Poate agrava ibuprofenul infecția de coronavirus? Multiple autorități: Nu există dovezi

Mesajul OMS referitor la ibuprofen, din 18 martie / Sursa: Twitter - OMS

Autoritatea Europeană a Medicamentului, Ministerul Sănătății de la București și unul dintre coordonatorii campaniei americane de luptă împotrvia coronavirusului au atras atenția, în ultimele zile, că nu există dovezi referitoare la vreun efect negativ pe care medicamentele pe bază de ibuprofen l-ar avea asupra celor infectați cu coronavirus. Ideea că boala ar putea fi agravată de ibuprofen a fost vehiculată anterior de ministrul francez al Sănătății, iar Organizația Mondială a Sănătății a avut poziții fluctuante.

Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că nu există dovezi științifice care să ateste că ibuprofenul agravează efectele coronavirusului. Agenția, citată de Reuters, a arătat că “la începerea tratamentului pentru febră sau durere în cazul COVID-19, pacienţii şi cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opţiunile de tratament disponibile”. Detalii aici

Ulterior, Anthony Fauci, unul dintre principalii cordonatori ai campaniei guvernului SUA de combatere a epidemiei de Covid-19, a apreciat că informațiile despre efectele ibuprofenului ar fi sunt o “mică legendă urbană” care nu este susținută de dovezi solide. “Cred că au fost amestecate unele chestiuni medicale… Poate e adevărat, poate nu e, dar nu există dovezi științifice adecvate care să spună că ibuprofenul înrăutățește [infecțiile cu] coronavirus”, a spus Fauci, citat de TheHill.com.

La rândul său, Ministerul român al Sănătății a arătat, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook: “Pot lua ibuprofen dacă am coronavirus? Încă neclar. Nu există studii privind efectele administrării cu ibuprofen asupra pacienților cu COVID-19. Dacă aveți febră, luați medicamente doar la recomandarea medicului!” Ministerul scrie că specialiștii OMS “sunt în proces de evaluare a efectelor”, trimite la ipotezele experților francezi care au avertizat la posibile efecte negative, dar și la anunțul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), care a arătat că nu există dovezi puternice că ibuprofen ar agrava COVID-19.

Exit mobile version