GRAFIC Tinerii care muncesc pe cont propriu: au pornit afaceri, pentru că nu i-a angajat nimeni

SURSA: pixabay.com

Dintre cei 72.334 de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani, din România, care au început o afacere sau o activitate pe cont propriu, 52% spun că principalul motiv pentru care au luat această decizie a fost că nu au găsit unde să se angajeze. Este vorba despre 37 de mii de persoane, potrivit datelor publicate în lucrarea Activitatea Independentă, de către Institutul Național de Statistică.

În total, în România sunt peste 1,7 milioane de lucrători pe cont propriu sau de oameni care desfășoară activități independente, cum îi numește statistica. Cei mai mulți sunt în mediul rural, 1,3 milioane, față de 379 de mii în orașe. Din grupa cea mai vulnerabila, cea a tinerilor de 15-24 de ani, peste 54 de mii din cei 72 de mii, provin din sate și comune.

Atunci când vine vorba despre nivelul de instruire al celor care au ales să practice activități independente sau să înceapă o afacere, ori o activitate pe cont propriu, cei mai mulți au studii medii (liceu, profesională), peste 832 de mii. Alte 808 mii de lucrători sunt cu studii primare și gimnaziale și există și 17.722 de oameni care nu au nicio școală absolvită.

Iată motivele pentru care cele 1,7 milioane de persoane au început o afacere pe cont propriu sau o activitate de acest tip. 

SURSA: INS

Alte rezultate ale anchetei INS:

Ambele categorii de lucrători independenƫi (patroni şi lucrători pe cont propriu) sunt persoane ocupate care îşi desfăşoară activitatea în propria unitate (afacere), distincƫia între cele două nefiind dată de forma de organizare juridică (societate comercială, persoană fizică autorizată etc.), ci de utilizarea (în cazul patronilor) sau neutilizarea (în cazul lucrătorilor pe cont propriu) muncii salariate. Altfel spus, patronul este un lucrător pe cont propriu care are cel puƫin un salariat. Din cei 92 mii patroni, 86,5% au declarat că au cel mult 10 angajaţi. Dintre aceştia, aproximativ trei sferturi aveau sub 5 angajaţi.

FOTO: pexels.com

Exit mobile version