Plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, la unele școli. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală / Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit luna aceasta – inspector școlar

5.077 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Pentru unii elevi, plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, după cum a declarat pentru Radio Reşiţa directorul Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița, Adrian Doxan: „Pentru unii care nu au avut conturi în bancă plata se va face în numerar astăzi, 16 noiembrie”. Mai mulți părinți din București care au copii ce învață la școli din sectoarele 1 și 5 ne-au semnalat faptul că miercuri seara, pe 15 noiembrie, nu au primit banii pentru nici un tip de bursă.

“Eu cred că este o problemă de comunicare. Ministerul a spus că până în data de 15 noiembrie se fac plățile pentru burse, ceea ce s-a și întâmplat în Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița. Ieri dimineață, 15 noiembrie, au fost transmise către trezoreria municipiului Reșița ordinele de plată pentru sumele care reprezintă bursele elevilor, este vorba despre mai multe bănci, pentru că unele plăți se fac prin bănci, și este vorba și despre un ordin de plată pentru scoaterea de numerar. Pentru unii care nu au avut conturi în bancă plata se va face în numerar astăzi, 16 noiembrie”, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița, Adrian Doxan.

Acesta a explicat de ce nu s-a putut face plata burselor mai devreme: „Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice și deschiderile de credite făcute de către Inspectorat pentru plata acestor sume au fost în această ordine, deci în 14 s-au plătit salariile în 15 s-au plătit bursele”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Moatăr, a precizat că au fost școli care au greșit raportările: “Sunt câteva unități de învățământ care probabil au întârziere în a intra banii pe carduri, fiind probleme la tranzacția între unitatea de învățământ și bănci.

Ministerul Educației a virat banii conform calendarului, Inspectoratul Şcolar a făcut deschideri către toate unitățile de învățământ, dar ca să fim corecți trebuie să ne asumăm faptul că unele unități de învățământ au greșit raportarea. (…)”

Ministerul Educației a transmis inspectoratului școlar că toți elevii vor primi bursa integrală pe septembrie, acolo unde s-a greșit raportarea:

„Se va lua parțial pe luna octombrie, urmând ca în luna decembrie să primească diferența pe luna octombrie, şi să fie la zi cu luna noiembrie. Deci în 15 decembrie, toate unitățile de învățământ și toți elevii noștri care sunt beneficiari de bursă vor fi la zi, vor fi achitate toate bursele,” a declarat pentru Radio Reşiţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraţ-Severin, Ion Moatăr.

Informații de context

Pentru prima plată a burselor școlare din 2023 – 2024 de pe 15 noiembrie termenele au fost următoarele:

 • Până la data de 20 octombrie a anului școlar în curs, unitatea de învățământ transmite la ISJ/ISMB prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse.
 • Până la data de 25 octombrie, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, urmând ca plata să se facă, de către unitățile de învățământ, la data de 15 noiembrie.
Procedura pentru lunile următoare din anul școlar 2023-2024

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ministerul Educației a anunțat marți seara, pe 14 noiembrie că a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi.

Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.

Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Unii elevi din București și județul Neamț nu au primit banii de burse pe 15 noiembrie, așa cum prevede legea / Inspectoratele școlare spun că banii au fost virați către toate școlile
Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit
Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi
Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit

19 comments
 1. Nu s-au dat bursele nici acum la Liceul A.D.Xenopol. suntem in data de 21.11.2023. Copiii învață din această situație că legea nu e lege și tocmai instituțiile statului nu o aplică. Da-ți bursele copiilor!

 2. In sectorul 3 nu s-au platit nici astazi. Poate reusesc sa le plateasca pe 20 Noiembrie, daca vor! Daca nu vor, n-au decat sa plateasca directorii amenda intre 1000 si 5000 de lei asa cum spune legea.

  1. Nici in sectorul. 2. Nu s-au platit nicaieri, Sunt doar informatii derutante, aburitoare, cat mai invart ei banii intre “speciali”, ministere si alti preferati la Bani mari!
   In plus, Plata salariilor profesorilor nu are sau nu trebuie sa aiba nici o legatura cu bursele copiilor. Se incearca iar, Mai voalat sau nu, o “invinuire” a profilor pt nerespectarea drepturilor copiilor, se lucreaza iar la dezbinari intre profesori, de o parte, si parinti si copii, de cealalta.

