numărul celor admiși la formarea profesorilor este un record, „nu vor fi aproape deloc profesori” nou intrați în sistemul învățământ din țara vecină pentru biologie, chimie și fizică, notează sursele citate.

Cel mai mare departament de formare a profesorilor din Ungaria, Centrul de formare a profesorilor de la Universitatea Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta, a reușit să admită 5 noi studenți la programul de formare a profesorilor de chimie, cu durata de cinci ani, notează site-ul Hvg.hu. O persoană a fost admisă la specializarea Chimie – Matematică, una la specializarea Chimie – Limba maghiară și trei la specializarea Biologie – Chimie.

În acest an, departamentul de pregătire a profesorilor de la Universitatea Eötvös Loránd a cooptat cei mai mulți studenți, 737 de persoane, cei mai mulți dintre ei pregătindu-se să devină profesori de limba engleză (191), de istorie (118) și de limba maghiară (105). Disciplinele din domeniul științelor naturale sunt deja mai puțin atractive la ELTE: este vorba de 42 de viitori profesori în dublă specializare Biologie – altă disciplină, „41 de profesori de matematică, 12 de fizică și, după cum am menționat deja, doar 5 profesori de chimie”, notează sursa citată.

La Universitatea din Debrețin, există posibilitatea de a studia științele în combinație cu limba engleză, iar acolo, în total, 65 de persoane au intrat la specializarea principală engleză, dintre acestea una pentru specializarea engleză-biologie, 0 pentru specializarea engleză-fizică și 0 pentru specializarea engleză-chimie, potrivit sursei citate.

Conform calculelor făcute de Népszava, majoritatea celor 1.550 de persoane admise la programul de formare a profesorilor cu durata de cinci ani, pentru toamna lui 2023, pe toată țara, „au aplicat pentru specializările engleză, maghiară și istorie, iar materiile de științe naturale au fost la coada clasamentului”.

Informațiile indică penuria de profesori în Ungaria, o meserie afectată atât de salariile scăzute, cât și de mai multe decizii ale guvernului Orban, care a restrâns drastic dreptul la grevă, scrie G4Media.ro. Profesorii din Ungaria au protestat săptămâni la rând pentru a-și cere drepturile, dar guvernul s-a ținut tare pe poziții.

Citește și:
Un profesor din Cluj s-a folosit de succesul din România pentru a arăta de ce au eșuat protestele profesorilor din Ungaria
Proteste ale profesorilor în Ungaria față de un proiect de lege care le mărește volumul de muncă și evaluează performanțele, considerat o răzbunare a Guvernului pentru criticii din școli
Ungaria este singurul stat membru al UE unde libertatea academică este încălcată structural – raport pentru Parlamentul European
Exit mobile version