Tulcea: Centrul Danubius-RI ar putea fi funcțional anul viitor

162 de vizualizări
Delta Dunării / Foto: GeoEcoMar
Centrul de excelenţă pentru studii avansate pentru sistemele fluviu-mare Danubius RI va deveni funcţional în actualul exerciţiu financiar european şi va concentra expertiza cercetătorilor din cel puţin 11 state europene, potivit Agerpres. Sursa îl citează pe directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Adrian Stănică, potrivit căruia propunerea de proiect major va fi depusă spre finanţare la Comisia Europeană până la finele acestui an de consorţiul condus de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice (INCDSB).

Adrian Stanică, pentru Agerpres:

  • “Crearea acestei propuneri de proiect major este un efort foarte mare. (…) Dacă propunerea este acceptată, iar colegii mei de la INCDSB au colaborat foarte bine cu cei de la Jaspers, cei care verifică aplicaţiile de proiecte europene, suntem la doi paşi de depunere şi la alţi doi paşi de aprobare. Dacă totul merge bine, ar trebui ca primele lucrări efective să înceapă în luna august a anului 2022”.

În calitate de coordonator al proiectului Danubius RI, el a mai spus că, în paralel, România a depus anul trecut la Comisia Europeană documentele necesare înfiinţării organizaţiei Danubius European Research Infrastructure Consortium (Danubius ERIC) care va asigura managementul proiectului major şi va fi coordonată de România:

  • “Anul trecut, am depus la Comisia Europeană documentele pentru a crea Danubius ERIC, am primit răspunsul pozitiv acum câteva luni. Avem câteva recomandări de materiale suplimentare şi suntem în procedura de a crea Danubius ERIC. Dacă totul merge bine, la începutul anului 2023, Comisia Europeană ar trebui să anunţe oficial înfiinţarea Danubius ERIC. Alături de România, susţinere şi participare vin din mai multe state, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Italia, Olanda, Germania, Grecia, Bulgaria, Moldova, Ucraina. În ultima perioadă, am primit scrisoare de interes şi susţinere şi din partea Portugaliei”.

Centrul Danubius RI are deja un sediu în comuna Murighiol şi va avea echipe de specialişti şi infrastructuri de cercetare în zece state europene, urmând să acopere sisteme fluviu-mare din nordul Scoţiei, estuarul Tamisei, deltele din nord-vestul Mării Mediterane, dar şi sistemul similar din Grecia.

Adrian Stănică participă zilele acestea la cea de-a 28-a ediţie a simpozionului internaţional Delte şi zone umede, în cadrul căreia a prezentat o lucrare pe tema acestui proiect pan-european de cercetare.

Simpozionul este organizat de Institutul Naţional Delta Dunării (INDD) şi reuneşte cercetători din 18 state.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
examen

Parlamentul European vrea noi reguli pentru a combate dependenţa digitală: Europarlamentarii sunt îngrijoraţi de impactul prelungit asupra sănătăţii minorilor şi vor mai multe cercetări cu privire la riscurile legate de serviciile online

Într-un raport adoptat marţi cu 545 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 61 de abţineri, eurodeputaţii „avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online, a reţelelor sociale, a serviciilor…
Vezi articolul
Model de cerere pentru școlile care organizează excursii

Model de cerere pentru școlile care organizează excursii în anul școlar 2022-2023. Ce obligații au elevii și care sunt responsabilitățile profesorilor / Acordul părintelui și planul activității – documente

Școlile și grădinițele pot organiza excursii, tabere sau expediții în anul școlar 2022-2023, dar trebuie să aibă toate măsurile pentru siguranța elevilor, să specifice atât numărul elevilor, cât și pe…
Vezi articolul