Guvernul german investește 5 milioane de euro pentru minoritatea din România: bani pentru profesorii care predau în limba germană și burse pentru studenții care vor să devină profesori

2.898 de vizualizări
Guvernul german alocă peste 5 milioane de euro pentru minoritatea din România. Banii se vor duce în proiecte de încurajare a profesorilor să predea în continuare în limba germană și în burse pentru studenții care vor să se pregătească să devină profesori în limba germană, relatează Tribuna.ro. Anunțul a fost făcut în cadrul Comisiei interguvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, care s-a desfășurat la Sibiu.

Bernd Fabritius, împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru probleme imigranților de origine germană și minorități, a declarat joi că “am abordat cele mai importante lucruri pentru minoritatea germană, cum ar fi pregătirea școlară în limba maternă, angajamentul pentru tânăra generație, de a încuraja tânăra generație să ducă această identitate culturală în viitor. Am fost foarte mulțumiți în comisia bilaterală pentru faptul că defăimările adresate minorității germane, în ultimul timp, aparțin trecutului și că rolul important al minorității germane în societatea românească este recunoscut în mod constant“.

Am mulțumit comunității evreiești pentru faptul că s-a aliniat minorității germane din România și ne-a apărat în fața acestor defăimări cu totul nejustificate. Rolul minorității germane în România este acela de cetățeni loiali față de statul român. Derapajele unora nu trebuie să fie generalizate și vreau să mulțumesc societății civile din România pentru faptul că a dezavuat aceste poziții nejustificate și inclusiv societatea României a stat alături de minoritatea germană”, a continuat Bernd Fabritius, citat de publicația Tribuna.

George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene, a afirmat că “pentru noi este foarte important rolul minorității germane, e puntea de legătură între România și Germania”.

Minoritatea germană din România a stat mereu la baza dialogului constructiv dintre România și Germania, a fost, este și va fi un liant între țările noastre, iar astăzi relațiile bilaterale cu partenerii noștri germani sunt puternice. În ultima perioadă relațiile bilaterale au evoluat spectaculos, nivelul schimburilor comerciale a ajuns la 32 de miliarde de euro. Germania este primul partener comercial al României și cel de-al treilea investitor pe piața românească. Investițiile germane au creat peste 20.000 de locuri de muncă în România”, a mai spus Ciamba.

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Facultatea de Economie din Iași a mărit cu până la 1.500 de lei taxa de studii „fără nicio consultare prealabilă a studenților sau măcar o simplă informare a studenților reprezentanți”. LSE Iași: Dat fiind contextul economic generat de pandemie, studenții de la taxă ar putea renunța la facultate

Consiliul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor Iași a aprobat, vineri, în ședință, o propunere de creștere a taxelor de școlarizare cu sume cuprinse între 1.000 (pentru studenții de la…
Vezi articolul

UPDATE Eroare la Ministerul Educației, care a publicat un calendar școlar greșit. Instituția anunță că de fapt calendarul anului școlar 2023-2024, aprobat și avizat oficial, este cel lansat în dezbatere publică, adică nu a luat în considerare nicio propunere

Ministerul Educației a retras postarea de pe Facebook în care anunța varianta avizată în ședința CDS a calendarului anului școlar 2023-2024 și a publicat un alt mesaj în care anunță…
Vezi articolul

“Cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate” – o petiție lansată pe 29 decembrie a fost semnată de peste 8.400 de profesori care solicită majorarea salariilor din învățământ

Petiția creată cu o zi înainte ca Guvernul Cîțu să decidă înghețarea salariilor în sectorul bugetar, pe 29 decembrie, are titlul “Cerem respectarea legii, respectiv majorarea salariilor profesorilor conform Legii…
Vezi articolul

Ministerul Educației susține că platforma de scanare a lucrărilor de la simulare Evaluarea Națională 2024 „a funcționat în parametri optimi cu excepția unui scurt interval” de 20 de minute, „însă fără a se înregistra blocaje”

Ministerul Educației reacționează după ce profesorii din centrele de examen de la simularea Evaluării Naționale au reclamat blocaje în platforma în care sunt uploadate lucrările elevilor de clasa a VIII-a.…
Vezi articolul