 3. Bursa medicala nu a fost achitata nici ieri, nici azi in localitatea Braila, liceu tehnologic. Am sunat la Minister, am sunat la Inspectorat, am sunat la secretariatul liceului. Ministerul nu mai are nici o treaba, Inspectoratul a trimis banii, secretariatul ridica din umeri, „nu stim, mai asteptati”. Pai wtf.

  1. La Colegiul Economic C. Kiritescu nu s-au platit bursele. Este 27 noiembrie. Cred ca este singura unitate de invatamant din sectorul 6 care nu a platit bursele. Ce se intampla?

 4. Până astăzi, 16 nov ora 13:00, elevii școlii 196 F. G. Lorca din sect 3 al capitalei, nu au primit niciun bănuț din burse și nici nu am fost anunțați când anume se vor vira aceștia. Nici anul școlar trecut nu a fost respectat termenul de 15 ale lunii pentru virarea burselor. Întotdeauna se întârzie cu cel puțin o săptămână.

  1. Bai femeie, tu intelegi sau nu ca nu exista persoana platita pentru asa ceva? E un profesor care face voluntar treaba asta si daca are omul spre exemplu ore de la 13-20 pe data de 15, doar nu vrei sa lase orele sa-ti dea tie bursa. Va da bursele intr-o zi cand are ferestre sau program mai scurt. Chiar nu puteti intelege odata? Daca nu va convine, faceti cerere la Deca sa angajeze pe cineva pentru acest serviciu, care, oricum nu ar trebui sa tina de scoala ci de departamentul social al primariei.

    1. Secretariat si contabilitate. Nici ei, ca si noi, nu sunt angajati ai serviciului social. Asa ca impartirea burselor se arunca tot in carca unui cadru didactic care pe timpul si banii lui merge la trezorerie apoi imparte banii.

   1. Mai lasa ca nu trebuie sa care o caruta in spate, sa le de-a copiilor banii promisi la timp, asta ii vreajeala ca nu o avut un anumit prof timp sa ii vireze…

    1. Si ce-ai vrea sa faca acel profesor? Sa lase 30 de elevi singuri si de izbeliste ca sa plateasca bursele la minut? Acel cadru didactic merge la trezorerie. Trezoreria este la oras. Primul oras este la 80 km de comuna noastra. Poate ai uitat ca avem sate si la 100 km departare de un oras. La trezorerie nu esti nici singurul client si nici nu te asteapta cineva cu flori ..e de stat…daca iesi de la ore la pranz…stai la trezorerie…cand ai vrea sa le mai imparta…noaptea? Scoala primeste ok-ul pt trezorerie la un anumit moment…sunt niste pasi…care nu depind de scoala. Nu e o caruta de tras, e o chestie pe care un om o face neremunerat, pe proprii bani de benzina, pe timpul sau si numai dupa incheierea orelor si care dureaza independent de scoala.

 5. La colegiu National Dante Aligheri plata burselor se va face saptamana viitoare.
  Cine are acest drept de decizie? Va rugam sa investigati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
inscriere DSBU

ARACIP anunță că modificarea standardelor de evaluare a calității, propusă prin două proiecte de hotărâre de Guvern, a fost fundamentată pe feedback-ul primit de la 73 de școli evaluate în ultimii 2 ani și de la evaluatori

Proiectele prevăd schimbarea modului de evaluare externă a unităților de învățământ, punându-se accent pe calitatea învățământului și interacțiunea cu profesorii și elevii, așa cum a povestit într-un scurt interviu pentru…
Vezi articolul

Anunț pentru înscrierea în programul de școli-pilot, publicat de Ministerul Educației. Au prioritate proiectele care pilotează măsuri propuse în România Educată

Unitățile de învățământ pot aplica pentru a deveni școli-pilot, anunță Ministerul Educației. Se pot înscrie grădinițele și școlile publice sau particulare. Sunt încurajate „aplicațiile depuse în parteneriat, inclusiv public-privat, care…
Vezi articolul