GRAFIC Tinerii care muncesc pe cont propriu: au pornit afaceri, pentru că nu i-a angajat nimeni

1.172 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Dintre cei 72.334 de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani, din România, care au început o afacere sau o activitate pe cont propriu, 52% spun că principalul motiv pentru care au luat această decizie a fost că nu au găsit unde să se angajeze. Este vorba despre 37 de mii de persoane, potrivit datelor publicate în lucrarea Activitatea Independentă, de către Institutul Național de Statistică.

În total, în România sunt peste 1,7 milioane de lucrători pe cont propriu sau de oameni care desfășoară activități independente, cum îi numește statistica. Cei mai mulți sunt în mediul rural, 1,3 milioane, față de 379 de mii în orașe. Din grupa cea mai vulnerabila, cea a tinerilor de 15-24 de ani, peste 54 de mii din cei 72 de mii, provin din sate și comune.

Atunci când vine vorba despre nivelul de instruire al celor care au ales să practice activități independente sau să înceapă o afacere, ori o activitate pe cont propriu, cei mai mulți au studii medii (liceu, profesională), peste 832 de mii. Alte 808 mii de lucrători sunt cu studii primare și gimnaziale și există și 17.722 de oameni care nu au nicio școală absolvită.

Iată motivele pentru care cele 1,7 milioane de persoane au început o afacere pe cont propriu sau o activitate de acest tip. 

SURSA: INS

Alte rezultate ale anchetei INS:

  • Principala dificultate cu care s-au confruntat în ultimele 12 luni anterioare anchetei în activitatea pe care o desfăşoară, 16,6% dintre respondenţi au menţionat existenţa unor perioade de timp cu dificultǎţi financiare.
  • Care sunt motivele pentru ca nu utilizează forƫa de muncă salariată: aproape o treime dintre cei 1,6  milioane de lucrători pe cont propriu au declarat că acest lucru nu este posibil în tipul de activitate pe care o desfăşoară, 84,6% dintre aceste persoane desfăşurând activităƫi agricole.
  • Peste jumătate (52,3%) dintre lucrătorii independenţi au declarat cǎ lucraserǎ pentru un număr de 10 clienţi sau mai mult, în ultimele 12 luni anterioare anchetei.
  • Dintre cele 1,7 milioane persoane cu activități independente, doar 77 de mii (4,4%) lucrau împreună cu un asociat.
  • Un număr de 128 mii persoane (7,3%) colaborau în cadrul unei reţele cu alţi lucrători independenţi cu care împarţeau munca.
  • 93,1% dintre salariați şi 56,4% dintre lucrătorii familiali neremunerați preferă statutul profesional actual celui de lucrător independent, iar 66,6% dintre lucrătorii independenți preferă statutul pe care ȋl au ȋn prezent celui de salariat

Ambele categorii de lucrători independenƫi (patroni şi lucrători pe cont propriu) sunt persoane ocupate care îşi desfăşoară activitatea în propria unitate (afacere), distincƫia între cele două nefiind dată de forma de organizare juridică (societate comercială, persoană fizică autorizată etc.), ci de utilizarea (în cazul patronilor) sau neutilizarea (în cazul lucrătorilor pe cont propriu) muncii salariate. Altfel spus, patronul este un lucrător pe cont propriu care are cel puƫin un salariat. Din cei 92 mii patroni, 86,5% au declarat că au cel mult 10 angajaţi. Dintre aceştia, aproximativ trei sferturi aveau sub 5 angajaţi.

FOTO: pexels.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a…
Vezi articolul