Proiectul de lege care prevede stimulent de risc pentru profesori în preuniversitar și universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat pe articole de Camera Deputaților

9.567 de vizualizări
Sursa: Facebook – Camera Deputatilor
Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final asupra proiectului urmează să fie dat în şedinţa de miercuri, transmite Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:

a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;

b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor‘, prevede textul.

Lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul ‘Contribuţii sociale obligatorii’ din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a afirmat că proiectul aparţine social democraţilor.

‘Este o iniţiativă a PSD prin care se face dreptate în sistemul naţional de educaţie. În ultima lună sunt 4.000 de copii infectaţi. Guvernul ne spunea că nu e niciun pericol, iată ajungem la 4.000 de copii infectaţi. Acest număr se multiplică.(…) Această iniţiativă încearcă să-i ajute pe dascăli, astfel încât aceştia, atunci când fac cursuri în clasă, să-şi cumpere măşti, dezinfectanţi, dar şi să facă cursuri online. Această sumă de 2.000 de lei pe lună nu este suficientă, dar este un prim pas. (…) Noi le dăm oamenilor ce merită’, a spus Simonis.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a criticat PSD pentru faptul că nu există sursă de finanţare, scrie Agerpres.

‘Nu s-a încheiat campania electorală. PSD oferă bonusuri fără să arate sursa de finanţare. (…) PSD este cel mai iresponsabil partid. Vom ataca orice demers populist demagogic al PSD’, a spus Roman, acuzându-i pe reprezentanţii PSD că nu le pasă de oameni. ‘O să vedeţi că lumea nu uită aceste lucruri în 6 decembrie’, a adăugat Roman.

Deputatul UDMR Eva Csep a atras atenţia că indemnizaţiile de risc pentru persoanele care lucrează în asistenţă socială nu au fost plătite.

‘Putem să acordăm indemnizaţii, dar acestea sunt pe hârtie, că aceste plăţi nu s-au făcut. Am înţeles că suntem în campanie electorală. (…) Doresc să atrag atenţia Guvernului că acele indemnizaţii de risc de 2.500 lei pentru persoanele care lucrează în asistenţă socială nu s-au dat. Atrag atenţia Guvernului că aveţi plăţi de făcut şi trebuie să le faceţi’, a spus Eva Csep.

Camera Deputaţilor este for decizional. 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectele de legi “România educată”, “o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească” – Scrisoarea deschisă a profesorului universitar Eugen Munteanu către președintele Iohannis

“Fiți generos, domnule președinte, și dați un semnal clar că totul trebuie luat de la capăt” în ceea ce privește proiectele de legi “România Educată”, este îndemnat Klaus Iohannis într-o…
Vezi articolul

LISTĂ Peste 220 de școli s-au închis în ultimele 24 de ore și elevii învață online, după centralizarea Ministerului Educației, pe baza interpretării articolelor din ordinul comun care permit Consiliului de Administrație să ia decizia suspendării cursurilor pe alte motive decât cazurile de infectare / În București sunt 110 școli închise

Lista publicată de Ministerul Educației cuprinde peste 300 de școli, licee și grădinițe care au suspendat din data de 12 octombrie predarea în format fizic integral și elevii au trecut…
Vezi articolul