Poli regionali de cercetare, cu implicarea universităților, dar și posibilitatea ca acestea să preia institute – printre propunerile pentru cercetare din planul Guvernului propus de PNL-PSD-UDMR / Se păstrează ținta de 2% din PIB până în 2024

Foto: © Kreangkrai Indarodom - Dreamstime.com

Ținta de 2% din PIB pentru cercetare, până în 2024, anunțată acum un an de guvernul PNL-USR condus de Florin Cîțu, este păstrată în proiectul noului plan de guvernare al guvernului PNL-PSD-UDMR. Acesta preia, la capitolul dedicat cercetării, pasaje întregi din planul de guvernare al fostei coaliții, inclusiv cele legate de ținte ale “reformei structurală” în domeniu, de la planificarea bugetară multianuală la atragerea de cercetători pe criterii de competitivitate.

Principalele obiective strategice propuse în proiectul planului de guvernare, prezentat marți de Economedia.ro, sunt:

Acestea preiau, pe alocuri copy-paste, alteori cu mici modificări, segmente din planul de guvernare prezentat de guvernul PNL-USR în decembrie 2020. Unele părți, precum cele privind proiectul ELI-NP, țin cont de evoluțiile din ultimul an.

Planul propus acordă o atenție specială programelor ELI-NP și Danubius-RI și proiectelor cu fonduri Orizont Europa, cât și “direcției strategice” ce vizează cercetarea pentru sănătate, mediu și economie.

Documentul înaintează și propuneri precum formarea unor poli regionali pentru cercetare, cu implicarea universităților, posibilitatea ca universitățile să preia voluntar institute de cercetare: “Universitățile vor fi sprijinite inclusiv în demersul de preluare voluntară a unor institute de cercetare”, arată documentul.

Proiectul prevede și sprijin pentru “open science” și “eficientizarea” colaborării între Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării și cel al Educației, prin UEFISCDI.

Unele prevederi, deși reiau propuneri de acum un an, devin mai puțin precise, cum este cazul țintei de atragere a unor cercetători din afara țării, în centre de excelență: nu mai apare, de exemplu, ținta de a atrage anual 100-150 de cercetători din străinătate, prin proiecte CDI cu durată de 5 ani.

Prevederi-cheie pentru fiecare obiectiv în cercetare, potrivit proiectului planului de guvernare:

Reforma structurală a sistemului național de cercetare și inovare – motor al dezvoltării economice și de creștere a competitivității României

Îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru cercetarea public

Susținerea infrastructurilor paneuropene de cercetare ELI-NP și DANUBIUS, participarea la cercetarea de nivel european și internațional:

Susținerea dezvoltării de proiecte strategice de cercetare-dezvoltare

Stimularea cooperării public-privat ca motor al inovării

Realizarea “Programului național Tinerii cercetători

Proiectul planului de guvernare poate fi consultat detaliat pe Economedia.ro.

Foto: © Kreangkrai IndarodomDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Noul ministru propus la digitalizare-cercetare în guvernul PSD-PNL-UDMR, Florin Roman – nicio legătură cu cercetarea: fost om de presă intrat în conducerea unor mari companii în care statul era acționar, apoi în politica locală și centrală
Exit mobile version