Poate agrava ibuprofenul infecția de coronavirus? Multiple autorități: Nu există dovezi

1.918 vizualizări
Mesajul OMS referitor la ibuprofen, din 18 martie / Sursa: Twitter – OMS
Autoritatea Europeană a Medicamentului, Ministerul Sănătății de la București și unul dintre coordonatorii campaniei americane de luptă împotrvia coronavirusului au atras atenția, în ultimele zile, că nu există dovezi referitoare la vreun efect negativ pe care medicamentele pe bază de ibuprofen l-ar avea asupra celor infectați cu coronavirus. Ideea că boala ar putea fi agravată de ibuprofen a fost vehiculată anterior de ministrul francez al Sănătății, iar Organizația Mondială a Sănătății a avut poziții fluctuante.

Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că nu există dovezi științifice care să ateste că ibuprofenul agravează efectele coronavirusului. Agenția, citată de Reuters, a arătat că “la începerea tratamentului pentru febră sau durere în cazul COVID-19, pacienţii şi cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opţiunile de tratament disponibile”. Detalii aici

Ulterior, Anthony Fauci, unul dintre principalii cordonatori ai campaniei guvernului SUA de combatere a epidemiei de Covid-19, a apreciat că informațiile despre efectele ibuprofenului ar fi sunt o “mică legendă urbană” care nu este susținută de dovezi solide. “Cred că au fost amestecate unele chestiuni medicale… Poate e adevărat, poate nu e, dar nu există dovezi științifice adecvate care să spună că ibuprofenul înrăutățește [infecțiile cu] coronavirus”, a spus Fauci, citat de TheHill.com.

La rândul său, Ministerul român al Sănătății a arătat, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook: “Pot lua ibuprofen dacă am coronavirus? Încă neclar. Nu există studii privind efectele administrării cu ibuprofen asupra pacienților cu COVID-19. Dacă aveți febră, luați medicamente doar la recomandarea medicului!” Ministerul scrie că specialiștii OMS “sunt în proces de evaluare a efectelor”, trimite la ipotezele experților francezi care au avertizat la posibile efecte negative, dar și la anunțul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), care a arătat că nu există dovezi puternice că ibuprofen ar agrava COVID-19.

  • Discuțiile au explodat după ce ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a avertizat sâmbătă că ibuprofenul ar agrava infecția cu coronavirus și a recomandat paracetamol în caz de febră. Declarația lui a apărut în condițiile în care în multe țări, chiar și în România, paracetamolul este unul dintre produsele vânate în cumpărăturile de panică. Detalii despre afirmațiile ministrului francez
  • După acele declarații, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat inițial, marți, pacienților de Covid-19 să evite ibuprofenul, arătând că analizează efectele. Ulterior, potrivit ScienceAlert, OMS a revenit  asupra poziției sale, a modificat mesajele publice și a arătat: “OMS nu face recomandări împotriva folosirii ibuprofen”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mediul de afaceri “se va lupta pentru bugetul educației”, pentru ca acesta să fie de 4,7% din PIB – Anastasiu, SuperTeach. Acesta anunță un memorandum în 100 de puncte, dintre care “10 marcate cu roșu”, cu măsuri pentru implementarea “România educată”

Un memorandum pentru implementarea programului “România educată”, cu peste 100 de propuneri de reformă în educație, va fi lansat în aceste zile, a anunțat antreprenorul Dragoș Anastasiu, co-fondator SuperTeach, în…
Vezi articolul

Medicul Mădălina Vesa: Când e frig, pentru copilul care face mișcare se recomandă un strat de haină de corp, un polar și o geacă, la fel ca la adulți. Nu se pune fular peste gură și nas / Răcelile sunt cauzate exclusiv de virusuri, nu de cald sau frig

Mai multe sfaturi practice pentru felul în care părinții ar trebui să îi îmbrace pe copii în sezonul rece au fost oferite într-un scurt interviu pentru G4Media.ro de medicul Mădălina…
Vezi articolul

Mircea Cărtărescu: Eu aș prefera să nu fiu în manuale ca autor. Pentru că dacă ești în manuale, devii plicticos. Dacă nu ești în manual, vei fi citit pe sub bancă, vei fi citit clandestin. Iar eu cred că așa se citește cu adevărat

Literatura din manualele de Limba și literatura română este una ruralistă, care are valoare, însă „nepotrivită cu tinerii de astăzi”, spune Mircea Cărtărescu. Scriitorul este de părere că odată intrat…
Vezi articolul

INTERVIU Ștefania Gîrjoabă, singura elevă din Olt cu media 10 la examenul de Bacalaureat 2023: Nu sunt de acord cu sistemul actual de învățământ. Ar trebui să se păstreze majoritatea materiilor până undeva în clasa a VII-a, de atunci copiii deja se orientează spre ceva anume și ar trebui să se concentreze pe acel lucru, ca înainte de facultate să fie 100% siguri că sunt competenți / Sfaturi de învățare pentru cei care dau BAC-ul anul viitor

Ștefania Gîrjoabă a terminat 12 ani de școală, iar la finalul acestora a luat media 10 la Bacalaureat. Asta s-a întâmplat, însă, după contestații, pentru că a simțit că a…
Vezi articolul