Piedicile care întârzie Danubius, platforma majoră de cercetare la Dunăre-Deltă: pe lângă pandemie și Ucraina, e bătălia cu birocrația / “E mai ușor să te lupți cu toată concurența, decât cu avizele și cu cei care te întorc de trei ori” – Adrian Stănică, GeoEcoMar

Delta Dunării / Foto: GeoEcoMar

“Când îți zice cineva că-ți dă tot sprijinul, e un fel de ‘No problem in Romania’. Aveți tot sprijinul, dar asta nu ai cum, asta nu ai voie, asta nu se poate…”. Așa descrie Adrian Stănică, directorul institutului GeoEcoMar, principalul obstacol cu care se confruntă la nivel local efortul de construire a uneia dintre cele mai mari platforme de cercetare care implică România la nivel european, Danubius.

Birocrația locală, arată el, o completează pe cea specifică finanțărilor aprobate de Comisia Europeană și complică o situație și așa îngreunată de pandemie, iar apoi de război. Cu toate acestea, “cu Danubius mergem înainte”, spune directorul GeoEcoMar.

Într-o discuție care a avut loc în decembrie, Adrian Stănică a explicat pe larg stadiul în care se află Danubius, proiect care, potrivit descrierii făcute de reprezentantul institutului de cercetare, se desfășoară pe două direcții: 

În ultimii ani, GeoEcoMar a semnalat că în 2022 și la începutul lui 2023 erau așteptați pași importanți în avansul Danubius. În septembrie 2021, în cazul Centrului de excelență pentru studii avansate Danubius RI, Adrian Stănică spunea: “Dacă totul merge bine, ar trebui ca primele lucrări efective să înceapă în luna august a anului 2022”. Iar în privința consorțiului european (Danubius ERIC), el aprecia: “Dacă totul merge bine, la începutul anului 2023, Comisia Europeană ar trebui să anunțe oficial înființarea Danubius ERIC.”

Ce s-a întâmplat între timp? Situația din acest moment nu este substanțial diferită de expectativa exprimată cu jumătate de an în urmă.

Pandemie, apoi război

Adrian Stănică spune că “Danubius merge înainte” și “suntem pe drumul cel bun”, dar cu întârzieri cauzate de cumulul de presiuni ai ultimilor ani: pandemia, apoi războiul din Ucraina, la care se adaugă, pe plan local, birocrația, iar la nivel european – schimbarea ciclurilor de finanțare. 

Mai întâi, a povestit directorul GeoEcoMar, pandemia a complicat progresele pentru Danubius ERIC, consorțiul european:

La aceasta, spune el, s-a adăugat ulterior invazia rusă în Ucraina: “Războiul din Ucraina a tras mult înapoi, pentru că mutarea banilor spre diverse ajutoare i-a afectat mai ales pe cei din Nord-Vest”, a arătat Adrian Stănică. El a precizat că, în contextul în care și alte state participante la consorțiul european înregistrează întârzieri, “ucrainenii și moldovenii au spus că au alte probleme în momentul de față. (…) Scrisorile [de susținere din partea țărilor participante – n. red.] nu mai sunt scrisori de intenție. Implică angajament financiar. Și ucrainenii, și moldovenii au probleme mai grave. Nu au existat scrisori care să indice că nu mai pot participa, dar a existat rugămintea să trimită aceste scrisori ulterior”.

Adrian Stănică, GeoEcoMar / Foto: Edupedu.ro

În ce stadiu sunt, prin urmare, pregătirile pentru Danubius ERIC? Adrian Stănică: 

Cazul hub-ului din Deltă: “Jumătate dintre avizele strânse anterior expiraseră. Așa că toate diligențele au fost reluate”

Pe de altă parte, pentru realizarea hub-ului major de cercetare din Delta Dunării, principala problemă indicată este cea a birocrației românești. Înainte de toate cea din România, complicată de schimbările politico-administrative din Deltă, apoi cea aferentă finanțărilor europene și schimbărilor de cicluri de finanțare.

Ce s-a întâmplat și care sunt așteptările în privința super-site de cercetare? Povestește tot Adrian Stănică:

Potrivit lui Adrian Stănică, în astfel e situații, pare “mai ușor să te lupți cu toată concurența, cu care te bați pe bani, pe idei, decât să te lupți cu avizele și cu cei care te întorc de trei ori. (…) Când te duci la o autoritate și îți zice ‘îți dau tot sprijinul’…”.

Citește și:
Expediții amânate sau anulate, teamă și costuri mult mai mari: “Războiul ne-a dat rău peste cap” – directorul Institutului de Geologie Marină GeoEcoMar, despre impactul agresiunii ruse în Ucraina asupra cercetării la Marea Neagră
Tulcea: Centrul Danubius-RI ar putea fi funcțional anul viitor
Exit mobile version