Peste 18.000 de note greșite la Evaluarea Națională 2021. Strania poveste a candidatului din Galați care a primit 3 la Matematică, iar după contestație a luat 8,25

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com

Cazul elevului GL7946617 din Galați care la Evaluarea națională a luat 3 la matematică, iar după contestație a obținut 8,25 a fost semnalat de către cititorii EduPedu.ro. Este cea mai mare diferență între lucrarea corectată inițial și cea de după contestații din toate cele circa 18.000 de lucrări evaluare greșit în faza inițială și ale căror note au fost modificate, în plus sau în minus, la contestații.

Elevul din Galați este de la Școala Gimnazială Nr. 28 și a avut 8,90 la Limba română, 8,25 la Matematică (după recorectare), iar în final 8,57 media.

Ministrul Educației a declarat luni că “îmi place să cred că profesorii care au avut erori mari de evaluare nu vor mai corecta niciodată”. Cîmpeanu a mai spus că o cauză a unor asemenea erori ar fi din cauză că profesorii formați pentru a fi evaluatori la examene nu au fost folosiți de inspectorate.

Conform Metodologiei de desfășurare a Evaluării Naționale, în situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o nouă comisie de contestații formată din doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educației, au fost înregistrate 20.268 de contestații, după afișarea primelor rezultate obținute de elevi la Evaluarea Națională.

Situația a stat astfel în privința contestațiilor:

Numărul total din acest an al contestațiilor a fost în creștere, comparativ cu anul trecut când au fost înregistrate 15.275.

În Galați au fost depuse 740 de contestații. Dintre acestea 374 au fost la Limba și literatura română și 366 la Matematică, potrivit unui document al Ministerului Educației. După contestații, situația a fost următoarea în Galați:

La nivel național, peste 12.500 de note s-au majorat după contestații, iar aproape 6.000 au scăzut, ceea ce înseamnă că peste 18.000 de lucrări nu au fost notate corect.

Un alt caz semnalat de cititori este în București, unde elevul B10993098 a luat 5,40 la Limba și literatura română, iar după contestație a obținut nota 9,05. Elevul este de la Liceul Teoretic “Ady Endre”.

Media de la Evaluarea Națională are o importanță foarte mare

Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu se calculează ca medie ponderată între Media Generală la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80%) și Media Generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN = media generală obținută la Evaluarea Națională

Astfel, media de la examenul de Evaluare Națională reprezintă 80% din media de admitere la liceu. O eroare de corectare poate însemna ratarea locului la liceu.

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version