Peste 20.000 de contestații au fost depuse la Evaluarea Națională 2021, cele mai multe la Limba română. Cîmpeanu: Am transmis un mesaj către toate comisiile de soluționare a contestațiilor, în niciun caz să nu le considere drept o acțiune de frondă din partea elevilor

Contestații BAC

Foto: Pexels.com

La Evaluarea Națională 2021 au fost “depuse peste 20.000 de contestații, dintre care peste 11.000 la Limba și literatura română și aproape 9.000 la Matematică. Anul trecut, au fost peste 15.000 de contestații, dar în 2019 au fost încă și mai multe, peste 21.000, iar 2018 au fost aproape 24.000”, a declarat ministrul Educației pentru EduPedu.ro.

“Am transmis un mesaj către toate comisiile implicate în soluționarea contestațiilor, pentru a adresa o solicitare fermă de acțiune unitară care să privilegieze echilibrul și interesul elevilor și în niciun caz să nu considere contestațiile drept o acțiune de frondă din partea elevilor. Am făcut apel la înțelegere, profesionalism și empatie în analiza acestor contestații și în motivarea răspunsurilor”, a anunțat Cîmpeanu.

Întrebat dacă este nevoie de o formare extinsă a profesorilor corectori, ministrul Educației a răspuns: “Da, după cum este nevoie de o formare mai bună a tuturor echipelor implicate în organizarea examenelor naționale. Dincolo de importanța standardizării evaluării la orice nivel, când am formulat acest răspuns am avut în minte toate incidentele mici, dar multe, survenite pe parcursul fiecăreia dintre zilele de examen, fie că vorbim de Evaluarea Națională, fie de Bacalaureat. Toate aceste lucruri mi-au arătat că este nevoie de o profesionalizarea celor implicați în organizarea examenelor naționale”.

Ministrul a precizat că, “în același timp, în contextul în care cu toții suntem de acord cu privire la importanța digitalizării educației, este o dovadă în plus pentru introducerea cât mai rapidă a standardizării evaluărilor și a informatizării examenelor, cel puțin la nivel de evaluare”.

Statistica cererilor de recorectare, pe discipline, este următoarea:

Distribuția pe județe (în partea superioară, în funcție de numărul contestațiilor depuse):

Județele cu cele mai puține contestații:

Etapa de soluționare a contestațiilor (30 iunie – 4 iulie) este urmată de afișarea rezultatelor finale: 4 iulie.

Informații de background

Amintim că absolvenții claselor a VIII-a au susținut săptămâna trecută examenele de Evaluare Națională, iar pe 29 iunie cei nemulțumiți de note au putut depune contestații. Calendarul de Evaluare Națională 2021 prevede că rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie.

Numărul de contestații depuse la Evaluarea Națională, în ultimii 3 ani
Calendar Evaluarea Națională 2021

După prima etapă, urmează Etapa specială, pentru elevii care nu au putut ajunge la prima etapă din motive medicale:

Etapa specială a EN VIII 2021 se va desfășura în săptămâna 5 – 12 iulie și vizează absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza examenul sau participa la examenul inițial. Candidații care au participat la una sau mai multe probe de examen desfășurate în perioada 22 – 25 iunie 2021, dar nu au putut finaliza examenul, beneficiază de recunoașterea acestor probe.

Foto: Pexels.com

Citește și:
Evaluarea Națională 2021: 76,8% dintre elevii prezenți la examen au luat medii peste 5, anunță ministerul Educației / Rezultatele din ultimii 18 ani
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională. Sunt de 7 ori mai puține ca anul trecut și minimul ultimilor 9 ani / Clujul are cele mai multe medii de 10
Rezultatele de la Evaluarea Națională 2021 au fost publicate. Vezi listele cu notele și mediile elevilor, pe județe
Rezultate Evaluarea Națională 2021. Doar 13 medii de 10 în București, față de 224 anul trecut. Lista liceelor

Exit mobile version