Plățile burselor pentru elevii din București se mai fac și vineri, 17 noiembrie, iar în cazuri izolate, la începutul săptămânii viitoare, anunță Inspectoratul școlar, care a virat banii din 13 noiembrie / Explicațiile ISMB pentru întârzieri

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

“Banii pentru bursele elevilor au fost transferați către toate unitățile de învățământ în data de 13 noiembrie. Cu toate acestea, nu toate unitățile de învățământ au reușit să realizeze plata burselor până la acest moment”, anunță ISMB într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Amintim, elevii ar fi trebui să primească banii pentru burse în data de 15 noiembrie, dar există întârzieri la nivel de țară, deși inspectoratele spun că au trimis banii către școli, din timp, ne-au spus reprezentanții mai multor ISJ-uri. Printre explicații ar fi: volumul mare de muncă din secretariate, foarte multe ordine de plată, “având în vedere faptul că elevii au conturi deschise la instituții bancare diferite, iar operațiunea durează foarte mult și întârzierea programării din timp la Trezorerie pentru plata în numerar”, spune ISMB în răspunsul trimis. Motivele sunt general valabile în toată țara.

Banii de burse au fost transferați către toate unitățile de învățământ iar “în data de 14 noiembrie, toate unitățile au avut în cont banii necesari efectuării plății burselor”, spune Inspectoratul școlar al municipiului București într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

“Avem semnale că, în cursul zilei de astăzi, (n. red vineri, 17 noiembrie) majoritatea unităților de învățământ care au întâmpinat probleme, vor efectua plata burselor. Este posibil să existe și cazuri izolate, în care plățile vor fi efectuate la începutul săptămânii viitoare“, potrivit ISMB.

Inspectoratul a explicat că motivele pentru care există întârzieri punctuale sunt diverse: volumul mare de muncă din școli pentru a finaliza plățile, în cazul elevilor care iau bani pe card, “au conturi deschise la instituții bancare diferite, iar operațiunea durează foarte mult. Mai sunt situațiile în care banii se dau cash, iar școlile trebuie să facă o programare la Trezorerie pentru a putea face plățile către elevi.

Răspunsul integral al Inspectoratului Școlar al Municipiului București privind situația plăților burselor

“Inspectoratul Școlar al Municipiului București a făcut deschiderea de credite bugetare pentru unitățile de învățământ în data de 13 noiembrie, astfel încât în data de 14 noiembrie toate unitățile au avut în cont banii necesari efectuării plății burselor.


Cu toate acestea, nu toate unitățile de învățământ au reușit să realizeze plata burselor până la acest moment, dar se fac toate demersurile necesare în vederea remedierii situației semnalate în cel mai scurt timp. Avem semnale că, în cursul zilei de astăzi, (n. red vineri, 17 noiembrie) majoritatea unităților de învățământ care au întâmpinat probleme, vor efectua plata burselor. Este posibil să existe și cazuri izolate, în care plățile vor fi efectuate la începutul săptămânii viitoare.


Motivele care au condus la această situație sunt multiple. Dintre acestea putem menționa numărul foarte mare de ordine de plată, având în vedere faptul că elevii au conturi deschise la instituții bancare diferite, iar operațiunea durează foarte mult și întârzierea programării din timp la Trezorerie pentru plata în numerar, ținând cont de faptul că unitățile de învățământ fac programările pentru numerar după confirmarea sumelor prin intermediul extrasului de cont”.

Cuantumul minim al burselor: 

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume / Procedura din Sectorul 1: Școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Pe septembrie și octombrie, un elev ar trebui să primească 730 lei bursa de merit. 

Informații de context

Prima plată a burselor din anul școlar 2023-2024 ar fi trebuit să se facă pe 15 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii pentru 1.289.994 de burse sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare. Este primul an când inspectoratele sunt implicate în procedura de acordare a burselor. Până acum, banii veneau prin bugetele locale. Anul acesta plata burselor elevilor în 2023-2024 se face fără implicarea primăriilor.

Ministerul Educației a anunțat marți seara, pe 14 noiembrie că a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi.

Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.

Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Inspectorii din mai multe județe cu care am stat de vorbă au spus că banii au ajuns la școli la timp, înainte de 15 noiembrie, însă volumul de muncă este foarte mare pentru secretarele școlilor. Pentru că s-au schimbat criteriile de acordate a burselor de merit, de exemplu, sunt mult mai multe decât anul trecut de procesat și plătit.

Amintim, mai mulți părinți din București care au copii ce învață la școli din sectoarele 1 și 5 ne-au semnalat miercuri seara, pe 15 noiembrie, nu au primit banii pentru nici un tip de bursă. 

Au semnalate probleme legate de plăți eronate pe luna septembrie în multe școli din țară, iar unii elevi au primit sub valoarea minimă. Secretarul de stat Florian Lixandru a spus pentru Edupedu.ro că “bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie”.

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit
Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit
Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi
Unii elevi din București și județul Neamț nu au primit banii de burse pe 15 noiembrie, așa cum prevede legea / Inspectoratele școlare spun că banii au fost virați către toate școlile

Plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, la unele școli. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală / Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit luna aceasta – inspector școlar
Exit mobile version