Noul ministru propus la digitalizare-cercetare în guvernul PSD-PNL-UDMR, Florin Roman – nicio legătură cu cercetarea: fost om de presă intrat în conducerea unor mari companii în care statul era acționar, apoi în politica locală și centrală

2.579 de vizualizări
Florin Roman / Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
Florin Roman, parlamentarul propus de PNL să conducă Ministerul cercetării și digitalizării în viitorul guvern PNL-PSD-UDMR, nu are niciun fel de experiență în domeniul cercetării. De altfel, în ultimele zile în care s-au vehiculat nume privind viitorii miniștri, numele lui a fost asociat, în relatările pe surse din presă, cu portofoliul “digitalizării”, cercetarea fiind trecută cu vederea. Fost om de presă cu studii economice, dar și cu unele “cursuri la zi” la Colegiul Național de Apărare, Florin Roman a lucrat în ultimele două decenii ca membru al consiliilor de administrație ale unor mari companii, ca vicepreședinte de consiliu județean și ca parlamentar.

CV-ul său, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, nu menționează nimic despre vreo legătură cu domeniul cercetării, iar experiența referitoare la digitalizare se rezumă la unele studii. La capitolul lucrări publicate, el menționează “Teoria sistemelor Informaționale”, care ar fi apărut la Editura Academiei Române în 2006. Edupedu.ro a identificat, până în acest moment, un titlu similar publicat de Editura Academiei Române 3 ani mai târziu, cu patru autori, printre care nu figurează Florin Roman.

Studii

Ministrul nominalizat, în vârstă de 47 de ani, a absolvit Științele economice – contabilitate și gestiune financiară în 1996, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Un deceniu mai târziu, în 2006, menționează cursuri de Management Performant la The Open University – CODECS. După încă 2 ani, în 2011, începea cursuri de licență la Științe economice – contabilitate și informatică de gestiune – Universitatea Athenaeum București (finalizate în 2011), iar în 2012 menționează că a urmat un master de “tehnici de comunicare și influență socială” la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, tot din București.

În 2005, urma “cursuri la zi” în cadrul Colegiului Național de Apărare, “specializare în apărare și securitate națională”, conform aceluiași CV.

Carieră și avere

Până în 2005, lucrase timp de opt ani la Agenția Mediafax în județul Alba, având ca activități “marketing, culegere și redactare materiale de presă”. În 2005, când a urmat cursurile Colegiului de Apărare, devenea consilier la cabinetul președintelui, pe partea de comunicare, în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul gazelor naturale. A stat în această funcție un an, până când a preluat funcția de secretar general la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, post în care a stat până în 2011.

Între timp, în timpul guvernelor Tăriceanu și Boc, a fost membru în Consiliile de Administrație ale mai multor companii mari, fără să fi avut vreo legătură cu domeniul de activitate al multora dintre acestea – Eon Distribuție, CEC, Electrica, Daewoo Automobile România, Eximbank.

Din 2012 până în 2016, când a devenit parlamentar, a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Ca parlamentar PNL, a avansat din poziția de vicelider al grupului parlamentar la cea de lider al grupului parlamentar în 2019-2020. În septembrie a.c. a devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar, de luna trecută, președinte interimar al Camerei Deputaților. În vechiul mandat, a făcut parte din comisiile pentru administrație publică, pentru muncă și protecție socială, comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului. În actualul mandat, a făcut parte din comisia pentru buget, finanțe și bănci.

În declarația de avere, el declară venituri din indemnizația de deputat de 157.000 de lei în ultimul an și depozite bancare de circa 165.000 de lei.

Printre puținele luări de poziție ale lui Florin Roman pe tema educației, ca parlamentar: 


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Laureata Nobelului pentru Chimie 2020, despre câștigarea premiului de către două femei: Tind să mă consider om de știință. Vedem o lipsă de interes general în rândul tinerilor pentru o carieră științifică

„Mi-am dorit dintotdeauna să fac cercetare genetică pe celule umane, care poate ajuta comunitatea științifică să înțeleagă mai bine diverse boli”, a declarat astăzi Emmanuelle Charpentier, atunci când a fost…
Vezi articolul

Ministrul Finanțelor, despre articolul din HG care lasă deschise școlile private: A ieșit limpede din Guvern, numai că a existat o greșeală / A fost o discuție cu ministrul de Externe, pentru că sunt câteva școli străine din București și să nu apară nemulțumiri

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat în această seară despre Hotărârea de Guvern care menține deschise școlile private, în timp ce toate școlile de stat se închid din cauza pandemiei,…
Vezi articolul

Peste 70 de studenți ai Universității Dunărea de Jos din Galați, unii dintre ei cu 0 credite anul trecut, “sunt promovați” până la iarnă, când riscă să fie “exmatriculați” / Rectorul Lucian Georgescu declară că, dacă acei studenți nu își rezolvă problemele, “nu vor mai beneficia de buget în niciun fel”

Universitatea Dunărea de Jos din Galați a decis, luna aceasta, să nu mai aplice, pentru un grup de peste 70 de studenți ai uneia dintre facultățile sale, provenind din Republica…
Vezi articolul