PNL anunță că va propune ministrului Ligia Deca ca profesorii să predea o nouă disciplină în școli: Riscurile consumului de droguri / Florin Roman: Considerăm că astfel găsim și resursa umană necesară – VIDEO

Foto: captura PNL

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat luni, de la Parlament, că Partidul Național Liberal va propune săptămâna viitoare înființarea unei noi discipline școlare. Acesta a spus că propunerea va avea loc la întâlnirea cu ministrul liberal al Educației, Ligia Deca. Roman a spus despre această propunere a PNL că prin implicarea cadrelor didactice „considerăm că astfel găsim și resursa umană necesară”. Alături de Roman, la declarații, erau vicepreședinții PNL Lucian Bode, fostul ministru de Interne și Alina Gorghiu, actualul ministru al Justiției.

„Partidul Național Liberal va propune întâlnirea de săptămâna viitoare cu doamna ministru Deca ca să existe o disciplină în școală prin care dascălii să poată să predea copiilor, să le explice riscurile traficului și consumului de droguri. Pentru că, ne spunea doamna ministru Gorghiu, vârsta de la care încep tinerii să consume droguri a scăzut destul de drastic, de la 12 ani avem un număr impresionant de consumatori de droguri și de substanțe psihotrope. Apoi, noi considerăm că astfel găsim și resursa umană necesară dar și faptul că elevii, în general, își ascultă dascăli, sunt oamenii cei mai apropiați de ei și au comunicarea cea mai directă pe un subiect destul de dificil de discutat pentru copii“, a declarat deputatul Florin Roman.

Reamintim că pe 15 decembrie 2021 Florin Roman și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Aceasta, după ce Libertatea a scris că și-a plagiat lucrarea de disertație la master, susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012. Publicația a relatat că a primit de la ministru 10 pagini din lucrare, care sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

În aceeași zi, rectorul UBB, Daniel David, declara cu câteva ore înainte de demisia demnitarului că Florin Roman nu este licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, așa cum susține în CV. Universitatea “a căutat și a găsit în arhivă că, de fapt, politicianul a studiat în acei ani la un colegiu universitar neacreditat aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia”, apoi a dat la UBB doar un examen de absolvire a colegiului, care nu echivalează cu o licență. Titlul obținut astfel e echivalent cu cel de “subinginer”, scria Libertatea, care nota astfel a treia „gaură” din CV-ul ministrului, după o carte nescrisă și după lucrarea de master plagiată.

În CV-ul oficial publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Florin-Claudiu Roman menționase, la studii și cursuri de specialitate, “Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, licențiat – Științe economice, specializare ‘Contabilitate și Gestiune Financiară’ (1992-1996)”. Aceeași specializare apare și în studii la Universitatea Athenaeum București, tot cu licență în Științe Economice, în perioada 2008-2011. Athenaeum a confirmat pentru Libertatea că Roman a urmat cursurile sale, dar cu un an devansat față de cum e menționat în CV.

Recent secretarul de stat din Ministerul Educației, Kallós Zoltán, de la UDMR, anunța că profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar.

Noile planuri-cadru de liceu vor include tematici despre prevenția consumului de droguri și combaterea adicțiilor, spunea ministrul Educației p 13 septembrie.

„Există o serie de tematici obligatorii. Așa este. Unele dintre ele vizează prevenția, în ceea ce privește adicțiile, prevenția în contextul mai larg al educației pentru sănătate. Atunci când planurile-cadru pentru liceu vor fi finalizate vom avea și această integrare a tematicilor obligatorii în disciplinele pe care elevii le vor parcurge. Unele tematici poate se pretează pentru un număr mai mare de ore, altele pentru un număr mai mic și trebuie să gândim un sistem în care să facilităm și modularizarea, în funcție de vârsta copilului, în funcție de nevoia de informare”, a declarat Ligia Deca săptămâna trecută.

Ligia Deca s-a înscris în PNL imediat după greva generală a profesorilor, în iunie 2023. Potrivit surselor Edupedu.ro, Deca are intenția să candideze anul viitor la alegerile parlamentare pentru un post de senator, în București, însă ar lua în calcul și o poziționare pe listele din Suceava, după ce a făcut o serie de vizite în teritoriu, în acest județ, în vară și în primăvară, alături de președintele consiliului județean Gheorghe Flutur.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version